Cătălina Axente, o performeră a sportului gălăţean. INTERVIU

Cătălina Axente, o performeră a sportului gălăţean. INTERVIU
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sportul luptelor este o disciplină cu o foarte mare tradiţie. La Galaţi, luptele s-au bucurat, dintotdeauna, de o imensă popularitate, zeci şi sute de tineri alegând să-şi măsoare forţele în sălile special amenajate. Dacă, cu zeci de ani în urmă, accesul la disputele de pe saltele îl aveau doar băieţii, în ultima perioadă acest lucru este valabil şi pentru sexul frumos.

O sportivă de frunte în luptele libere se află printre noi şi cu toţii ne bucurăm de reuşitele sale. Este vorba despre Cătălina Axente, legitimată la CS Municipal Dunărea. O tânără de 22 de ani despre care antrenorul ei, Dumitru Buleandră, are numai cuvinte de laudă.

La rândul ei, Cătălina este foarte mulţumită de colaborarea cu antrenorul, de la care a deprins aproape toate secretele acestei discipline sportive. Este firesc ca lucrurile să se fi petrecut astfel, pentru că Buleandră este un tehnician foarte apreciat. A practicat, cu mult succes, luptele libere, unde a cucerit mai multe titluri de campion naţional, ca şi medalii internaţionale, obţinute în mai multe concursuri. A fost, timp de cinci ani, component al lotului olimpic.

Despre ultimele isprăvi ale Cătălinei l-am provocat la un scurt dialog pe acest tehnician, pentru care luptele înseamnă totul.

- Domnule Buleandră, câteva vorbe despre performaţele celei mai valoroase luptătoare gălăţene.

- Numai în ultimii ani, Cătălina a marcat o ascensiune impresionantă. De trei ani a devenit componentă a lotului olimpic de seniori, iar anul trecut a avut două clasări de marcă. Împreună cu echipa României a cucerit primul loc la Jocurile Francofoniei, din Coasta de Fildeş, cu o clasare notabilă şi la individual - locul al treilea, cu două medalii de bronz. În ultima lună a lui 2017, a participat la Campionatul European de la Moscova, unde a devenit vicecampioană continentală.

Bunele clasări au continuat şi în 2018. La "Mondialele" din Japonia a ocupat locul 7, cu echipa naţională. Tot în context internaţional, această talentată sportivă a participat la două stagii internaţionale de pregătire, în Suedia şi Japonia.

Pe plan intern, Cătălina a devenit anul acesta dublă campioană naţională. Mai întâi, au fost întrecerile categoriei Under 23, de la Iaşi, unde a obţinut laurii concursului. Cel mai recent succes a fost repurtat, zilele acestea, la Reşiţa, la "Naţionalele" de seniori. Evident, Cătălina s-a clasat pe prima treaptă a podiumului de premiere, la categoria 76 kg, unde şi-a învins toate adversarele - prin superioritate tehnică şi prin tuş.

La toate acestea, se adaugă clasările pe podium la numeroase concursuri interne şi internaţionale la care a luat parte. Cea mai importantă reuşită a fost la Istanbul, acum o lună, unde a cucerit medalia de bronz la CE, Under 23.

În prezent, ea se află într-o scurtă şi binemeritată vacanţă, alături de familie.

- În afara laturii sportive, ce ne mai poţi spune despre preocupările Cătălinei Axente?

- Este o fată harnică, modestă, ascultătoare, întotdeauna interesată de elemente de noutate. Este absolventă de liceu şi se gândeşte tot mai mult la obţinerea unei calificări în sport, iar pentru acest lucru vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Aş mai vrea să mai spun că, din păcate, Cătălina nu are, deocamdată, un venit stabil. Singurele ajutoare sunt subvenţiile ce vin de la lotul olimpic, de la federaţie şi de la concursurile la care participă. De aceea facem un apel, şi pe această cale, la oameni de bine, din Galaţi, cu posibilităţi financiare, să se alăture eforturilor noastre, ale Cătălinei, cu promisiunea că şi rezultatele ce vor veni vor fi dintre cele mai frumoase.

Citit 1533 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2018 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.