Start în Campionatul European feminin. România, cotată cu a patra şansă la trofeu

Start în Campionatul European feminin. România, cotată cu a patra şansă la trofeu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cele mai bune 16 naţiuni europene, inclusiv România, se înfruntă, începând de ieri-seară, la ediţia din acest an a Campionatului European de handbal feminin, organizat în şase oraşe din Franţa, până pe 16 decembrie.

Naţionala României, condusă de spaniolul Ambros Martin şi de Horaţiu Paşca, este la a 13-a prezenţă la Europene şi face parte din Grupa D, cu meciuri la Brest, alături de Cehia (1 decembrie, ora 19,00), Germania (3 decembrie, ora 19,00) şi Norvegia (5 decembrie, ora 22,00).

Tricolorele vor debuta în compania Cehiei, echipă de care a fost eliminată surprinzător, în optimi, la Campionatul Mondial de anul trecut.

România are ca obiectiv o clasare între primele şase locuri, după cum a declarat preşedintele FRH, Alexandru Dedu: ''Va fi enorm de greu la Campionatul European. Încă suntem în căutări, ne dorim să creăm o echipă cât mai competitivă în vederea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Ne ducem la Campionatul European să ne batem, să dea Dumnezeu să iasă bine. Obiectivul nostru este clasarea în locurile 1-6. Acesta este obiectivul la toate turneele finale la care mergem".

Lotul României pentru EHF EURO 2018 este format din: Denisa Dedu (Siofok), Yuliya Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea) - portari; Laura Chiper (Corona Braşov), Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti) - extreme dreapta; Ana-Maria Drăguţ (Kisvardai KC), Melinda Geiger (Siofok) - interi dreapta; Eliza Buceschi (Corona Braşov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica), Maria Zamfirescu (Debrecen) - centri; Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Crina Pintea (Issy Paris), Daniela Raţiu (Gloria Bistriţa) - pivoţi; Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Gabriela Perianu (Siofok), Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare) - interi stânga; Valentina Ardean Elisei (CS Gloria Bistriţa), Cristina Elena Florică (SCM Râmnicu Vâlcea) - extreme stânga.

În ultimele meciuri de pregătire, desfăşurate cu prilejul ediţiei a 50-a a Trofeului Carpaţi, România a învins Serbia cu 29-26 şi România B cu 33-24.

Cea mai bună performanţă a României la Europene este o medalie de bronz cucerită la ediţia 2010, în timp ce la ediţia 2016 tricolorele s-au clasat pe locul 5, după ce au învins Germania, în meciul de clasament.

Primele trei clasate din Grupa D avansează în Grupa a II-a principală, cu meciuri la Nancy, între 7 şi 12 decembrie. Semifinalele au loc la Paris pe 14 decembrie, urmate de finala mare şi de finala mică pe 16 decembrie, tot în capitala Franţei.

Componenţa celorlalte trei grupe:

Grupa A, cu meciuri la Nantes: Danemarca, Suedia, Serbia, Polonia;

Grupa B, cu meciuri la Nancy: Franţa, Muntenegru, Rusia, Slovenia;

Grupa C, cu meciuri la Montbeliard: Ungaria, Spania, Croaţia, Olanda;

Norvegia, principala favorită

Norvegia este cotată de casele de pariuri ca principală favorită la câştigarea titlului european, chiar şi fără primii doi interi dreapta de meserie, Nora Mork şi Amanda Kurtovic, ambele accidentate. Franţa este însă foarte motivată să realizeze "dubla" Campionat Mondial - Campionat European în ani consecutivi, astfel că va fi un adversar foarte puternic pentru nordice, mai ales că anul trecut a învins Norvegia chiar în finala Campionatului Mondial. Olanda este cotată cu a treia şansă de a câştiga trofeul, după patru turnee finale consecutive în care a fost în Top 4, dar rămâne de văzut cum se va descurca fără primii doi pivoţi din anii trecuţi, Yvette Broch - retrasă şi Danick Snelder - accidentată.

După acest trio, urmează Rusia şi România, care au aceeaşi cotă la câştigarea trofeului. Naţionala tricoloră a urcat vertiginos în acest top, după ultimele rezultate din partidele amicale. Suedia şi Danemarca erau mai sus în opţiunea bookmakerilor, dar ambele au întâmpinat anumite probleme în ultima vreme, astfel că acum sunt după România. În plus, Cristina Neagu este principala candidată la câştigarea titlului de MVP al competiţiei, dar şi la trofeul cuvenit celei mai bune marcatoare. Implicit, România a urcat mai sus în clasamentul favoritelor.

Citit 1185 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2018 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.