Codul Miclea vs codul Andronescu

Codul Miclea vs codul Andronescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legile educaţiei, motiv de discuţie în Coaliţie *

Senatorul PD-L Marius Necula nu crede că Guvernul Boc va cădea din cauza legilor educaţiei. ,,Va fi o dispută aprinsă în septembrie pentru că PD-L vrea asumarea pe legile educaţiei, în timp ce Ecaterina Andronescu şi bănuiesc, Marian Vanghelie, cu care se consultă telepatic şi a girat-o în campanie, doresc prelungirea agoniei în învăţământ. Va exista o coliziune între cele două partide( PSD şi PD-L-n.r), dar nu cred că Guvernul Boc va  cădea din cauza acesteia”, a declarat, ieri, senatorul Marius Necula.

Acesta a explicat că în momentul începerii guvernării Boc se ştia că există la nivelul preşedinţiei României o comisie Miclea, care a dus la bun sfârşit trei proiecte de lege (privind învăţământul preuniversitar, universitar şi  educaţiei) precum şi statutul cadrului didactic, toate pe baza Pactului pentru învăţământ, semnat de partide politice, sindicate şi societatea civilă. 

„La acestea, reacţia PSD, determinată de pierderea din viteză în domeniul educaţiei, a fost crearea acestui Cod al educaţiei, care este un efort pompieristic, făcut la comandă politică, şi care are doar avantajul numărului de pagini - 300 faţă de 30 ale lui Miclea - dar nu cantitatea contează ci calitatea”, a precizat Necula.

Senatorul a enumerat şi câteva probleme ale „Codului Andronescu”, precum curricula şcolară, vârsta până la care pot profesa cadrele didactice universitare, sau vârsta până la care este obligatorie şcoala în România. 

Astfel, Ecaterina Andronescu susţine ca realizarea curriculei şcolare să fie responsabilitatea Ministerului Educaţiei (în timp ce pactul lui Miclea spunea ca aceasta să fie stabilită în proporţie de 30 la sută de cadrele didactice şi 25 la sută de părinţi).

În plus, actuala ministră susţine ca profesorii universitari să poată profesa până la vârsta de 70 de ani (faţă de 65, cât stipula pactul pentru educaţie), o prevedere pe care senatorul Marius Necula o consideră  susţinută „la presiunea rechinilor universitari”.

Ultima, dar nu cea din urmă diferenţă, se referă la vârsta până la care şcoala este obligatorie; în timp ce Ecaterina Andronescu susţine ca toate cele 12 clase să fie obligatorii, comisia Miclea susţinea obligativitatea şcolii până la vârsta de 16 ani, cu includerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, astfel încât să se reducă abandonul şcolar.

Citit 747 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.