Prea puţine asociaţii, interesate de reabilitarea termică a blocurilor

Prea puţine asociaţii, interesate de reabilitarea termică a blocurilor
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În timp ce, în alte municipii din România, asociaţiile de proprietari se bat să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, care nu doar schimbă faţa oraşului, dar şi eficientizează energetic apartamentele oamenilor, la Galaţi sunt prea puţine asociaţii interesate de astfel de proiecte, în ciuda faptului că multe dintre faţadele blocurilor arată dezolant (cu pereţi scorojiţi, murdari sau plini de igrasie şi tencuială desprinsă).

De la sfârşitul lunii iunie, când municipalitatea a anunţat că asociaţiile de proprietari pot atrage, din nou, bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor, pentru care vor suporta 25 la sută din valoarea investiţiei, doar cinci-şase asociaţii s-au arătat preocupate să acceseze, cu ajutorul Primăriei, fonduri europene pentru creşterea eficienţei energetice, ne-au spus reprezentanţii municipalităţii. Asta în condiţiile în care în oraş sunt peste 700 de asociaţii de proprietari.

Reamintim că, în precedentul exerciţiu financiar european, în municipiul Galaţi au fost reabilitate termic 11 blocuri, cu 15 milioane de lei. Proiectele de reabilitare termică promovate de Galaţi au fost singurele implementate în cele şase judeţe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

În prezent, Primăria, prin Direcţia de Proiecte şi Finanţări Externe, pregăteşte cererile de finanţare şi documentaţia pentru şapte blocuri: X5, X6 - Micro 20, A5 - Micro 19, D, GS1, M şi PR3A. La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au aprobat cererile de finanţare şi asigurarea resurselor financiare necesare implementării proiectelor privind creşterea performanţelor energetice a blocurilor G1 (din Asociaţia de proprietari nr. 388) şi G8 (din Asociaţia de proprietari nr. 360A).

"Reabilitarea termică a blocurilor duce la reducerea sumelor din facturile la încălzire cu aproximativ 40 la sută. Apartamentele devin mai călduroase pe perioada sezonului rece şi mai răcoroase pe perioada sezonului cald. Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare din punct de vedere estetic, implicând şi modernizarea spaţiilor dintre blocuri", spun reprezentanţii Primăriei.

Proprietarii apartamentelor care pot beneficia de astfel de lucrări pot plăti suma care le revine, în mod eşalonat, pe o perioadă de doi ani de la finalizarea lucrărilor.

Primăria vă ajută să vă reabilitați termic blocurile

Citit 8663 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2017 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.