Poşta Română vs curierat rapid

Poşta Română vs curierat rapid

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
1 comentariu

Trebuie să trimit un colet sau o scrisoare unei rude din afara judeţului. Întrebarea care apare de cele mai multe ori este: să merg la Poştă sau să apelez la o firmă de curierat rapid.

De când Poşta nu mai monopolizează aceste servicii, discutăm despre o piaţă relativ nouă pentru România. Mai exact despre firmele de curierat rapid, care au avut iniţial preţuri mai mari, dar sunt mai eficiente. Acum, astfel de firme s-au înmulţit, iar tarifele au scăzut, încadrându-se în sume rezonabile.

Preţuri în funcţie de calitate

La Poşta Română, preţurile diferă în funcţie de serviciile de care doriţi să beneficiaţi. De exemplu, pentru a trimite o scrisoare standard în altă localitate, trebuie să plătiţi suma de 1,3 lei, în timp ce una cu ramburs costă 4,3 lei. Dacă doriţi să trimiteţi o scrisoare standard în străinătate, trebuie să scoateţi din buzunar 3,5 lei, în timp ce una cu ramburs ajunge la 19 lei.
Dacă discutăm despre un colet, preţul diferă în funcţie de volumul şi greutatea coletului. De exemplu, pentru un colet ce cântăreşte între 1 şi 10 de kg, veţi plăti o taxă de 4,3 pe kilogram, iar pentru cele mai mari de 10 kg, trebuie să plătiţi o taxă de 5,9 lei pe kilogram. Pentru a calcula exact suma pe care trebuie să o achitaţi, puteţi accesa site-ul Poştei Române, unde, completând câteva date, veţi afla cu exactitate cât şi ce aveţi de achitat.
Pe de altă parte, firmele de curierat rapid au proceduri mai simple, prin care economiseşti şi timp, şi bani. În plus, nu trebuie să stai la cozi interminabile. Pentru a comanda un astfel de serviciu, nu trebuie decât să apelaţi la numărul de telefon al firmei respective, să daţi detaliile despre ce anume doriţi să trimiteţi. Pe loc vi se comunică atât costul, cât şi ora la care un curier vine la dumneavoastră acasă ca să preia comanda. Aceasta va ajunge la destinatar în maximum 24 de ore. Plata se face pe loc, fie de către expeditor, fie de către destinatar şi astfel toată lumea iese în câştig. De asemenea, prin acest serviciu aveţi posibilitatea de a returna produsele, în cazul în care nu sunt ceea ce vă doreaţi.
Prin curier, dacă vreţi să trimiteţi o scrisoare, trebuie să scoateţi din buzunar 15 lei, în timp ce pentru un colet puteţi plăti maximum 17 lei pentru primul kilogram şi câte un leu pentru fiecare kilogram în plus (livrări naţionale). Dacă aveţi nevoie să trimiteţi un colet în străinătate, costurile încep de la 1,5 euro/ kg (între 0 şi 5 kg) şi pot ajunge la 2 euro/kg (coletele peste 10 kg).
Deşi costurile firmelor de curierat sunt ceva mai mari, serviciile sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ. Iar o societate modernă presupune existenţa pe piaţă a prestatorilor de servicii de calitate şi prompte, curieratul rapid încadrându-se cu siguranţă în această categorie.

Citit 5712 ori Ultima modificare Vineri, 12 Mai 2017 18:38

1 comentariu

  • postat de florin Sâmbătă, 13 Mai 2017 13:31 Link la comentariu
    1
    12

    Articol partial adevarat. In cazul postei romane daca vreau sa trimit un colet de pana la 10 kg cu o valoare declarata de 20 lei se va plati 9 lei la ghiseu pentru acest serviciu. Ce depaseste 10 kg se plateste in jur de 27 de lei. Orice colet prin posta romana ajunge in 48 ore la destinatie. Intrati pe site-ul postei romane iar la sectiunea colete veti gasi un calculator pentru chestiunile astea.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.