Migranţii culeşi de pe mare REFUZĂ să stea la noi

Migranţii culeşi de pe mare REFUZĂ să stea la noi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Puţin peste un sfert dintre migranţii descoperiţi la bordul unei nave în Marea Neagră, la mijlocul săptămânii trecute, au ales să rămână în România, majoritatea fiind luaţi în custodie publică de autorităţile de la noi, petru a fi repatriaţi. 52 de irakieni au cerut totuşi azil şi au fost trimişi la Galaţi.

Cei 154 de cetăţeni străini, majoritatea irakieni, descoperiţi la bordul unei ambarcaţiuni pe Marea Neagră, în noaptea de 12 spre 13 septembrie, nu s-au arătat din cale afară de încântaţi de perpectiva şederii, chiar şi temporare, pe teritoriul României. Visând să ajungă în statele din vestul Europei, migranţii au refuzat în masă să ceară o formă de protecţie internaţională, astfel că autorităţile române au fost nevoite să ia, în privinţa lor, decizii care într-un viitor apropiat se vor concretiza în trimiterea înapoi în ţările de origine.

"În 102 cazuri s-a dispus îndepărtarea sub escortă de pe teritoriul României, persoanele fiind luate în custodie publică sau tolerate până la punerea în aplicarea a măsurii. 61 dintre acestea au fost cazate în Centrele de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică, facilităţi cu regim închis, iar 41 de persoane vor fi asistate de organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii în domeniul de referinţă", ne-a precizat cms. Ermina Mihai, purtătorul de cuvât al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Pentru 49 de migranţi, şederea temporară pe teritoriul ţării noastre a fost o variantă acceptabilă, aceştia formulând cereri de azil şi fiind introduşi în procedurile specifice. Ei au ajuns, toţi, în centrul pentru cazarea refugiaţilor de la Galaţi, unde vor sta pe perioada procedurilor şi unde beneficiază de asistenţă materială, consiliere psihologică şi juridică. În grupul de migranţi au fost descoperite şi trei persoane care s-au declarat minore şi, pentru că erau neînsoţite, au fost preluate de autorităţile cu atribuţii în protecţia copilului până la definitivarea verificărilor privind vârsta certă a acestora şi regimului juridic de care pot beneficia.

Citit 3996 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.