Filiala veteranilor gălăţeni şi-a scris istoria

Filiala veteranilor gălăţeni şi-a scris istoria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Documentarul se găseşte la mai multe instituţii din oraşul nostru *

Filiala judeţeană Galaţi a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război a realizat documentarul „Jertfele şi sângele vărsat pe câmpurile de luptă de bravii veterani de război în primul şi cel de-al doilea Război Mondial. Rolul şi activitatea A.N.V.R. Filiala judeţeană „Al. I. Cuza” Galaţi, de la înfiinţare şi până în prezent.”

Înfiinţată în 20 aprilie 1990, filiala are acum acest documentar, depus la Arhivele Naţionale ale României şi la filiala gălăţeană a acestora, la Biblioteca „V.A. Urechia” şi la Muzeul de Istorie.

Iniţiator şi autor al documentarului este vicepreşedintele asociaţiei din Galaţi, colonel (r) Aurel Niţu. Absolvent al unui curs de Istorie militară în cadrul Academiei Militare, colonelul Niţu a făcut uz de documente personale şi de date strânse din colecţiile de documente ale bibliotecii gălăţene.

Pentru alcătuirea documentarului, care începe cu o pagină dedicată domnitorului Cuza, al cărui nume îl poartă filiala, s-a apucat de lucru toamna trecută. Lucrarea aduce omagii şi românilor căzuţi pentru patrie în Războiul de Independenţă, din 1877–78.

Şi militarii care şi-au dat viaţa  în cele două războaie mondiale sunt evocaţi aici. Nu sunt uitaţi nici cei care, înainte de a părăsi această lume, au condus filiala.

Se lucrează de asemenea la alcătuirea unui panou documentar la sediu, am mai aflat de la vicepreşedintele asociaţiei gălăţene.

Explicaţie foto: Colonelul Niţu a strâns datele documentarului

Citit 798 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.