O chiriaşă, la capătul răbdării: Luptă să salveze casa care aparţine Primăriei (FOTO)

O chiriaşă, la capătul răbdării: Luptă să salveze casa care aparţine Primăriei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Fereastra bucătăriei e astupată cu scânduri, zidul mereu jilav se macină continuu, rădăcina unei plante agăţătoare l-a străpuns şi a intrat în casă, parchetul a putrezit, iar de la atâta umezeală şi beznă au început să-i crească ciuperci lângă patul în care doarme.
În aceste condiţii este nevoită să trăiască Maricica Răducan, chiriaşă a Primăriei Galaţi, în locuinţa din strada Traian nr. 387, unde stă de aproape 30 de ani.
Deşi ar putea să ceară Primăriei o altă locuinţă, din 2015 încoace Maricica Răducan se luptă să salveze casa pentru care plăteşte chirie municipalităţii şi care, de la o zi la alta, începe să semene mai degrabă a peşteră. Obosită să tot bată drumul la Primărie, femeia a venit la redacţie cu vraful de sesizări şi de răspunsuri primite, cerându-ne ajutorul.

Necazuri vechi

"Din anul 2013, m-am trezit cu geamul de la bucătărie, care este la spatele casei, spart şi astupat de vecinul meu cu un gard, care m-a lăsat pe întuneric", aşa începe sesizarea pe care a trimis-o Primăriei în august 2016.
"Lângă gard, la câţiva centimetri de casa mea, vecinul a făcut o magazie. Scurgerea ei, ulucii, sunt înspre noi şi vine toată apăria aici! Mi-a stricat parchetul! Ajunge până la frigider umezeala! Tencuiala peretelui se macină încontinuu! Pe gard a pus iederă, iar o rădăcină groasă mi-a trecut prin perete şi-a intrat în casă. Am dat cu smoală pe perete pentru că, de la umezeală şi întuneric, îmi creşteau ciuperci în bucătărie!", ne-a povestit, la capătul răbdării, Maricica Răducan.
Bucătăria este rece şi umedă, din cauza apei care se infiltrează în peretele casei şi în duşumea. Şi totuşi, chiriaşa doarme în această încăpere! "Am băgat zece saci de ciment, dar degeaba, tot se crapă colţul casei! S-a încovoiat şi peretele, s-a crăpat! Vă rog să ne ajutaţi să nu lăsăm casa să se dărâme, că-i păcat de ea", scria femeia în ultima sesizare trimisă Primăriei, în vara lui 2016.

Drumul hârtiilor

"Vă rugăm să vă adresaţi Serviciului Disciplină în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Galaţi", a fost răspunsul Primăriei, la ultima petiţie trimisă de Maricica Răducan.
Poliţia Locală, sesizată, la rându-i, n-a făcut decât să reitereze răspunsul pe care i l-a dat Maricicăi Răducan şi în toamna anului 2015: "Proprietarul imobilului vecin a executat lucrări de construcţii fără autorizaţie de construire, drept pentru care a fost sancţionat contravenţional, fiind dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate, în conformitate cu prevederile Legii 50/1991. Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, proprietarul imobilului a depus plângere la Judecătoria Galaţi şi până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile se suspendă executarea sancţiunii contravenţionale".

Ce spune Primăria

În ciuda multiplelor sesizări trimise de Maricica Răducan la Spaţiu Locativ, la Poliţia Locală, la Poliţia Judeţeană şi la Primărie, răspunsurile primite nu-i pot repara sau măcar pune în siguranţă locuinţa! Casă care nici măcar nu este a Maricicăi Răducan, ci a Primăriei, care, în calitate de proprietar, ar trebui să se implice şi să ia măsuri ca orice proprietar responsabil căruia îi pasă de bunurile sale! Tocmai de aceea i-am cerut să ne spună ce măsuri va lua.
"Prima sesizare făcută de d-na Maricica Raducan datează din anul 2015. Atunci Poliţia Locală i-a aplicat vecinului său o amendă în valoare de 1.000 de lei şi a dispus intrarea în legalitate, în baza Legii 50. Dânsul a contestat această sancţiune în instanţă. Primăria municipiului Galaţi nu poate interveni până la soluţionarea litigiului", ne-a comunicat Primăria.
Până se pronunţă instanţa, Primăria riscă să piardă locuinţa care se degradează de la o zi la alta.

Citit 6157 ori Ultima modificare Duminică, 04 Iunie 2017 18:34

2 comentarii

 • postat de CETATEAN
  Miercuri, 31 Mai 2017 08:22
  Nu este singurul caz. Incompetenta si incapacitatea profesionala a primarie, in acest domeniu este dovedita cu toate locuintele inchiriate. Desi le detine, primaria nu respecta nimic din contractele intocmite cu chiriasii si nu respecta nici un fel de obligatie stabilita de legea locatiunii. Chiriasii au preluat, din nevoi ,aceste locuinte dezafectate, platesc lunar chirii, foarte multi investint in reparatia lor ca sa poata locui, fara a-si primi de la primarie cheltuielile efectuate conform legii nr. 114/1996. Toti chiriasii , in astfel de sitauatii, trebuie sa stie ca sunt indreptatiti sa ceara, prin instanta, aceste cheltuieli FIIND PREVAZUTE DE legea locatiunii . ASTA PENTRU CA PRIMARIA , PRIN SERVICIUL FOND LOCATIV SI SPATII , DE ANI BUNI, NU IA NICI O MASURA SA INTERVINA LA INTRETINEREA ACESTOR IMOBILE, NU ALOCA nimic in acest domeniu, DAR SE FOLOSESTE DE CHIRIILE CETATENILOR SI DE CHELTUIELILE PE CARE ACESTIA LE FAC LA ACESTE IMOBILE. IN ACEST DOMENIU , DE ANI BUNI , PRIMARIA NU FACE NIMIC SI NU RESPECTA DISPOZITII ESENTIALE DIN LEGEA LOCATIUNII ADICA DIN CONTRACTUL INCHEIAT CU CHIRIASII. LA SOLICITARILE ACESTORA ,PENTRU A INTERVENI LA REPARATII, PENTRU A FACE CA LOCUINTA SA FIE UTILA,RAPUNSURILE SUNT DIN CELE MAI IRESPONSABILE SI UMILITOARE. HABAR NU AU DE NIMIC , LEGISLATIE, PRACTICA, OBLIGATII PUBLICE ETC. DAR........ TIPA LA SALARII MARI , CHIAR CU 50 % MARITE.. CINE PRIMESTE MARIRE DE SALARIU PENTRU NIMIC?????? VOR SALARII CA IN EUROPA DAR SERVICIILE SA FIE CA IN ROMANIA. NU AR TREBUI INGADUIT ASA CEVA. TOTI CHIRIASII CARE AU INVESTIT IN ACESTE LOCUINTE TREBUIE SA ISI CERA CHELTUIELILE , PRIN INSTANTA , DE LA PRIMARIE. ESTE BINE CHIAR SA SE GRUPEZE INTR/O ASOCIATIE CARE SA LE APERE DREPTURILE.
  1
  11
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 31 Mai 2017 05:43
  "Primaria ,in calitate de propietar ,ar trebui sa se implice ca orice propietar responsabil caruia ii pasa de bunurile sale.." Doamne ,pe ce lume traieste autorea acestor cuvinte bine spuse ? Pun aceasta intrebare in situatia in care alte zeci si chiar sute de case ,aflate in aceiasi situatie ,au fot tratate la fel de "propietarul responsabil " numit Primarie . Cum sa repare bojdeuca de pe Traian ( intre noi fie vorba cu o fi ajuns in propietatea Primariei ) atata timp cat imobile mult mai importante au fost lasate de acest "propietar (i) responsabil " sa se ruineze ,ex . vila Bucegi Calimanesti , palatul Ghiorghiu , cinema Dunarea ( Creanga- pentru care nu a facut nimic pentru salvare) etc .In multe cazuri vesnicu bmotiv a nepasatii generatoare de degradare totala este ca imobilul se afla in proces de retrocedare . O vina au si legile actuale semicomuniste , ar trebui ca toate imobilile retrocedate fostilor propietri sa fie cel putin in starea in care erau la confiscare ( statul a incasat chirie atatia ani ) iar daca nu-i posibil sa fie completata retrocedarea cu suma necesara reabilitarii imobilului. Se procedeaza la fel cum s-a procedat cu taranii , la-au dat pamant dar nu si posibilitatea de al lucra ( compensatii pentru uneltele ,animalele de munca ,luate de colective cu japca etc ).
  1
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.