HALTERE. Gălăţenii, între cei mai buni din lume

HALTERE. Gălăţenii, între cei mai buni din lume
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Opt zile a durat Campionatul Mondial de haltere pentru juniori I, găzduit de Taşkent, capitala Uzbekistanului. România, o ţară care s-a remarcat ani de zile în competiţia celor puternici, nu putea lipsi nici de la această întrunire şi s-a prezentat în concurs cu şase sportivi - doi de la cluburile bucureştene Olimpia şi Rapid şi patru formaţi la Galaţi.

Chiar dacă nu au cucerit decât două medalii, "tricolorii" s-au aflat printre cei mai buni din competiţie, ocupând poziţii onorabile în ierarhiile finale.

Câştigătorul celor două medalii ale delegaţiei României este Paul Dumitraşcu, un tânăr de numai 18 ani, descoperit şi crescut la clubul din comuna Piscu, locul de naştere al marelui sportiv Nicu Vlad, actualmente preşedintele FR Haltere. Paul Dumitraşcu a făcut primii paşi în acest sport sub îndrumarea antrenorului Alexandru Dumitrescu. El a concurat la categoria 69 de kg şi a cucerit medaliile de argint la "aruncat" cu performanţa de 175 de kg şi la total - 309 kg. În prezent, concurează sub culorile clubului bucureştean Steaua.

Doi dintre ceilalţi trei gălăţeni au avut evoluţii bune, reuşind îndeplinirea obiectivului, clasări în primele şase locuri. Alexandra Alexe, legitimată la CSM Dunărea (antrenori Marin Otinceanu şi Mihai Nicolae), a terminat foarte bine la total (singura probă olimpică), pe locul 5, cu 203 kg. La stilul "smuls" a fost pe locul 4 (93 kg), iar la "aruncat" pe 7, cu 110 kg. Performanţa ei a fost considerată de specialiştii din Federaţia Română de Haltere o plăcută surpriză, mai ales că a avut un mare dezavantaj, fiind trimisă de organizatori să concureze în grupa B, adică nu în luptă directă cu cele mai bune opt contracandidate, care au evoluat după ea.

A doua sportivă din Galaţi, Andreea Penciu (CSS/ CS Universitatea - antrenori Costel Dimofte şi Mariana Bălan) a fost pe locul 5 la smuls, pe 8 la aruncat şi pe poziţia a şaptea la total.

Constantin Carp (CSS/ CSU), care a concurat în condiţii speciale, fără o pregătire la nivel maxim, s-a clasat pe 10 la "smuls", pe 12 la "aruncat" şi pe 11 la total.

Probleme cu arbitrajul

Această competiţie a fost marcată şi de situaţii foarte rare în acest sport, cu decizii aberante ale arbitrilor. Andreea Penciu a fost printre victime, nefiindu-i validată o încercare reuşită în condiţii regulamentare. De suferit a avut şi o altă româncă, Maria-Luana Grigoriu, căreia practic i s-a furat medalia de argint la "aruncat". Aceasta a ridicat bara încărcată cu 114 kg, a fixat, a stat secundele impuse de regulament aproape nemişcată, cu braţele complet întinse, dar arbitrii n-au validat o execuţie perfectă! Astfel, Grigoriu a fost "aruncată" de pe locul 2 la stilul respectiv până pe 4, iar la total de pe 4 pe 6!

Citit 1716 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iulie 2018 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.