Numărul DONATORILOR DE SÂNGE a revenit la normal, în judeţul Galați

Numărul DONATORILOR DE SÂNGE a revenit la normal, în judeţul Galați
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Printr-un mesaj postat marţi, 3 ianuarie, pe reţeaua de socializare Facebook, Centrul de Transfuzie Sangvină Bucureşti făcea un apel pentru donarea de sânge, având în vedere nevoia foarte mare de trombocite cu care se confruntă spitalele din Bucureşti. Cum în unităţile medicale din Bucureşti ajung şi destul de mulţi pacienți din judeţul Galaţi, Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galaţi este solicitat constant să trimită sânge pentru nevoile acestora.

”Datorită donatorilor pe care îi avem, reuşim să facem faţă acestei cereri. Bineînţeles, în primul rând acoperim nevoile spitalelor din judeţ, după care trimitem preparatele din sânge şi unde există cerere. În perioada sărbătorilor de iarnă numărul persoanelor donatoare a scăzut faţă de zilele obişnuite, însă de astăzi (miercuri, 4 ianuarie – n.r.) media zilnică (în jur de 70 de persoane - n.r.) a donatorilor este cea normală. Totuşi, îi sfătuiesc pe gălăţeni să vină şi să doneze sânge, deoarece astfel pot veni în ajutorul semenilor aflaţi în suferinţă”, a precizat, pentru ”Viaţa liberă”, chimistul Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galaţi.

Cum puteţi deveni donator

Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, în vreme ce bărbaţii cel puţin 60 de kilograme. Persoana trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 şi 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 şi 100 mmHg.  Femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, în valoare de 65 de lei.

Programul Centrului de Transfuzie Sangvină

Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Galați este situat pe strada Ciprian Porumbescu, la intersecția cu strada Regiment 11 Siret. Pentru donatori, centrul este deschis de luni până vineri, între orele 8,00 și 12,00. Totuși, este recomandat să mergeți în prima parte a programului. În cazul în care un grup de persoane merge pentru a dona cel mai bine este să anunțați acest lucru, în prealabil, la numărul de telefon 0236 461 691.

Citit 1686 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2017 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.