Jocurile de noroc, o dependenţă socială

Jocurile de noroc, o dependenţă socială
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Toată lumea ştie şi declară, oficial sau nu, că jocurile de noroc creează dependenţă. Când joci şi ştii că apare câştigul, se eliberează dopamina, un hormon al anticipării. Şi astfel poţi deveni drogat cu hormoni produşi de propriul creier. Această dependenţă este la fel de puternică ca şi dependenţa de cocaină sau alcool. Şi la fel ca la celelalte dependenţe, persoana nu se poate opri (să joace sau să parieze). Ea nu-şi poate controla impulsul de a juca şi de a risca, în ciuda conştientizării efectelor negative pe care acestea le au asupra sa şi a celor din jurul lui. Individul simte o senzaţie crescândă de tensiune sau de excitaţie înainte de a comite actul şi apoi simte plăcere sau uşurare în timpul comiterii actului.

Chiar dacă persoana încearcă să ”scape” de acest comportament şi poate şi reuşeşte pentru o scurtă perioadă de timp, de multe ori se produc recăderi cauzate de stări emoţionale negative (frustrare, furie, depresie, plictiseală), de conflicte interpersonale (s-a certat cu soţia, părinţii) sau presiune socială.

O persoană care a solicitat ajutor specializat, T. N., în vîrstă de 25 de ani, îmi spunea: ”Problema mea principală era că nu mă puteam opri din joc când câştigam, iar asta însemna că urma să pierd toţi banii. Am jucat tot salariul câştigat, apoi am luat bani cu împrumut, zeci de milioane. La un moment dat, familia mea a aflat. Mama era disperată. Nu îi venea să creadă că reuşisem "performanţa" de a face datorii atât de mari, în aşa scurt timp. Au suferit foarte mult părinţii mei. Mi-au luat cardul de salariu. Chiar dacă reuşeam să nu joc două - trei zile, până la urmă cedam, mă trezeam dimineaţa şi primul loc unde mă duceam erau sălile de joc. Ştiu exact câte săli sunt în oraşul ăsta şi ce program are fiecare. Foarte mult a contat anturajul din care făceam parte atunci. Eram ferm convins că voi câştiga iar şi că doar aşa pot să îndrept lucrurile. Dar, de fapt, le înrăutăţeam. Acum, după aproape jumătate de an de terapie, am înţeles asta.”

Ca T. N. mai sunt mulţi tineri, foarte mulţi. În Galaţi sunt zeci de astfel de săli pentru jocuri. Funcţionează legal. Poţi să devii dependent uşor şi în mod legal, un privilegiu al societăţii noastre. Este suficient să intri doar o singură dată.

Citit 2050 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2017 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.