Concursul internaţional „Patina de Cristal”, la final

Concursul internaţional „Patina de Cristal”, la final
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de două zile, Patinoarul Artificial din Galaţi – complet pus la punct pentru acest eveniment - a găzduit o competiţie sportivă de primă mărime. Este pentru a treia oară consecutiv când Galaţiul primeşte distinşii oaspeţi, oferindu-le cele mai bune condiţii de sejur şi concurs.

În prima zi au avut loc întrecerile programului scurt, însă ierarhia finală urma să fie hotărâtă abia sâmbătă.

Programul zilei a doua a concursului - cea rezervată programului liber ales - a debutat cu întrecerea băieţilor, şi cum cehul Kaska a abandonat din motive medicale, în întrecere au rămas 11 sportivi.

Pornit cu a doua notă după programul scurt, suedezul Berntsson a avut o frumoasă evoluţie şi l-a devansat în clasamentul general pe conaţionalul său Schultheiss - al patrulea după prima zi.

Pe locul trei  s-a clasat francezul Bessengier, care şi-a conservat locul de la impuse.

Iată clasamentul final:

1.    Kristoffer Berntsson (Suedia) 191,87 puncte;

2.    Adrian Schultheiss (Suedia)  185,43 p;

3.    Chafik Bessenger  (Franţa) 173,76 p;

4.    Alexei Bycenko (Ucraina) 170,42 p;

5.    Paul Emmanuel Richardeau (Franţa) 157,77 puncte.

De remarcat că Bycenko se clasase pe locul întâi la programul scurt.  Românul Zsolt  Kosz s-a situat pe locul al XI-lea.

În întrecerea fetelor favorită era  campioana europeană unguroaica Sebestyien. Aceasta  a prezentat un exerciţiu antrenant, însă ratarea  de la  săritura Dublu Axell, a  trimis-o pe locul 2 la liber ales. Zestrea de puncte din prima zi a fost suficientă, însă, pentru a o devansa pe Frank - câştigătoarea de sâmbătă.

Iată clasamentul final:

1.    Julia Sebestyen (Ungaria)  143,76 puncte;

2.    Kerstin Frank (Austria) 141,02 p;

3.    Shoto Ishikawa (Japonia) 139,91 p;

4.    Miriam Ziegler (Austria) 132,19 p;

5.    Linnea Mellgren (Suedia) 126,74 puncte.

Dintre românce, cel mai bine s-a clasat  Sabina Paquier (locul 12). Celelalte clasări ale  reprezentantelor României: Sabina Miriuţă (16),  Maria Bâlea (18), Anita Nagy (19), Andra Constantinescu (20) şi Krisza Nagy (21). 

Premierea a fost efectuată de Mona Jonsson (Suedia), arbitru principal, Alexander Pencev (Bulgaria), şeful juriului tehnic - ambii membri ai ISU - şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Turneul organizat de Federaţia Române de Patinaj, Primăria Galaţi, Consiliul Local şi Direcţia pentru Sport  Galaţi a fost una foarte reuşită, reprezentaţii ISU  urmând să recomande  forului european ca  această etapă din circuitul internaţional să se desfăşoare şi la anul în Galaţi.

Parteneri la buna organizare şi desfăşurare  a concursului care a încântat numerosul public prezent la Patinoarul Artificial, au fost Consilul Judeţului, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Societatea Arcada.

Federaţia Română de Patinaj a fost reprezentată la Galaţi de persoane importante din organismul naţional. Au organizat, sau supervizat turneul din oraşul nostru, Vasile Coros, secretar general (pentru prima oară în această calitate), Nicolae Bellu, prim vicepreşedinte şi Adriana Ordean, arbitru internaţional. Aceasta din urmă a fost şi directorul concursului.

Fostul secretar general - cel care a adus concursul la Galaţi şi a organizat primele două ediţii, Cristache Mitrea – ocupă în prezent funcţia de consilier în Ministerul Tineretului şi Sportului.

Printre tehnicienii străini prezenţi anul acesta la „Patina  de Cristal” s-a aflat şi Radu Ionian, antrenorul echipei naţionale a Austriei. Acesta l-a însoţit, ca şi anul trecut, pe fiul său Mario Raffael, cel ce a reprezentat Ţara Valsului la turneul găzduit de oraşul nostru.

Radu Ionian este cel care, în calitate de antrenor al lotului României, a participat, în 1970, la organizarea primului concurs de patinaj artistic pe noul - pe atunci - patinoar  artificial descoperit  din Galaţi. Să mai amintim că Radu Ionian a fost de 12 ori campion al României  la dublu (de cinci ori cu  Cristina Patraulea şi de şapte cu Letiţia Păcuraru) şi de şapte ori campion naţional în proba de simplu, în deceniile 6 şi 7 ale... secolului trecut.

Insolită poziţia fostului campion Cornel Gheorghe la cea de a III-a ediţie a Turneului Internaţional „Patina de cristal”. Acesta nu a venit în urbea natală ca şi antrenor al campionului  Zoltan Kelemen, ci ca arbitru internaţional.

„Zoltan are o leziune musculară minoră, dar doctorul a recomandat să nu riscăm. Din acest motiv el nu a concurat la Galaţi”, ne-a declarat Cornel. Zoltan Kelemen s-a calificat deja la Jocurile Olimpice din 2010, înainte de Vancouver el având drept obiectiv clasarea în primele 20 locuri la „Europenele” din Estonia.

Citit 3072 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.