Profesorii vor fi, obligatoriu, stagiari pentru un an

Profesorii vor fi, obligatoriu, stagiari pentru un an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Efectuarea anului de practică pedagogică a fost introdusă la cererea sindicatelor *

Proiectul  Statutului Personalului Didactic pe care-l discută în prezent sindicatele şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei prevede că absolvenţii facultăţilor cu profil pedagogic vor efectua, în mod obligatoriu, un stagiu practic cu durata de un an, într-o unitate de învăţământ, în funcţia didactică corespunzătoare studiilor, sub îndrumarea cadrelor didactice mentori şi a inspectorilor şcolari. Pentru realizarea acestui an de practică pedagogică se va constitui o reţea permanentă de şcoli – în baza ordinului de ministru – unde viitorii profesori vor învăţa de la mentori cum să predea în învăţământ.

„Efectuarea acestui stagiu a fost introdusă la cererea sindicatelor. Era necesară pentru că tot mai mulţi tineri se dovedesc a fi nepregătiţi pentru activitatea didactică la terminarea facultăţilor cu profil pedagogic, fie pentru că nu au chemare pentru această meserie, fie pentru că nu au făcut cum trebuie practica în timpul facultăţii. Pe toată perioada stagiului, profesorii vor fi încadraţi ca suplinitori şi vor fi plătiţi pentru munca lor”, ne spune liderul gălăţean FEN, Constantin Ciosu (foto).

După anul de stagiu practic, absolventul va da un examen ce va avea o etapă eliminatorie şi una finală. Prima etapă este realizată la nivelul inspectoratului şcolar şi înseamnă că tânărul dascăl primeşte un portofoliu profesional în care sunt evidenţiate rezultatele celor trei inspecţii la clasă realizate în cursul anului, precum şi alte evaluări realizate la nivelul şcolii.

A doua etapă finală se va organiza de către universităţi şi va consta într-o examinare scrisă din specializarea absolvită, precum şi din psihopedagogie şi metodică. Fără acest examen final, absolvenţii nu  vor avea dreptul să profeseze în învăţământ, nici măcar ca suplinitori.

„Nu am fost de acord cu introducerea acestui examen la specializarea absolvită şi la psihopedagogie organizat la universităţi. Absolvenţii au susţinut aceste examene în timpul facultăţii, iar reexaminarea lor după anul de stagiu tot la universităţi este irelevantă”, mai spune Constantin Ciosu. 

Abia după terminarea acestui stagiu profesorii se vor putea prezenta la concursul pentru titularizare.

Citit 1299 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.