Premieră pentru România - primul trofeu la Wimbledon. Fericirea de pe chipul Simonei Halep

Premieră pentru România - primul trofeu la Wimbledon. Fericirea de pe chipul Simonei Halep
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Simona Halep, locul 4 WTA, de luni, 15 iulie, a câștigat sâmbătă, turneul de la Wimbledon, după ce a învins-o, în finală, cu scorul categoric de 6-2, 6-2, pe americanca Serena Williams, locul 10 WTA, în numai 57 de minute.

În urma acestui succes, al doilea din carieră la un turneu de Grand Slam, Halep a devenit prima jucătoare română care a câștigat trofeul londonez și care a intrat în clubul exclusivist ”All England”, condus de către Kate, Ducesa de Cambridge, soția prințului William. Singurul român care a mai ajuns în ultimul act la Wimbledon, în proba de simplu, este Ilie Năstase, în 1972 şi 1976, ambele finale fiind pierdute. 

Cel mai bun meci al carierei

Halep (27 de ani, locul 7 WTA) a obținut victoria la a cincea sa finală de Grand Slam, prima la Wimbledon, unde a ajuns cu un singur set cedat, în fața conaționalei Mihaela Buzărnescu, în turul secund. Până în finală, Simona Halep a învins-o în primul tur pe belarusa Aliaksandra Sasnovich, 6-4, 7-5, pe Mihaela Buzărnescu, cu 6-3, 4-6, 6-2, în turul doi, pe belarusa Viktoria Azarenka, cu 6-3, 6-1, în turul trei, pe americanca Cori Gauff, cu 6-3, 6-3, în ”optimi”, pe chinezoaica Shuai Zhang, cu 7-6 (4), 6-1, în ”sferturi”, iar în semifinale a fost categorică cu ucraineanca Elina Svitolina, cu 6-1, 6-3. Meciul finalei a avut o derulare fără precendent. Simona a condus cu 4-0, în primul set, reușind puncte spectaculoase, niciun colț de teren nescăpând de prezența ei. Cele două game-uri câștigate de americancă, în primul set, au fost câştigate pe propriul serviciu, ambele la zero. Setul secund a fost ceva mai echilibrat, cu egalitate la 2-2, dar Simona era peste tot. În acest meci, românca a avut, poate, cele mai bune cifre dintr-o finală, cu numai trei erori neforțate, comparativ cu Serena, care a avut 26 de asemenea erori.

La finalul meciului, emoțiile Simonei au fost atât de mari, încât aceasta a avut nevoie de secunde bune pentru a realiza prin ce trece. Salutul ei de bucurie, cu brațele ridicate spre cer, a întârziat puțin, importanța momentului copleșind-o pur și simplu, îngenunchind în fața fileului. 

Tratată ca o regină

Serena Williams (37 de ani), multipla campioană, a recunoscut valoarea pe care a avut-o românca în meci, aceasta trecându-și în ”palmares” a doua înfrângere în fața Simonei, după cea din 2014, din Turneul Campioanelor. ”A jucat din altă lume. Felicitări, Simona. O jucătoare la acest nivel, trebuie să îți scoți pălăria în fața ei. Nu am avut ce să fac. Mă bucur de acest sport, mă bucur că sunt aici”, a spus Serena Williams, la finalul meciului.

Imediat după finala câştigată, în drum către balconul unde le-a prezentat fanilor trofeul câştigat, Simona Halep s-a întâlnit cu Kate (fostă Middleton), soţia prinţului William. Sportiva noastră a făcut o scurtă plecăciune, apoi a ascultat cuvintele Ducesei de Cambridge. ”Bravo, te-ai descurcat foarte bine! Ai făcut un meci incredibil, a fost impresionant. Felicitări!” , a spus Ducesa Kate.

Simona și-a prezentat trofeul, cu zâmbetul pe bune, ca o adevărată regină, pe balconul regal, de unde a salutat publicul, printre pâlcurile de oameni zărindu-se drapelele tricolore.

David și Goliat, Simona contra Serena

Partida din finală a fost asemănătoare cu lupta dintre David și Goliat. Cu numai 18 trofee de-a lungul carierei și numai un Slam, Simona a avut-o de înfruntat pe Serena, care se afla în căutarea celui de-al 24-lea trofeu ”major” (cu 72  de titluri în palmares), cu care să depășească recordul australiencei Margaret Court.

Chiar și așa, Simona a reușit ceea ce puțini se așteptau, dar și-a arătat în primul rând sieşi că, că dacă are încredere în ea, poate ajunge până în vârf. ”Nu, niciodată nu am jucat un meci mai bun de atât. Serena m-a învins de fiecare dată, am lucrat mult ca să o înving. A fost o onoare să joc în fața lojei regale. Am intrat pe teren și am dat tot ce am putut. Este ceva special, nu voi uita niciodată. A fost visul mamei mele să joc finala la Wimbledon, de la 12 ani și a zis că, dacă fac ceva în tenis, trebuie să joc finala la Wimbledon. Echipa mea mi-a spus că, în cazul în care câștig, voi fi membru al clubului pe viață, a fost o puternică motivație”, a declarat Halep.

Scurtă pauză, urmată de sezonul american

Campioana de la Wimbledon va intra într-o bine-meritată pauză, apoi va relua pregătirile în vederea sezonului american, Rogers Cup, Cincinnati și desigur US Open.

”Turneul acesta e ceva wow pentru mine. Urmează vacanță, în primul pas, pentru că îmi doresc și am nevoie. Iar după aceea o să încerc să rămân cât se poate de motivată și să muncesc pentru sezonul din America, îmi doresc să fac o treabă bună la US Open, pentru că anul trecut am plecat prea devreme și nu m-am bucurat deloc de ceea ce se întâmplă acolo. Sper ca anul ăsta să fie mai bine.”, a spus prima româncă intrată în All England Club.

Halep, felicitată de colegele din echipa de Fed Cup

Performanța Simonei Halep le-a făcut pe colegele din echipa de Fed Cup a României să îi trimită mesaje de felicitare.

”Bravoooooooooo Simo! Cred că astăzi Simona Halep a scris cea mai importantă pagina din istoria sportului românesc și una dintre cele mai importante pagini din istoria modernă a României! Suntem mândri că suntem contemporani cu o campioană de asemenea anvergură”, a scris Monica Niculescu pe Instagram.

”Istoria a fost scrisă astăzi. Mulțumesc, Simona Halep. Ești o inspirație pentru mine și nu numai. Ne faci să visăm și să credem că orice este posibil. Te iubim, Simo”, a scris și Ana Bogdan.

”Felicitări, Simona Halep. Ești cea mai tare, ne inspiri și ne motivezi pe toți prin performanțele tale. Sunt fericită pentru tine”, a fost mesajul Ralucăi Olaru.

Și Irina Begu a ținut să își felicite colega din echipa de Fed Cup. ”Felicitări, Simo! Mă bucur enorm pentru tine. Prin muncă și perseverență ai reușit să scrii din nou istorie pentru România”, a fost mesajul Irinei Begu

Și Mihaela Buzărnescu a reacționat în social-media. ”Campioana noastră, Simona Halep, ne-a făcut mândri încă o dată, câștigând trofeul de la Wimbledon. O felicit din toată inima și sper să aducă acasă cât mai multe trofee. Sunt onorată că am jucat în turul doi împotriva campioanei pe iarbă din 2019”, a scris Buzărnescu, pe pagina sa de Instagram.

Buzărnescu este singura sportivă care a reușit să-i ia un set lui Halep, în acest an la Wimbledon. În cele din urmă, Simo s-a impus în trei seturi cu 6-3, 4-6, 6-2.

”Răbdarea și înțelegerea sunt cele mai importante lucruri”

Susținută intens de familia sa, Simona a transmis un mesaj celorlalți părinți care-și duc copiii la tenis, mai ales în contextul atitudinii relaxate pe care ea a abordat-o anul acesta, una diferită față de mentalitatea cu care sunt obișnuiți, în general, românii.

„Să le arate drumul, pentru că acești copii nu prea știu încotro s-o apuce atunci când sunt mici, dar să nu pună presiune, să nu le spună că neapărat trebuie să facă asta sau să-i împingă de la spate. Unui copil îi arăți ceea ce ar fi mai bine pentru el, îi arăți un drum și îl lași să decidă singur. Bineînțeles, la vârsta aceea nu mulți decid. Dar să fie alături de ei, să nu-i forțeze, să fie pozitivi. Chiar dacă un an doi, trei, patru, cinci nu fac treabă și nu-s la nivelul lor maxim, să aibă răbdare cu ei. Răbdarea și înțelegerea sunt cele mai importante lucruri în cariera unui sportiv”, a spus Simona Halep, conform site-ului treizecizero.ro.

Primul trofeu din acest an

Simona Halep a jucat la Wimbledon a 35-a finală din carieră, până acum având 19 titluri cucerite. Simona a obţinut şase titluri în 2013, la Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia, două în 2014, la Doha şi Bucureşti, trei în 2015, Shenzhen, Dubai şi Indian Wells, trei în 2016, Madrid, Bucureşti şi Montreal, unul în 2017, la Madrid, trei în 2018, la Shenzhen, Roland Garros și Montreal, iar anul acesta s-a impus la Wimbledon. Acestea este primul trofeu al unui sportiv din România, obţinut pe iarba londoneză.

Citit 2674 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2019 08:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.