Ministerul Sănătăţii declară război NUMIRILOR pe criterii politice a managerilor de spitale

Ministerul Sănătăţii declară război NUMIRILOR pe criterii politice a managerilor de spitale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Noua procedură de concurs pentru funcţia de conducere a unui spital va consta în susţinerea publică a unui proiect de management pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc şi adaptată la problemele unităţii medicale unde se candidează, arată un proiect al Ministerului Sănătăţii, lansat, luni, în dezbatere publică.

Proiectul aduce schimbări importante în procesul de selecţie a managerului de spital. "Procedura de selecţie a managerului propusă acum pune accent pe profesionalism şi transparenţă, într-o abordare pragmatică", precizează MS. În prezent, concursul de selecţie presupune o probă teoretică care constă în rezolvarea unor teste grilă din legislaţia specifică activităţii spitalului public şi din management sanitar, prezentarea unui proiect de management în faţa unei comisii formate din membri ai consiliului de administraţie al spitalului şi un eventual interviu de selecţie.

Potrivit MS, noua reglementare aduce o abordare diferită, cu scopul de a atrage în funcţia de manager de spital specialişti cu abilităţi dovedite în domeniul managementului. Prezentarea proiectului de management se va face pe durata a maximum 20 de minute şi va fi urmată de un interval de maximum 60 de minute de răspuns la întrebări. Comisia de concurs va adresa suficiente întrebări fiecărui candidat, pentru a permite evaluarea proiectului de management precum şi a abilităţilor manageriale ale candidaţilor.

Ordinul de ministru conţine şi modele de grilă generală de evaluare a proiectului de management şi de fişă de evaluare a abilităţilor manageriale. Partea teoretică de legislaţie şi management sanitar va fi evaluată prin întrebările din bibliografia publicată odată cu anunţul de concurs, întrebări care pot fi adresate candidaţilor de către comisia de concurs. În urma susţinerii proiectului de management, membrii comisiei de concurs stabilesc nota finală ca media aritmetică între nota acordată pentru evaluarea proiectului de management şi nota privind evaluarea abilităţilor manageriale ale candidatului.

Ministerul Sănătăţii precizează totodată că, pentru asigurarea transparenţei privind modul de desfăşurare a concursului, proiectele de management ale candidaţilor se publică pe site-ul spitalului unde se organizează concursul, cu cel puţin cinci zile înainte de data susţinerii publice, iar mass-media precum şi orice persoană poate participa la susţinerea publică cu condiţia de a-şi anunţa intenţia prin email la adresa menţionată în anunţul de concurs, pentru care a obţinut confirmarea de participare. Varianta completă a proiectului de lege poate fi citită pe website-ul www.ms.ro, la rubrica "Transparenţă decizională".

Citit 1905 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2016 01:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.