Medalii care aduc echipament nou

Medalii care aduc echipament nou
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu toate că nu au parte de condiţii optime pentru performanţă, reprezentanţii secţiei de box de la CSM Dunărea s-au întors de la Campionatul Naţional de cadeţi cu două medalii: Albert Irimescu a devenit campion, iar Sebastian Ionuţ Dănilă vicecampion.

Antrenorul emerit Costel Burlacu are 58 de ani şi se încăpăţânează să o ia mereu de la capăt, sperând să ca înainte de pensionare să apuce ziua când măcar unul din numeroşii juniori medaliaţi la campionatele naţionale să ajungă să performeze la seniorat. Acesta este marea sa durere, care-l macină de ani buni: din lipsa condiţiilor pentru marea performanţă, sportivii săi îşi pierd motivaţia şi renunţă la box înainte de a face pasul la seniori.

Cei mai recenţi performeri ai săi sunt Albert Irimescu şi Sebastian Dănilă, care, la sfârşitul săptămânii trecute, au ajuns în finala Campionatului Naţional de cadeţi (sub 14 ani). Albert a câştigat ultimul act, în faţa brăileanului Dan Matei, întorcându-se acasă cu o pereche de mănuşi personalizate primite de la Mihai Leu, fostul campion mondial la profesionişti. „Abia acum am auzit cine este şi cât de mare pugilist a fost”, mărturiseşte cu sinceritate proaspătul campion naţional, care a precizat rapid că idolii săi sunt gălăţenii Lucian Bute şi Cristian Ciocan. „Vreau să le calc pe urme, să ajung măcar aproape de ce au reuşit ei”, a adăugat Albert Irimescu. Este elev în clasa a şaptea la Şcoala „Mihai şi Gavril” (nr. 24) şi spune că printre cei care îl ajută să îmbine sportul cu şcoala se afla diriginta Mariana Ioniţă. Practică boxul de patru ani, iar în palmares mai are aurul de la Cupa României şi o participare la Campionatul European de cadeţi, din primăvara acestui an.

Sebastian Dănilă a pierdut finala la limită (2-3) în faţa unui adversar din lotul României care a fost la Europenele cadeţilor. „Practică boxul de doar un an şi trei luni. Este un copil foarte bun, ce face mari eforturi din dragoste pentru box. Este din I.C. Brătianu şi, pentru a veni la antrenamente, face naveta, trecând zilnic Dunărea cu bacul”, ne-a spus antrenorul Burlacu.

Luptă grea până la seniorat

Condiţiile de pregătire nu sunt deloc de invidiat, dimpotrivă. Copiii se antrenează cu mănuşi şi căşti rupte, pentru că ultima dată când au primit echipament de la club s-a întâmplat în 2016 şi uzura se vede. Din fericire, medaliile câştigate de Albert şi Sebastian n-au trecut neobservate, conducerea CSM Dunărea anunţându-i că s-a făcut comandă pentru mult doritele mănuşi şi căşti. Însă, fără vitaminizare, fără prime la performanţele semnificative, antrenorul spune că-i este foarte greu să-i ţină în ringul de box şi după terminarea junioratului, o situaţie care dăinuie de mulţi ani. „Lupta mea cea mai grea este ca ei să ajungă la seniori. Din 2008 încoace, am avut campioni la cadeţi şi juniori an de an, dar totul s-a dus pe apa sâmbetei. Mi se rupea inima când eram întrebat la recenta Centură de Aur de ce nu avem şi noi seniori”, a mărturisit Costel Burlacu.

Dintre sportivii cu potenţial, acum sunt foarte aproape de a ajunge la seniorat ceilalţi trei pugilişti de la CSM Dunărea care au obţinut medalii în acest an: Iulian Bârsănescu – primul loc la Cupa României şi vicecampion naţional, Gabriel Munteanu – locul doi la Cupa României şi bronz la Naţionale, iar Gabriel Bâţu – locul doi la Cupa României. Toţi sunt juniori mari, ultimele performanţe au fost în luna septembrie şi încă nu au primit vreo premiere de la club. Conducerea clubului nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima opinia.

CSM Dunărea, aflat în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), este într-o situaţie financiară precară şi la nivel guvernamental există un proiect legislativ pentru a trece de la MTS la Primăria Galaţi.

În 1990, în oraş erau cel puţin opt cluburi cu secţii de box. Acum a mai rămas doar CSM Dunărea, un singur antrenor în activitate şi nici măcar un pugilist la vârsta senioratului, legitimat!

 

Citit 1664 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 23:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.