Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
10 comentarii

În timp ce, în alte municipii din România, asociaţiile de proprietari se bat să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, care nu doar schimbă faţa oraşului, dar şi eficientizează energetic apartamentele oamenilor, la Galaţi sunt prea puţine asociaţii interesate de astfel de proiecte, în ciuda faptului că multe dintre faţadele blocurilor arată dezolant (cu pereţi scorojiţi, murdari sau plini de igrasie şi tencuială desprinsă).

De la sfârşitul lunii iunie, când municipalitatea a anunţat că asociaţiile de proprietari pot atrage, din nou, bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor, pentru care vor suporta 25 la sută din valoarea investiţiei, doar cinci-şase asociaţii s-au arătat preocupate să acceseze, cu ajutorul Primăriei, fonduri europene pentru creşterea eficienţei energetice, ne-au spus reprezentanţii municipalităţii. Asta în condiţiile în care în oraş sunt peste 700 de asociaţii de proprietari.
Reamintim că, în precedentul exerciţiu financiar european, în municipiul Galaţi au fost reabilitate termic 11 blocuri, cu 15 milioane de lei. Proiectele de reabilitare termică promovate de Galaţi au fost singurele implementate în cele şase judeţe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.
În prezent, Primăria, prin Direcţia de Proiecte şi Finanţări Externe, pregăteşte cererile de finanţare şi documentaţia pentru şapte blocuri: X5, X6 - Micro 20, A5 - Micro 19, D, GS1, M şi PR3A. La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au aprobat cererile de finanţare şi asigurarea resurselor financiare necesare implementării proiectelor privind creşterea performanţelor energetice a blocurilor G1 (din Asociaţia de proprietari nr. 388) şi G8 (din Asociaţia de proprietari nr. 360A).
"Reabilitarea termică a blocurilor duce la reducerea sumelor din facturile la încălzire cu aproximativ 40 la sută. Apartamentele devin mai călduroase pe perioada sezonului rece şi mai răcoroase pe perioada sezonului cald. Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare din punct de vedere estetic, implicând şi modernizarea spaţiilor dintre blocuri", spun reprezentanţii Primăriei.
Proprietarii apartamentelor care pot beneficia de astfel de lucrări pot plăti suma care le revine, în mod eşalonat, pe o perioadă de doi ani de la finalizarea lucrărilor.

Primăria vă ajută să vă reabilitați termic blocurile

Citit 6958 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2017 02:00

10 comentarii

 • postat de spanu elena Joi, 13 Iulie 2017 17:39 Link la comentariu
  2
  6

  Oare cum zeci de ani aceste blocuri au asigurat iarna caldura iar vara racoare ,fara reabilitare?Cred ca era mai corect sa se faca subsolurile,acoperisele si varuitul blocurilor.Aceasta reabilitare e frectie la picir de lemn.Saracii oameni au inteles sa/si placheze fatadelecu tot felul de expandat//nu mai vorbesc ce era in jurul blocurilor de acea zapada care plutea citeva luni in aer// si sa inchida repartitoarele ca sa faca economie.Finalul era ca au inceput sa le mucegaiasca casele.Au aparut tot felul de firme care faceau lucru de mintuiala,distrugeau fatadele si apoi dispareau.Vezi bloculC2 de pe strada prelungirea Traian,unde un inbecil a dat caramida aparenta a blocului veche de 55 de ani cu dalta pentru a /si face reabilitarea apartamentului.Au distrus spatiul verde,a distrus peretele si asa a ramas pina in ziua de azi ca firma a disparut.A fost obligat sa readuca constructia la faza initiala,dar acest lucru nu s/a intimplat.Asta e reabilitarea inGalati.

  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL Joi, 13 Iulie 2017 14:06 Link la comentariu
  3
  11

  Asociaţiile de Proprietari sunt ocupate acum cu Centralele Termice, cu adeverinţe, cu stresul provocat de lucrările de instalaţii pentru căldură sau apă caldă, etc., probleme generate de actualul Primar imprevizibil şi neconsiliat bine!
  În plus, Administratorii s-au învăţat să facă doar încasări de bani, membrii birourilor executive din multe asociaţii lipsesc cu desăvârşire, sunt doar pe hârtie sau nu se implică, iar Preşedinţii asociaţiilor sunt depăşiţi de multe probleme, nefiind ajutaţi nici măcar de Primărie!
  Aşadar, Legea Asoc. de Propr. trebuie îmbunătăţită, iar Primăria trebuie să aibă un Departament cu personal pregătit să ajute cu adevărat aceste Asociaţii, pentru că de fapt, de aici pleacă majoritatea problemelor cetăţenilor din oraş.

  Raportează
 • postat de ASOCIATIILE DE PROPRIETARI - COMITETE, ADUNATURA DE BOSOROGI SEMIANALFABETI! Joi, 13 Iulie 2017 13:46 Link la comentariu
  6
  17

  Asociatiile de PROPRIETARI sunt conduse de marlani, bosorogi, unii semianalfabeti, constituiti in mici grupuri, numite comitete de asociatii, care fac legea in blocurile de locuinte!

  Isi aleg administrator care sa le cante in struna, oferindu-i retributia in functie de docilitate, in aceasta formatie comit tot felul de incalcari ale legii 230 a asociatiilor, membrii asociatiei sunt indepartati de la a lua decizii sau de a verifica deciziile lor, sedintele anuale de de constituire a comitetului si de alegere a presedintelui fiind formale, alegandu-se intre ei ani la rand....

  Primaria, prin biroul de verificare a acestor asociatii, nu se implica deloc, rar vin, rasfoiesc cateva documente contabile, dupa care dau un raspuns de genul totu-i in conformitate cu legea.

  Desigur, vinovatii sunt locatarii care nu participa la sedinte, iar cand o fac intrun numar foarte mic, unii sunt cu presedinte si comitetul, sustinandu-i aberatiile, restul, niste cacaciosi care habar nu au de legislatie, se cearta intre ei, dupa care, ramane tot cum a fost!

  In acest stadiu sunt acuma ceste asociatii de proprietari, deci nici vorba sa se intervina la primarie pentru o cauza comuna, cum ar fi protejarea termica a blocurilor, unii deja facandu-si pe proprie cheltuiala asemenea lucrari, ceea ce nu-i mai intereseaza de altii.

  Deci, despre ce vorbim, daca primaria nu intervine sa-i oblige pe administratori sa faca documentatia pentru termia blocurilor!?

  Raportează
 • postat de Dacă nu pică, apare dezinteres, că-i prea corect. Joi, 13 Iulie 2017 10:49 Link la comentariu
  5
  21

  Proprietari nu sunt dezinteresați, în mare parte, dar dezinteresate sunt asociațiile de proprietari, prin a lor administratori, pentru că preferă să întocmească în regie proprie, diferite firme neauzite, fantomă, la negru, pentru diferite operații de întreținere și reparații.....pentru a lua șpaga de contract sau pentru a încărca nejustificat , nota de plată, în final. Cu Primăria, nu-i de joacă, se fac facturi corecte, deci, nu pică nimic, deci, dezinteres.

  Raportează
 • postat de ariciul Joi, 13 Iulie 2017 09:36 Link la comentariu
  3
  12

  pai conditiile sunt de rahat.daca trei patru si-au facut izolarea personal,ceilalti nu pot depune cerere fiindca trebuie sa fie toata scara ori tot blocul.Daca trebuie si sunt bani europeni moaca pentru saracii din romania,sa se faca.E careva care nu vrea asta?Eu vreau sa o fac.Ba chiar si sa contribui cu jiumatate din cost,pentru o treaba buna si cu simt de raspundere nu niste carpaci angajkati azi pentru a lua banii muine,si a termina lucrarea poimuine ,dar poate nu mai e nevoie???

  Raportează
 • postat de Cristian Joi, 13 Iulie 2017 09:19 Link la comentariu
  0
  13

  Cand am ridicat problema asociatiei noastre din Tiglina 2, mi s-a spus ca am ramas prea putine apartamente nereabilitate pentru a depune cerere. Le-am argumentat ca totusi se inchide si scara cu termopane, se lucreaza si la subsol si se reabiliteaza termic si acoperisul, ceea ce nu s-a mai facut niciodata.
  Raspunsul a fost acelasi: NU!
  Cand nu ai cu cine, ce sa faci...

  Raportează
 • postat de Cetateanul sarac Joi, 13 Iulie 2017 08:48 Link la comentariu
  3
  7

  Asta este dovada ca in Galati oamenii sunt prea saraci si nu pot sustine nici macar cei 25% din contributie. Mai ales ca atunci cand intervine o institutie bugetara la licitatie (primaria), preturile devin duble sau triple :(((

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 13 Iulie 2017 08:42 Link la comentariu
  3
  8

  Nu se cunoaste cat este efectiv costul -macar pe tot blocul- care ar reveni proprietarilor, adica acel 25 %. In general, cam toti si-au pus termopane, si se pot amvelopa individual cu sume mult mai mici decat acesti 25%, asta ca sa nu punem la socoata ca la fiecare bloc exista macar 2 cazuri sociale care NU pot plati in niciun fel, si atunci povara financiara se duce tot la ceilalti, ceea ce scumpeste si mai mult lucrarea.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Joi, 13 Iulie 2017 08:28 Link la comentariu
  10
  10

  Taranii, proprietari de apartamente de pe vremea comunistilor, nu vor reabilitare, nu vor curatenie, civilizatie pt ca nu pricep un lucru esential, la bloc toti trebuie sa contribuie pt intretinerea blocului, nu e ca si cind stai la tara si mai lipesti casa ici si colo, pe prispa, cu un petec de baliga. Asta a facut comunismul, a inversat satele cu orasele. In capitalism, mai rau, toti de la tara au migrat la oras unde nu inteleg ca exista reguli impuse, nuuuu, mirlanii fac regulilele si tu, orasean get-beget, esti obligat sa-i tolerezi cu tot cu nesimtirea lor.

  Raportează
 • postat de Costel Joi, 13 Iulie 2017 05:22 Link la comentariu
  2
  8

  Nu există niciun fond european care să finanțeze. Sunt bani, pe care mai marii noștri i-au făcut din agricultură, dând 300 RON pe an, pe hectar în arendă, și salariul minim pe economie. Adică, agricultura este baza, turismul și arta. Voi chiar credeți că românul mai poate fi inginer? Sau cercetător în țara lui?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.