Patricia Ţig face semifinală în Australia și se apropie de revenirea în Top 100 WTA

Patricia Ţig face semifinală în Australia și se apropie de revenirea în Top 100 WTA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UPDATE: Patricia Țig s-a calificat în semifinalele turneului ITF de la Bendigo (Australia) după ce s-a impus, cu scorul de 6-2, 7-5, în fața jucătoarei Anna Bondar (Ungaria). În semifinale, Țig o va întâlni pe indianca Ankita Raina, care a beneficiat de neprezentarea americancei Sachia Vckery (cap de serie 3) la partida din sferturi, ]n urma unei accidentări.

Țig și Raina se vor afla la al doilea meci direct, precedentul fiind în iulie 2019, în primul tur al turneului WTA de la Jurmala (Letonia), partidă în care gălățeanca s-a impus cu 6-2, 6-1.

Prin victoria din partida cu Bondar, Patricia Ţig şi-a asigurat încă un plus de 9 puncte în ierarhia WTA, cu care va urca pe locul 106 în clasamentul WTA.


 

Gălăţeanca Patricia Ţig este singura dintre româncele din partea superioară a ierarhiei mondiale care continuă să joace la simplu în această săptămână, calificându-se în sferturile de finală ale turneului ITF de la Bendigo (Australia), cu premii totale de 25.000 de dolari.

Patricia Ţig (25 de ani, locul 113 WTA) a obţinut a doua victorie în turneul mutat de la Canberra, trecând joi cu 6-3, 3-6, 6-0 de australianca Jaimee Fourlis (20 ani, 258 WTA), care intrase pe tabloul principal graţie unui wild-card. În schimb, cealaltă româncă ajunsă în turul secund, Laura Paar (31 ani, 217 WTA), a fost întrecută de Kristina Kucova (Slovacia, 29 ani, 173 WTA), cap de serie numărul 8, cu 6-4, 6-3. Laura Paar venise din calificări.

În sferturi, Patricia Ţig, care este cap de serie nr. 1 la acest turneu, urmeaza să o întâlnească, vineri dimineaţă, pe Anna Bondar (Ungaria, 22 ani, 224 WTA). Singurul duel dintre cele două s-a desfăşurat anul trecut, la Bucureşti (WTA), în primul tur, iar românca a câştigat cu 6-2, 6-1, la revenirea după aproape doi ani pe tabloul principal al unui turneu WTA, între timp devenind mamă. La acel turneu de la Bucureşti, Ţig a făcut senzaţie prin parcursul până în finală.

Prin calificarea în sferturile de la Bendigo, Patricia Ţig şi-a asigurat un plus de 9 puncte în clasamentul WTA, cu care va urca până pe locul 109. Sportiva formată în Galaţi de antrenorul Marian Dimulescu se apropie de revenirea în Top 100 WTA, care se poate produce cu cel puţin încă o victorie la Bendigo şi apoi trecerea cu succes de calificările la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului.

Acomodare pentru Melbourne

Opt dintre cele nouă românce care vor fi la turneul de Mare Şlem de la Melbourne au folosit această săptămână pregătitoare pentru Australian Open prin participarea la turnee din China (Shenzen) şi Australia, cu rezultate nu prea încurajatoare.

La Shenzen, Sorana Cârstea (74 WTA) a pierdut încă din primul tur, în faţa chinezoaicei Xiyu Wang (18 ani, 144 WTA). Tot acolo, Irina Begu a trecut de calificări, dar s-a oprit după primul tur pe tabloul principal, învinsă de Kristyna Pliskova (Cehia, 66 WTA). Totodată, Monica Niculescu (118 WTA) a pierdut din calificări. Cîrstea şi Begu sunt direct pe „principal” la Melbourne, astfel că pentru săptămâna următoare vor încerca să-şi crească forma sportivă în turneul de la Hobart (Australia).

Direct în Australia au mers Ana Bogdan (98 WTA) şi Irina Bara (164), ambele învinse în primul tur al calificărilor turneului WTA de la Auckland. Acolo ar fi trebuit iniţial să joace calificări şi Jaqueline Cristian (211), care a ales în ultimul moment să meargă alături de Ţig şi Laura Paar la Bendigo. Cristian a pierdut în primul tur, în timp ce Paar a trecut de calificări şi de primul tur de pe „principal”, oprindu-se în faza secundă.

Patricia Ţig, Ana Bogdan, Monica Niculescu, Irina Bara, Gabriela Ruse şi Jaqueline Cristian vor juca la Australian Open în calificări, în a doua parte a săptămânii următoare.

Halep începe la Adelaide

Simona Halep, locul 3 în lume, a plecat încă din prima zi a anului în Australia, alegând să-şi dedice inclusiv această săptămână antrenamentelor. Ea va intra în competiţie de luni, în turneul WTA de la Adelaide, localitatea natală a antrenorului său, Daren Cahill. Simona Halep va juca în faţa publicului din Adelaide încă de duminică, alături de germanca Angelique Kerber, într-un meci demonstrativ de dublu, alături de alţi invitaţi speciali, în cadrul evenimentului ''The Adelaide International Rally for Resilience'', menit să adune fonduri în sprijinul victimelor incendiilor de vegetaţie din Australia. Biletele vor fi puse în vânzare la preţul de 40 de dolari australieni.

Şanse mari să se joace

Organizatorii Openului Australiei s-au declarat optimişti în privinţa desfăşurării în bune condiţii a primului turneu de Mare Şlem al anului, în ciuda incendiilor devastatoare cu care se confruntă ţara lor. Oraşul Melbourne este acoperit de mai multe zile de un nor de fum nu foarte dens, iar mai mulţi tenismeni, printre care şi sârbul Novak Djokovici, preşedinte al Consiliului jucătorilor din cadrul ATP, s-au exprimat în favoarea unei amânări, în cazul în care fumul incendiilor va ameninţa sănătatea jucătorilor.

Preşedintele Federaţiei Australiene de Tenis, Craig Tiley, a precizat că nu ia în calcul o astfel de variantă, afirmând că au fost adoptate toate măsurile necesare pentru protejarea jucătorilor. "Ţinând cont de informaţiile de care dispunem pentru moment - cu calificările care vor avea loc săptămâna viitoare - previziunile sunt bune. Nu preconizăm nicio întârziere şi am luat măsuri suplimentare pentru a garanta că Australian Open se va putea desfăşura aşa cum este prevăzut", a spus Tiley. "Incendiile cele mai apropiate sunt la câteva sute de kilometri de oraş", a adăugat el, subliniind că sănătatea şi securitatea jucătorilor, a personalului şi suporterilor reprezintă o prioritate. "Am alocat mijloace suplimentare considerabile pentru analiză, urmărire şi logistică, pe tot parcursul turneului. La faţa locului vor fi experţi în meteorologie şi calitatea aerului, care vor analiza toate datele disponibile şi vor evalua în timp real calitatea aerului la Melbourne Park", a mai afirmat preşedintele Tennis Australia.

Eventuala prezenţă a fumului va fi tratată în acelaşi mod ca şi o căldură toridă sau o ploaie excepţională, arbitrii putând întrerupe meciul dacă supravegherea atmosferică va stabili că este periculos pentru a continua. Totodată, Melbourne Park dispune de trei terenuri acoperite şi opt terenuri interioare, riscul unei anulări a turneului fiind minim.

Citit 1574 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2020 10:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.