Fenomenal, Patricia Ţig şi-a dat întâlnire cu istoria tenisului mondial! Poate fi prima din lume care reuşeste aşa ceva

Fenomenal, Patricia Ţig şi-a dat întâlnire cu istoria tenisului mondial! Poate fi prima din lume care reuşeste aşa ceva
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Gălăţeanca Patricia Ţig s-a calificat, sâmbătă, în finala turneului de tenis BRD Bucharest Open, învingând-o pe Laura Siegemund (Germania, 77 WTA), scor 6-3, 6-1, după o oră şi 27 de minute de joc, în penultima fază a turneului WTA de la Arenele BNR. Extrem de emoţionată, jucătoarea care va împlini 25 de ani pe 27 iulie nu şi-a putut stăpâni lacrimile pe teren, la finalul partidei.

Performanţa jucătoarei formată în Galaţi în perioada junioratului de antrenorul Marian Dimulescu este una incredibilă: finală la turneu WTA în contextul în care nu mai jucase de doi ani cu adversare din Top 100 WTA. Încă de la prima revenire pe tabloul principal al unui turneu WTA, Ţig ajunge în finală, după doi ani de absenţă din cauza unor accidentări, urmate de perioada în care a devenit mama. După turneul de la Guangzhou (China) din 2017, când s-a retras în meciul din primul tur din cauza unei accidentări, Patricia Ţig a mai jucat doar câteva turnee  ITF de 15.000 de dolari,  din aprilie încoace, la Cancun (Mexic), în care a reuşit să-şi regăsească un ritm optim de joc şi să ajungă la forma de senzaţie din acest moment.

La fel ca în partidele din tururile anterioare de la BRD Bucharest Open, “Pati” a jucat excelent şi în semifinala cu Siegemund momentele importante, de joc echilibrat, cu un randament impresionant: a câştigat toate cele 10 breakpoint-uri disputate în acest meci, 8 din 8 mingi de break salvate pe serviciu şi 2 din 2 convertite pe serviciul sportivei din Germania.

A fost totodată şi o mult dorită revanşă în faţa Laurei Siegemund, germanca câştigând cele două meciuri directe anterioare (2016), în ambele revenind după ce Patricia Ţig se impusese în primul set: la Charleston (SUA) şi US Open.

Turneul din București se desfășoară pe zgură și este de categoria International, cu premii totale de 250.000 de dolari.

Al zecelea meci la Bucureşti!

Patricia Ţig a demonstrat că are şi o pregătire fizică uimitoare, rezistând cu brio seriei de zece meciuri disputate pentru a ajunge în finala de la Bucureşti. A început cu precalificări, în care a trecut de Ilona Ghioroaie cu 6-1, 6-0 şi de Miriam Bulgaru cu 7-5, 6-3. S-a jucat şi o finală a acestor precalificări pentru un eventual wild-card pe tabloul principal care nu s-a mai acordat, Patricia învingând-o pe Oana Simion cu 6-2, 6-4. În calificări, au urmat alte trei victorii: 6-4, 6-4 la al doilea joc consecutiv cu Oana Simion, 5-7, 6-1, 6-1 cu Marina Melnikova (Rusia) şi 6-3, 6-2 cu Isabela Şinikova (Bulgaria). În primul tur de pe tabloul principal, Ţig a trecut de Anna Bondar (Ungaria) cu 6-2, 6-1, iar în optimi a bifat un nou punct maxim al carierei, 6-2, 7-5 cu Anastasia Sevastova (Letonia), locul 11 WTA, cea mai bine clasată jucătoare pe care “Pati” a învins-o până acum. Precedenta astfel de ispravă a fost în 2017 la Miami, victorie în turul doi cu Kristina Mladenovic (Franţa), aflată la momentul respectiv pe locul 18. În acea perioadă, Ţig a avut cea mai bună poziţie în ierarhia mondială, locul 83.

După senzaţionalul success cu Sevastova (câştigătoarea turneului de la Bucureşti de anul trecut), a urmat victoria din sferturi cu Kristina Pliskova (locul 77 WTA), o jucătoare stângace cu un serviciu extrem de puternic, ea fiind sportiva din circuitul WTA care a adunat anul trecut cei mai mulţi aşi.

Patricia Ţig a abordat turneul de la Bucureşti fără a mai avea poziţie în ierarhia WTA, iar parcursul de până acum îi asigură cel puţin locul 264 WTA conform clasamentului în timp real, cu 200 de puncte accumulate. Din 5 august, în clasamentul WTA vor fi adăugate retroactiv şi punctele din turneele ITF de 15.000 de dolari, astfel că Ţig va avea un plus de cel puţin 32 de puncte pentru ce a reuşit la Cancun (două trofee şi două finale pierdute).

A doua finală WTA din cariera Patriciei

În finala BRD Bucharest Open, care va avea loc duminică (ora 17.00, televizare Digisport 2), Patricia Ţig o va întâlni pe Elena Rybakina din Kazahstan (20, de ani, 106 WTA). În semifinal, Rybakina a învins-o, scor 6-3, 6-2, pe italianca Martina Di Giuseppe, venită din calificări.

Pentru jucătoarea kazahă aceasta va fi prima finală pe care o va disputa în circuitul WTA. Are însă patru trofee la simplu în circuitul ITF - cel mai important câştigat la Launceston, turneu de categorie 60.000 de dolari, la începutul lunii februarie. Atunci, Rybakina se impunea după ce adversara sa din finală, Irina Khromacheva, abadona la scorul de 7-5, 3-3 pentru Elena. Rybakina este un fost număr 3 mondial la nivel de junioare, semifinalistă la Australian Open şi Roland Garros, la junioare, în 2017.

Pentru Patricia Ţig aceasta este a doua finală din carieră, după cea din 2015 de la Baku, unde era învinsă de sportiva rusă Margarita Gasparian (scor 6-3, 5-7, 6-0).

Cel mai bun parcurs al Patriciei Ţig în circuitul WTA a fost la turneul de la Madrid în 2016, unde a ajuns în sferturile de finală iar printre învinsele sale s-au aflat Madison Keys şi Sloane Stephens, americancele care s-au duelat în semifinală la Roland Garros, anul trecut, şi în finala US Open din 2017.

Ţig este a treia jucătoare română care atinge finala competiţiei găzduită de Arenele BNR. Celelalte două care au ajuns în utimul act au şi câştigat trofeul, Simona Halep în 2014 şi 2016, respectiv Irina Begu în 2017.

Dacă va reuşi să triumfe în finală, Patricia Ţig va fi prima jucătoare din istorie care câştigă un trofeu WTA fără a avea poziţie în clasamentul mondial şi fără să mai fi jucat pe tabloul principal al unui turneu WTA în precedentele 19 luni.

O revenire oarecum similară s-a mai consemnat în 2009, atunci când fostul lider mondial Kim Clijsters se întorcea în circuit după doi ani şi reuşea să câştige US Open. Spre deosebire de Patricia Ţig, Clijsters îşi făcuse "încălzirea" la două turnee mari care au avut loc înainte de Flushing Meadows 2019, cele de la Cincinnati (SUA) şi Toronto, ambele de categorie Premier 5 unde a intrat cu wild-card.

Citit 3733 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2019 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.