Spuneţi "NU" căsătoriilor de convenienţă!

Spuneţi "NU" căsătoriilor de convenienţă!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Căsătoria cu un cetăţean român este o practică destul de răspândită printre străinii care vor să îşi asigure fără probleme drepturi de şedere pe teritoriul ţării noastre sau, în cazul în care sunt prinşi în ofsaid, să nu poată fi îndepărtaţi. Ceea ce nu ştiu este că o falsă alianţă matrimonială poate fi uşor dovedită, şi că ei riscă să fie trimişi urgent în ţările de origine. 

A-şi lua un soţ, sau, după caz, soţie cu cetăţenie română înseamnă, pentru destul de mulţi străini o garanţie cu multiple beneficii în sensul şederii fără mari probleme pe teritoriul ţării noastre. Practic, ca membru de familie al unui român, străinii, indiferent din ţara în care provin, sunt greu, dacă nu imposibil de îndepărtat. Şi asta chiar dacă la baza căsătoriei nu stau nicidecum iubirea sau cunoaşterea de multă vreme, ci două trei conversaţii scurte în prealabil, eventual pe internet şi, de ce nu, o sumă de bani cu care românul, sau, mai des, românca, este convinsă să încheie afacerea la Starea Civilă. Înţelegerea are mari şanse însă să pice odată ce autorităţile abilitate să îi prelungească dreptul de şedere proaspătului soţ străin "miros" falsa căsătorie. 

Cum puteţi fi deconspiraţi 

Indiciile care pot da de gol o căsătorie aranjată sunt multiple şi relativ uşor de scos la iveală, astfel încât să "doboare" cele consemnate în certificatul de căsătorie. Astfel, poliţiştii de la Imigrări pot stabili cu uşurinţă că cei doi soţi nu locuiesc împreună, că s-au întâlnit cu foarte scurt timp înainte de căsătorie, că nu au, fiecare în parte, contribuţii specifice unei căsătorii normale, că nu vorbesc o limbă pe care să o înţeleagă amândoi, ori că se contrazic în informaţii care ţin de persoana soţului sau nu cunosc lucruri esenţiale despre celălalt ori oferă informaţii contradictorii asupra relaţiei dintre ei. Constatarea elementelor prevăzute mai sus se realizează de către ofiţerul de interviu şi pot rezulta din datele obţinute în urma interviului, înscrisuri, declaraţiile celor în cauză sau ale unor terţe persoane, controale la domiciliul conjugal ori alte verificări suplimentare", explică scms. Ermina Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări. 

În momentul în care se constată existenţa unei astfel de căsătorii, cetăţeanul străin este cel care plăteşte. I se refuză prelungirea dreptului de şedere pe teritoriul României şi este trimis de urgenţă în ţara de origine. Cel mai recent caz dovedit în România a fost o căsătorie de convenienţă încheiată între o tânără de 19 ani din Bistriţa-Năsăud şi un cetăţean turc, cu un an mai mare. 

Citit 3622 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2017 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.