Analiză | În sfârşit, gălăţenii şi brăilenii devin fraţi. Dilema unioniştilor: Braigal sau Galbrai?
Foto: | Machetele pentru centrul noului oraş au fost deja realizate

Analiză | În sfârşit, gălăţenii şi brăilenii devin fraţi. Dilema unioniştilor: Braigal sau Galbrai?
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mai vechiul proiect de unificare a oraşelor Galaţi şi Brăila a revenit pe tapet. De data aceasta, noii primari ai celor două oraşe, Marian Dragomir şi Ionuţ Pucheanu, promit că nu promit. Ei promit că fac. Adică nu promit, dar fac. Dar dacă au anunţat înseamnă că promit. Deci fac? Vedem. Până una-alta, aşa cum v-a obişnuit, rubrica Pamflet analizează situaţia cu armele umorului. Urmează detalii de la negocieri şi consecinţe ale unificării.

Va fi nuntă mare

Ionuţ Pucheanu şi Marian Dragomir au înţeles ce nu a mers până acum. Cununia dintre cele două oraşe nu a fost niciodată oficializată aşa cum se face la noi din moşi-strămoşi. Astfel, ca să meargă treaba bine va avea loc o nuntă. Galaţiul îl va da pe cel mai de seamă flăcău al său, viceprimarul Picu Apostol Roman, spre căsătorie cu cea mai de seamă fiică a Brăilei. Deocamdată, brăilenii caută cea mai bună soluţie. Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, gălăţenii spun că nu îl însoară pe Picu decât cu o virgină, motiv pentru care brăilenii au acum bătăi serioase de cap. „Trebuie să fie virgină, este cererea expresă a părinţilor ierarhici ai lui Picu şi cred că şi a lui Picu. Ştim, e o sarcină destul de dificilă să găsim persoane care să se potrivească descrierii, însă promitem să o descoperim cât mai curând”, a declarat o sursă din administraţia brăileană, sub protecţia anonimatului. Dacă brăilenii vor depista aleasa lui Picu, nunta ar putea avea loc chiar în toamnă.

Se lucrează în laboratoare pentru crearea brăgăleanului

O problemă căreia autorităţile din Galaţi şi Brăila încă nu i-au găsit soluţia este populaţia care se va stabili în noul oraş, cel dintre Galaţi şi Brăila. Există două variante. Prima este ca fiecare să vină cu ce are mai bun şi să se creeze astfel o populaţie destoinică şi în cârca căreia să se pună toată dezvoltarea acestei zone. Alte voci spun că mai bine ar fi să nu băgăm nici gălăţeni, nici brăileni în zona tampon, ci să aşteptăm crearea unei populaţii noi. Sau să forţăm crearea acesteia chiar în laboratoarele genetice. „Se doreşte încrucişarea celor mai buni gălăţeni cu cele mai bune brăilence, pentru crearea unei specii noi, brăgăleanul. Acesta ar urma să deţină atât bagaj genetic de şmecherie gălăţeană, cât şi de golăneală brăileană. Brăgălenii ar urma să fie cei mai tari dintre români”, a comentat unul dintre participanţii la negocierile Galaţi - Brăila.

Unificare şi la fotbal

Unificarea dintre cele două oraşe se va face la toate nivelurile, deci şi în ceea ce priveşte sportul. Practic, există avantaje de ambele părţi. Pe de o parte, brăilenii se vor putea lăuda că oraşul lor are un titlu de campioană, iar pe de altă parte, actualul Oţelul ar urma să joace direct în Liga a III-a. „Se va face o nouă echipă, Dacia Unirea Oţelul Galbrai. Pentru că Oţelul e în liga a patra, iar Dacia Unirea în liga a doua, se va face media şi noua echipă va juca în liga a treia”, a declarat specialistul în fotbal Marius Stan.

Numai Brăile

Pamflet în versuri

La scârba-mprejur (nonşalanţa idiotului profund)

Sunt idiot şi put profund/ a nicotină şi rachiu,

l-am întrecut pe vărul sconcs,/ mi-s mai ceva decât candriu,

fac tulburare la confort,/ la văz, la miros şi auz,

oriunde şi oricând aş fi.../ şi, mai ales, n-autobuz!

Îmi place-al naibii să-nciudez,/ să-mprăştii scârbă împrejur,

nu am obraz şi nici bilet.../ şi nu mă doare nici în tur

de cei pe care-i deranjez/ şi care-mi zic pe şleau, curat:

duhneşti a tont şi-a usturoi,/ a ceapă şi a nespălat!

Aşa mi-i neamul meu: mizer,/ zălud şi strâmb şi destrămat,

focar de silă, potlogar,/ jegos urgent recomandat

pentr-un loc sigur după gard,/ în rezervaţie... v-acuz

că mă distingeţi peste tot.../ şi, mai ales, n-autobuz!

Submarin Cosorescu

Galaţiul în imagini

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului:

Branduri noi pentru un oraş nou

Reprezentanţii celor două oraşe au luat deja în discuţie crearea unui nou brand local, pe măsura noii metropole care apare pe harta României. Deocamdată, s-a vorbit despre relansarea băuturii „Bragă”, cu atât mai mult cu cât conţine primele silabe de la cele două denumiri ale oraşelor. „Brăila vine «Bra», Galaţiul vine cu «Ga». E inedită, e locală, putem să o facem celebră”, a comentat Ionuţ Pucheanu. De cealaltă parte, primarul Brăilei, Marian Dragomir, are o altă variantă. „În zona noastră se consumă peşte. Când te duci în alt oraş te şi întrebă cunoscuţii: «Ai adus şi tu o coadă de peşte?». Asta pe de o parte. Pe de alta, cele mai căutate şi mai scumpe produse sunt icrele negre. La sturioni e interzis, deci dacă am reuşit cumva să încrucişăm crapul cu cioara ca să facă icre negre... ar fi excepţional”, a spus primarul Marian Dragomir. Comisia Unionistă a rămas în pronunţare pe acest subiect.

Dă-i cu Brandul!

Şi câinii din noul oraş vor fi noi

Autorităţile locale brăilene şi gălăţene promit că şi câinii din noul oraş vor fi o specie aparte. Practic, nu vor fi acceptate nici javre gălăţene, nici potăi brăilene. „Vom proceda la împerechere şi crearea unei noi specii în laborator, cu ajutorul câinilor existenţi în Galaţi şi Brăila. Noul centru va conţine numai câini selecţionaţi, exemplare reuşite de brăgălezi”, a explicat Rex Purice, şeful comisiei de animale din cadrul comisiei de cooperare dintre cele două oraşe.

Potaie Frunze la Câini

CLICK AICI pentru a CITI MAI MULTE din categoria PAMFLET

|

Precizare
Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".
Citit 22729 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.