Victorie românească la Campionatul Mondial ca o definiţie a incredibilului

Victorie românească la Campionatul Mondial ca o definiţie a incredibilului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Echipa naţională feminină a României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin, după ce a învins Ungaria cu 28-27, într-un meci cu o derulare uluitoare. Tricolorele au făcut o primă repriză foarte slabă, au fost conduse la o diferenţă de şapte goluri, dar au renăscut în repriza a doua şi au marcat golul victoriei şi al calificării când mai erau doar opt secunde de joc.

La cum se jucase în prima repriză, victoria României părea imposibilă. În defensivă, "tricolorele" au fost lente, adversarele erau mai degrabă mângâiate în locul agresivităţii necesare, s-au făcut multe greşeli şi în atac, Cristina Neagu a fost extrem de bine păzită de apărarea maghiară (un singur gol din acţiune în tot meciul), iar evoluţia scorului a fost pe măsură: 0-5, 1-7, 6-12 şi de două ori diferenţa maximă, de şapte goluri, 8-15 şi 9-16 în penultimul minut al reprizei, intrându-se la pauză cu 10-16.

Întoarcerea la viaţă

Raportându-ne la ce se întâmplase în primele 30 de minute, ce a urmat este incredibil, greu de conştientizat că deznodământul fericit este real. De data aceasta, antrenorii Tomas Ryde şi Costică Buceschi au fost în sfârşit inspiraţi. Au scos portarul la aproape toate atacurile pentru a avea superioritate numerică, au insistat cu doi pivoţi pentru a crea spaţii pentru extreme, de unde au început să curgă goluri. Pe extrema dreaptă, Udriştoiu a fost înlocuită de excelenta Sonia Seraficeanu, care a adunat cinci goluri în dreptul său până la final, pe celălalt flanc Ana Maria Iuganu a avut un randament senzaţional (6 goluri din 7 aruncări la poartă). S-a recuperat ecartul, s-a ajuns la minus două goluri aproape de jumătatea reprizei secunde, iar Ungaria a rezistat minute bune în jurul acestei diferenţe.

Mai erau doar opt secunde

În penultimul minut, la 26-27, Denisa Dedu a avut o paradă extrem de importantă în situaţie de unu la unu şi aşa a fost posibilă frumoasa nebunie a finalului. Iuganu a înscris când mai erau 75 de secunde pentru 27-27. Până atunci, Ungaria condusese continuu. Regrupare pe propriul semicerc, s-a recuperat mingea când mai erau 32 de secunde şi a urmat imensa tensiune a atacului care trebuia obligatoriu dus până la gol, altfel calificarea ar fi fost ratată. Pe inter dreapta, Laura Pristaviţa şi-a asumat responsabilitatea pătrunderii, a depăşit-o pe Kovacsics, jucătoarea maghiară i-a pus mâna în spate şi a împins-o, aruncarea a fost respinsă de portar, dar arbitrii au revenit cu sancţiunea pentru fault şi au dictat aruncare de la 7 metri. De fapt au fost pași în fault, ar fi trebuit doar 9 metri, dar iată că ni se întâmplă și nouă o dată, după zeci de ani cu arbitraje ostile. Mai erau doar 8 secunde. Cristina Neagu şi-a păstrat procentajul maxim de transformare de până atunci, înscriind la vinclul din dreapta: 28-27, incredibilă victorie a României! Pentru acest fantastic succes au luptat uimitor: Dedu, Dumanska - Udriștioiu, Pristăvița 1 gol, Neagu 10 (9 din aruncări de la 7 metri), Băcăoanu, Perianu 2, Pintea 2, Florica, gălăţeanca Elena Dache, Polocoșer, Ostase 2, Seraficeanu 5, Zamifrescu, Iuganu 6 şi Vizitiu.

Ce au spus "tricolorele"

Pivotul Crina Pintea a mărturisit că nu şi-a făcut griji la acea ultimă aruncare de la 7 metri. "Sunt foarte mândră de echipa asta. Am crezut în noi, credem în noi și am luptat până în ultima secundă. Nu pot exprima ce simt, mă bucur foarte tare că am reușit să mergem mai departe. Deși am fost conduse și am jucat destul de rău, am luptat și ne-am susținut, ne-am uitat unele în ochii celeilalte și am crezut până la capăt.  Noi nu cedăm. Am crezut mereu! Am putut să mă uit la ultima fază, eram pregătită, dacă, Doamne ferește, rata Cristina. Dar am încredere foarte mare în ea, e omul nostru!", a declarat Crina Pintea, după această victorie senzațională, pentru Gazeta Sporturilor (gsp.ro), singura redacţie din ţară cu jurnalişti prezenţi la acest turneu din Japonia.

Laura Pristaviţa spunea imediat după meci că are nevoie de mult timp pentru a realiza că această victorie este reală. "Am încercat să fac tot ce pot pentru echipă și astăzi mi-a ieșit. Este o victorie incredibil de mare. Sincer, nici nu prea reușesc să mă bucur de victoria asta. O să am nevoie de o oră ca să realizez ce se întâmplă. La pauză, atmosfera era un pic moale, din cauza primei părți, când am intrat greu în meci. Am știut că e ultima șansă pentru noi și ceva s-a întâmplat, un scurtcircuit în interiorul nostru. S-a simțit tensiunea. A fost un joc psihic pentru noi. Am avut și noroc în apărare, am luat câteva mingi", a spus Laura Pristăvița.

Ana Maria Iuganu a încercat să explice cum s-a produs această revenire uluitoare. "Trăiesc cele mai plăcute sentimente din lume, o senzaţie de nedrescris. Suntem extrem de fericite. Până la repriza a doua, cred că am fost prea emoţionate din cauza presiunii, ştiam ce avem de făcut, dar ne grăbeam foarte tare şi nu găseam cele mai bune soluţii. Apoi ne-am liniştit, am vorbit la pauză în vestiar că trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a fi bine. Aşa am putut să intrăm în a doua repriză cu altă atitudine, cu un joc mult mai clar în atac. Totul cu imboldul dat de apărare, unde am fost mult mai unite şi mai grupate, am făcut mai multe faulturi şi aşa le-am făcut pe ele să greşească. Fiecare şi-a adus contribuţia şi asta s-a văzut. Vorbim mult între noi, ţinem cont de părerea celelilalte şi asta contează cel mai mult", a declarat Iuganu, tot pentru gsp.ro.

Duminică, cu Rusia

În această grupă, Spania a terminat pe prima poziţie, cu 10 puncte, urmată de Muntenegru, 8 puncte, România, 6 puncte, Ungaria, 4 puncte, Senegal, 2 puncte, Kazahstan, 0 puncte. Primele trei clasate s-au calificat în a doua grupă principală cu punctele acumulate între ele: Spania - 4, Muntenegru - 2, România - 0. Acestea vor juca alături de cele trei formaţii venite din Grupa D, Rusia (4p), Suedia (2p) şi Japonia (0). Primul meci  al României în „Main Round” va avea loc duminică, 8 decembrie, de la ora 08.00, contra Rusiei. 

Citit 1451 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Decembrie 2019 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.