Bâlci de nota 8

Bâlci de nota 8
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ţigările „Plugarul”, de contrabandă, cel mai căutat „articol” *Pistoale şi grenade de peste  Prut - la cerere *

Pe Valea Horincei, bâlciul de sâmbăta trecută, anual, de Sf. Maria, a pus punct anotimpului numit vară. La buzunare goale, abundenţă de mărfuri. Sălcii spălate de ploaia din noaptea precedentă, ţărani superiori, harbuji în rolul de „actori de august”.

Sufletul iarmarocului, comercianţii. Au avut căutare ţigările „Plugarul”, de contrabandă, borcanele de sticlă şi într-o măsură mai redusă decât în alţi ani – căzile şi butoaiele din lemn. Oferta de mici şi de bere la halbă, exagerată în raport cu cererea. 

Doi amendaţi contravenţional, dis-de-dimineaţă, la ora 5.00: jandarmii l-au „ars” pe O. Boghici, din Balinteşti, cu 200 de lei, pentru tulburarea liniştii publice; de adversarul acestuia, Iulian S., din Cavadineşti, vinovat şi el de producerea scandalului, s-a ocupat Poliţia. Tot 200 de lei amendă!

Au lipsit pepenii galbeni şi vata pe băţ. Unii, veniţi la târg în urma zvonului că „pe la 10.00 va sosi coloana oficială a prim-vicepremierului Dan Nica, pentru o baie de mulţime”. Cineva de la Cristeşti: „Mi-am dat seama că nu va veni fiindcă n-am văzut poliţişti străini şi Circulaţia”.

În viile nobile de la ieşirea spre Blăgeşti, struguri subdezvoltaţi. Nu mai arată ca în anii când de arăturile mecanice, stropiri şi pază se ocupa maistrul în viticultură şi vinificaţie Ioan Filiche, de la Vinalcool (mă mir că nu s-a gândit nimeni să propună să fie declarat „Cetăţean de onoare al comunei Cavadineşti”).

Revenind la iarmaroc, pe la zece şi jumătate s-a produs o cădere semnificativă a preţurilor. Un exemplu: ceaunul de aluminiu pe care dimineaţă se ceruse 120 de lei, coborâse la 60. Peşte alterat, un rând de bărci pentru copii, căruţe cu cai, bereşteni înfipţi în mici şi în bere.

Ca să iau „pulsul” bâlciului şi dintr-o altă perspectivă, am intrat în legătură cu un individ care trece prin Vama Cahul ca prin varză: „Am nevoie, i-am spus între patru ochi, de un pistol. Mă poţi rezolva?”. Basarabeanul, înainte de a-mi întoarce spatele: „Nu mă ocup cu aşa ceva”.

Reîntâlnindu-l după vreo jumătate de oră, m-a oprit el pe mine, trăgându-mă deoparte: „Pistol, în septembrie”. Şi ca să-mi dau seama cu cine aveam de-a face: „ Peste două-trei zile, dacă vrei, îţi aduc o grenadă. Îmi laşi numărul de telefon şi pregăteşti banii”.

Pe ansamblu, iarmaroc de nota 8.

Comentariu foto: Cum să uite de Sf. Maria când de la bâlci a plecat cu două taburete noi?

Citit 1184 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.