CJAS Galaţi înfruntă criza

CJAS Galaţi înfruntă criza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi a fost organizată ieri o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentată situaţia instituţiei pe anul 2009 * 

Preşedintele Casei, Olimpia Buzia (FOTO), susţine că bilanţul Casei de Asigurări gălăţene este unul pozitiv în contextul reducerii la 4% a sumelor alocate din PIB, în scădere cu 20% faţă de anul precedent.

„În 2009 am primit credite de angajament care au dus la o creştere a bugetului final cu 5,46% şi care vor fi plătite din bugetul anului următor. Sumele alocate medicamentelor în 2009 au crescut cu 20,96%, iar consumul mediu a fost mai mare cu 25% faţă de 2008”.

„Deşi am avut un buget mai mic cu 20,94% la dispozitive medicale, am reuşit să le procurăm asiguraţilor, conform listelor de aşteptare, dispozitivele medicale necesare categoriilor prioritare”, au fost câteva dintre realizările enumerate de farm. Olimpia Buzia, directoarea CJAS Galaţi.

Sursa citată a mai apreciat că s-a reuşit, în 2009, alocarea banilor necesari desfăşurării activităţii în spitale şi a plăţii drepturilor salariale ale angajaţilor, în condiţiile în care cheltuielile cu serviciile publice descentralizate şi de personal au scăzut cu 13,76% faţă de anul anterior.

Scăderea s-a datorat pensionării anticipate a unora dintre angajaţi şi zilelor de concediu fără plată.

Un rezultat negativ s-a înregistrat în domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu. Astfel, sumele alocate în acest an au fost cu 24,68% mai mici decât în 2008, deşi acest tip de servicii a luat amploare iar sumele reduse din cheltuiala de spitalizare ar trebui să se reflecte într-o creştere a bugetului îngrijirii la domiciliu.

Sumele aferente cheltuielilor pentru activitatea proprie au fost reduse cu 37,57%, iar scăderile s-au reflectat în diminuarea consumului cu serviciile poştale, telecomunicaţii, reparaţii curente sau alte bunuri şi servicii.

Din această cauză datornicii nu au mai putut fi înştiinţaţi despre sumele datorate şi au fost îngreunate procedurile de executare silită. Liste cu datornici sunt acum afişate la sediu şi pe pagina web a instituţiei.

„Consider că una dintre cele mai mari realizări este introducerea sistemului informatic unic integrat care va funcţiona în întreaga ţară. Deşi nu avem informatician, întreaga echipă s-a implicat iar în prezent ne situăm între primele zece judeţe la implementarea programul”, a mai spus directoarea CJAS Galaţi.

În cadrul conferinţei de presă, Olimpia Buzia a făcut şi câteva precizări legate de banii necesari pentru medicamente în primul trimestru al anului viitor.

Potrivit acesteia, nu trebuie să există nicio temere în rândul farmaciştilor sau al angajaţilor deoarece legea prevede ca în perioada imediat următoare să fie alocate sumele corespunzătoare calculate după bugetul anului precedent.

„Vom avea 1/12 din ceea ce am consumat anul trecut - şi v-am spus că bugetul a fost cu 20% mai mic decât în 2008 - ceea ce înseamnă că vom avea în medie acelaşi consum, deci nu există motive de îngrijorare”, a conchis optimistă directoarea instituţiei responsabile de sănătatea gălăţenilor. Aşa sperăm şi noi, deşi…

Citit 737 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.