Pomenirea patriahului Justinian Marina

Pomenirea patriahului Justinian Marina
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Patriarhul Justinian Marina a fost pomenit, duminica trecută, la Catedrala Arhiepiscopală şi în toate bisericile din Galaţi şi Brăila, în condiţiile în care, pe 26 martie, s-au împlinit 40 de ani de la moartea sa.

„Părintele Patriarh Justinian a fost cel care a instalat în eparhia noastră doi ierarhi vrednici, pe Preasfinţitul Chesarie, slujitor cu viaţă sfântă, care în anul 1950, la îndemnul Părintelui Patriarh Justinian a demarat lucrările de restaurare şi consolidare ale Catedralei Arhiepiscopale, după ce vreme de zece ani, din 1940 până în 1950, acest edificiu impunător a fost o ruină plină de moloz, şi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Antim Nica, om drept şi temător de Dumnezeu, care a continuat cu pricepere ativitatea înaintaşilor”, a precizat Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în cadrul cuvântului de învăţătură adresat celor prezenţi.

Cu două zile înainte, Arhiepiscopul a susţinut o conferinţă, în Aula Magna a Universităţii "Dunărea de Jos", pe tema personalităţii şi realizărilor lui Justinian Marina, cunoscut şi sub numele de “Patriarhul Roşu”. Justinian a fost mai întâi preot de parohie, căsătorit. După moartea soţiei, şi-a crescut singur cei doi copii. Va avansa continuu în ierarhia bisericească şi va ajunge mitropolit de Iaşi, apoi Patriarh, după moartea lui Nicodim Munteanu.

Va fi liderul bisericii care va trebui să medieze coexistenţa Bisericii Ortodoxe Române cu cea a regimul comunist, bazat pe o doctrină atee.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 ca fiind comemorativ pentru Patriahul Justinian.

Citit 1283 ori Ultima modificare Joi, 30 Martie 2017 01:55

2 comentarii

 • postat de Dacă tot se dorea o comemorare-elogiere, mai recomandat era, Patriarhul Miron Cristea. Măcar a făcut Marea Unire.
  Vineri, 31 Martie 2017 02:15
  213.233.104.***
  Nu am nimic cu omul, dar spicuit din Wikipedia-Justinian Marina 1948-1977...,,Sub conducerea Patriarhului Justinian Marina a fost inițiată colaborarea Biserici Ortodoxe Române cu autoritatea comunistă...a promovat ,,lupta de clasă'', ca una din legile date de Dumnezeu'' ??!!??...Citate din Justinian Marina ,,Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu '' ??!!? Alt citat din Justinian Marina ,,Cristos este omul nou. Omul Nou este sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic'' ??!!??
  Ascensiunea lui Justinian Marina i se datorează lui Gheorghe Gheorghiu Dej, deoarece a fost ajutat de Justinian să se ascundă, când Dej a evadat din pușcăria Tg. Jiu.I. Ghe. Maurer spunând de evadare, citat ,,...ne-am oprit într-un sat unde am fost găzduiți de un popă (Justinian Marina), care a fost și el omul comuniștilor''.
  Dacă tot se dorea comemorarea unui Patriarh valoros, se putea comemora și elogia, Patriarhul Miron Cristea, printre altele, un om deosebit, fiind patriarhul care a militat și participat la crearea României Mari, participând în 1 Decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde s-a citit ,,Declarația de Unire'', spunând ,,Pe cum ne vedeți așa îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați pe veci, toți frații români'' !!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 30 Martie 2017 14:39
  5.13.171.***
  Daca cea mai mare realizare a astora 2 e ca au .... nu au avut in cap decat saci de ciment si var pana s-a ridicat o piatra pana la urma, stau si ma intreb, ca un traitor oarecare ce sunt, ce au facut boaitele pentru sufletul omenesc ? Lucruri de alea nemateriale, de care ei nu sunt prea interesati se pare ... Cati copii au reusit sa ajute sa invete carte, sa se imbrace, sa nu flamanzeasca, cati amarati si vrednici deopotriva au gasit sprijin in vorbele macar ale popilor astia constructori faraonici ? Asta asa ca idee , Biserica e mai important si mai firesc sa o ai in suflet, in fapta, nu in pietrele adunate la un loc de popi
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.