Încă trei blocuri sociale se construiesc în Micro 17 (FOTO)

Încă trei blocuri sociale se construiesc în Micro 17 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În campusul social din Micro 17, deşi nu sunt date în folosinţă toate locuinţele din cele 11 blocuri construite, se ridică alte trei blocuri. Pentru finanţarea noilor construcţii, dar şi pentru alimentarea cu energie electrică, aleşii locali au repartizat, în total, 4 milioane de lei, din împrumutul de 100 milioane de lei contractat de municipalitate la CEC Bank.

Un drumeag de ţară duce către porţile de şantier ale campusului social construit în Micro 17. Aici, pe 26 mai 2016, nu mai puţin de 529 de familii gălăţene au primit de le fostul primar al oraşului, Marius Stan, repartiţii în cele 11 blocuri construite. Astăzi, 6 noiembrie 2017, conform administraţiei locale, doar 188 de chei s-au dat în cartierul social. Şi asta pentru că doar blocurile M1-M6 sunt racordate la energie electrică. Dovadă că, în campusul social, unele imobile au încă sigiliul lipit pe uşa de la intrare, semn că nu au fost date, încă, în folosinţă, în vreme ce, în faţa altora, a răsărit câte-o "pădurice" de antene tv.

"Am aşteptat din 2004, de când soţul meu a depus dosarul pentru o locuinţă ANL! Dar ne-au transferat dosarul la locuinţe sociale pentru că depăşisem deja vârsta de 35 de ani. Pe 14 august anul acesta ne-am mutat aici. E bine! Nu sunt ocupate toate apartamentele, ci răzleţ. De exemplu, eu mai am doi vecini pe palier. Între timp, unii au rămas fără serviciu, şi nu mai îndeplinesc criteriile pentru a locui aici, alţii poate şi-au luat casă!", ne-a declarat doamna Buzdugan, una dintre chiriaşe. "În timpurile acestea, se lucrează invers: întâi se fac blocurile şi pe urmă aşteptăm să le tragă utilităţile! Nu aşa se făcea înainte… ", ne-a declarat o altă locatară.

Şantier în lucru

Deşi cartierul social nu şi-a pierdut încă aerul de şantier, adevăratul şantier de lucrări se desfăşoară de cealaltă parte a drumului. Conform Primăriei Galaţi, se construiesc trei blocuri, dintre care două au deja structura metalică finalizată, iar la celălalt este în curs de finalizare. Sunt ultimele trei blocuri din cadrul campusului, care, conform deciziei iniţiale a aleşilor, ar fi trebuit să cuprindă 15 blocuri, dar, între timp, în mandatul precedent, s-a renunţat construcţia unuia, rămânând doar 14. Aşa cum v-am informat, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia locuinţelor sociale a fost câştigată de asocierea SC Vega '93 SRL & SC House Consult SRL, cu o ofertă de 41,8 milioane de lei fără TVA.

Pentru plata noilor construcţii, aleşii locali au repartizat 2 milioane de lei din împrumutul de 100 milioane de lei, contractat anul acesta, de Primăria Galaţi, la CEC Bank. Iar pentru alimentarea cu energie electrică a locuinţelor sociale din Micro 17 sunt alocate alte 2 milioane de lei, tot din credit. Conform administraţiei locale, pentru alimentarea cu energie electrică a blocurilor M7-M14 s-a impus o aducţiune tocmai de la Fileşti. Reamintim că, pentru proiectarea şi execuţia alimentării cu energie electrică a locuinţelor sociale din cartierul Micro 17, a fost încheiat cu firma Luxten Lighting Company SA un contract în valoare de 4,2 milioane de lei.

Rămâne de văzut dacă locuinţele sociale aflate acum în construcţie vor fi date în folosinţă odată cu cele rămase încă nelocuite de atâta amar de vreme...

Cum vor fi cheltuiţi banii împrumutaţi

Lista investiţiilor care vor beneficia de finanţare din creditul de 100 de milioane de lei, contractat de Primăria Galaţi la CEC Bank, a fost modificată, prin votul aleşilor locali. Concret, pe lângă cele zece obiective prevăzute iniţial, au mai fost incluse alte patru noi. Potrivit raportului de specialitate al hotărârii, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale a stabilit un plafon de 25 milioane de lei pentru anul 2017. Având în vedere că pentru unele dintre obiective sunt în derulare licitaţii ori s-au încheiat contracte cu valori mai mici decât cele estimate iniţial, pentru a putea utiliza plafonul alocat anul acesta s-a impus redistribuirea sumelor pentru: amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor - 3 milioane de lei, construirea locuinţelor sociale din Micro 17 şi alimentarea cu energie electrică a acestora - câte 2 milioane de lei, lucrările de remediere a accidentelor de teren de pe Faleza Superioară şi Inferioară, zona Elice - 1,5 milioane de lei. Banii economisiţi provin de la trei obiective: achiziţia centralelor termice pentru şcoli, extinderea talciocului şi amenajarea târgului auto.   

Finanţări de cursă lungă

Pe lista investiţiilor care ar urma să fie realizate cu bani împrumutaţi se află şi achiziţia de autobuze noi. Sunt prevăzute şi proiecte de restructurare urbană: parcare supraetajată în Mazepa I, resistematizare strada Brăilei între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi, reabilitarea infrastructurii de transport pe axa Est-Vest şi intrări în Galaţi şi amenajarea zonei centrale, dar şi modernizarea Parcului Eminescu. 

      

    

Citit 9497 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.