Ioana Dinu, de 32 de ani doctor la Cudalbi

Ioana Dinu, de 32 de ani doctor la Cudalbi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără îndoială, veterana medicilor de la Cudalbi (judeţul Galaţi), şi nu numai, este doamna dr. Ioana Dinu, medic specialist medicină de familie. Un om între oameni şi un medic care slujeşte la Cudalbi de o viaţă, de 32 de ani.

Raportându-ne la dorinţa unor intelectuali de a se muta repede de la sat la oraş, am înţeles că în faţa noastră se profilează un om, un medic statornic în crezul său. Un profesionist îndrăgostit de oameni, de cudălbeni, de viaţă...

„Am ales să devin medic pentru că aceasta a fost dorinţa mamei mele care şi-a dat tot interesul să nu rămânem la ţară, fără să avem o pregătire temeinică, fără o profesie. Slujim de o viaţă aici, la Cudalbi, împreună cu soţul meu, nu ne-a plăcut să ne plimbăm din loc în loc”, ne-a spus medicul Ioana Dinu.

La Cudalbi, 4 medici sunt în slujba vieţii şi a sănătăţii celor 8.300 de oameni, comuna fiind una dintre puţinele cu servicii medicale corespunzătoare; are 3 medici de familie, un stomatolog şi un Centru de permanenţă.

Pe lista medicului Ioana Dinu sunt 2.500 de pacienţi, de la prunci la bunici. Problematica diagnosticelor variază şi ea în funcţie de vârstă şi de sezon.

Ce boli sunt mai frecvente? „Patologia bolilor cu care ne confruntăm ţine de mai mulţi factori. Avem pacienţii cu boli cronice cum ar fi diabetul, afecţiunile pulmonare, cardio-vasculare, dar avem şi pacienţi care se îmbolnăvesc în funcţie de anotimp, ne-a spus doamna dr. Ioana Dinu.  Şi dacă iarna predomină bolile specifice sezonului rece - viroze, pneumonii, vara sunt diagnosticele legate de acest anotim - alergii, insolaţii, chiar răceli”.

Astăzi, cabinetul medicului de familie Ioana Dinu are un asistent medical, la fel ca şi celelalte două cabinete similare din comună,  în vreme ce până în 1990, la nivelul întregii comune erau 10 cadre cu studii medii (asistente).

În acest cabinet, au fost acordate 6.280 de consultaţii anul trecut şi 3.289 consultaţii în primul semestru al anului 2011. O medie de 25 de consultaţii pe zi...

Graţie preocupării medicilor de aici, dar şi sprijinului Primăriei şi Consiliului comunal, la Cudalbi fiinţează şi un Centru de permanenţă. Astfel, asistenţa medicală este asigurată non-stop, prin serviciul de gardă al medicilor din Cudalbi, Valea Mărului, Măcişeni, Costache Negri, comune arondate acestui centru.

„Necazul este că oamenii s-au învăţat să sune repede la 112 şi mai puţin să se adreseze centrului nostru. Îi rugăm să apeleze cu încredere la noi, pentru că unele afecţiuni nu au neapărat nevoie de prezenţa ambulanţei”, spune medicul.

Cât despre prescrierile de medicamente, dr. Ioana Dinu spune că nu sunt greutăţi ca altădată, fiindcă excluderea plafonului a făcut posibil accesul la tratament pentru toţi sătenii care au nevoie de medicamente compensate şi care au modeste pensii de agricultor - între 200 şi 300 lei pe lună.

Întrebată de ce nu a plecat la oraş, Ioana Dinu ne-a răspuns: „M-am legat de oamenii de aici, de locul acesta care este unul deosebit, cu oameni speciali”...

La fel este şi medicul Ioana Dinu, un om special, un salvator de vieţi, un profesionist statornic.

Citit 3370 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.