O chiriaşă, la capătul răbdării: Luptă să salveze casa care aparţine Primăriei (FOTO)

O chiriaşă, la capătul răbdării: Luptă să salveze casa care aparţine Primăriei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Fereastra bucătăriei e astupată cu scânduri, zidul mereu jilav se macină continuu, rădăcina unei plante agăţătoare l-a străpuns şi a intrat în casă, parchetul a putrezit, iar de la atâta umezeală şi beznă au început să-i crească ciuperci lângă patul în care doarme.

În aceste condiţii este nevoită să trăiască Maricica Răducan, chiriaşă a Primăriei Galaţi, în locuinţa din strada Traian nr. 387, unde stă de aproape 30 de ani.

Deşi ar putea să ceară Primăriei o altă locuinţă, din 2015 încoace Maricica Răducan se luptă să salveze casa pentru care plăteşte chirie municipalităţii şi care, de la o zi la alta, începe să semene mai degrabă a peşteră. Obosită să tot bată drumul la Primărie, femeia a venit la redacţie cu vraful de sesizări şi de răspunsuri primite, cerându-ne ajutorul.

Necazuri vechi

"Din anul 2013, m-am trezit cu geamul de la bucătărie, care este la spatele casei, spart şi astupat de vecinul meu cu un gard, care m-a lăsat pe întuneric", aşa începe sesizarea pe care a trimis-o Primăriei în august 2016.

"Lângă gard, la câţiva centimetri de casa mea, vecinul a făcut o magazie. Scurgerea ei, ulucii, sunt înspre noi şi vine toată apăria aici! Mi-a stricat parchetul! Ajunge până la frigider umezeala! Tencuiala peretelui se macină încontinuu! Pe gard a pus iederă, iar o rădăcină groasă mi-a trecut prin perete şi-a intrat în casă. Am dat cu smoală pe perete pentru că, de la umezeală şi întuneric, îmi creşteau ciuperci în bucătărie!", ne-a povestit, la capătul răbdării, Maricica Răducan.

Bucătăria este rece şi umedă, din cauza apei care se infiltrează în peretele casei şi în duşumea. Şi totuşi, chiriaşa doarme în această încăpere! "Am băgat zece saci de ciment, dar degeaba, tot se crapă colţul casei! S-a încovoiat şi peretele, s-a crăpat! Vă rog să ne ajutaţi să nu lăsăm casa să se dărâme, că-i păcat de ea", scria femeia în ultima sesizare trimisă Primăriei, în vara lui 2016.

Drumul hârtiilor

"Vă rugăm să vă adresaţi Serviciului Disciplină în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Galaţi", a fost răspunsul Primăriei, la ultima petiţie trimisă de Maricica Răducan.

Poliţia Locală, sesizată, la rându-i, n-a făcut decât să reitereze răspunsul pe care i l-a dat Maricicăi Răducan şi în toamna anului 2015: "Proprietarul imobilului vecin a executat lucrări de construcţii fără autorizaţie de construire, drept pentru care a fost sancţionat contravenţional, fiind dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate, în conformitate cu prevederile Legii 50/1991. Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, proprietarul imobilului a depus plângere la Judecătoria Galaţi şi până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile se suspendă executarea sancţiunii contravenţionale".

Ce spune Primăria

În ciuda multiplelor sesizări trimise de Maricica Răducan la Spaţiu Locativ, la Poliţia Locală, la Poliţia Judeţeană şi la Primărie, răspunsurile primite nu-i pot repara sau măcar pune în siguranţă locuinţa! Casă care nici măcar nu este a Maricicăi Răducan, ci a Primăriei, care, în calitate de proprietar, ar trebui să se implice şi să ia măsuri ca orice proprietar responsabil căruia îi pasă de bunurile sale! Tocmai de aceea i-am cerut să ne spună ce măsuri va lua.

"Prima sesizare făcută de d-na Maricica Raducan datează din anul 2015. Atunci Poliţia Locală i-a aplicat vecinului său o amendă în valoare de 1.000 de lei şi a dispus intrarea în legalitate, în baza Legii 50. Dânsul a contestat această sancţiune în instanţă. Primăria municipiului Galaţi nu poate interveni până la soluţionarea litigiului", ne-a comunicat Primăria.

Până se pronunţă instanţa, Primăria riscă să piardă locuinţa care se degradează de la o zi la alta.

Citit 6671 ori Ultima modificare Duminică, 04 Iunie 2017 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.