IAR 93 de la Bălăbăneşti, o epavă vandalizată
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

IAR 93 de la Bălăbăneşti, o epavă vandalizată
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Avionul IAR 93 a ajuns la Bălăbăneşti prin grija mai multor oameni. Unul dintre ei, fost preot la Bălăbăneşti, colonel de aviaţie în rezervă, a avut ideea şi a identificat posibilitatea, ne spune profesorul Nicolae Pământ, istoricul locului. Avionul IAR 93, adus de la o unitate din Câmpia Turzii, avea, la acel moment, valoarea de inventar de 2.600 de lei.

Avionul a fost adus şi ancorat pe nişte blocuri de piatră, la intrarea în comună. Locul n-a fost pregătit în niciun fel, deşi ar fi mers o minimă amenajare, de vreme ce, totuşi, numeri pe degete, în ţară, localităţile în care găseşti avioane expuse.

Nici măcar astăzi, după mai bine de şase ani, cine trece prin Bălăbăneşti n-are posibilitatea de a citi ceva despre avion, despre istoria mărcii şi performanţele sale, despre cine l-a adus acolo şi de ce.

Era suficientă o pancartă metalică, realizată şi amplasată în aşa fel încât să fie mai greu de vandalizat. Sau să fie schimbată, în caz că cineva se hotăra să o ia acasă. Dar nu s-a putut.

Avionul este şi el într-o stare jalnică. Cu fuselajul complet decolorat din cauza intemperiilor, cu o cutie de bere înfiptă în tubul Pitot, avionul arată acum, mai degrabă, ca o epavă pe care proprietarul nu s-a mai obosit să o ducă la gunoi. Sau poate că e tocmai oglinda felului în care merg lucrurile în comună...

Foto Gabriel Kolbay:

Citit 8194 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2017 14:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.