OFICIAL| Jocurile Olimpice Tokyo 2020 amânate pentru anul viitor

OFICIAL| Jocurile Olimpice Tokyo 2020 amânate pentru anul viitor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE 24 martie 2020: Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, și Thomas Bach, șeful Comitetului Internațional Olimpic, au ajuns la un numitor comun, astfel că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi amânate cu un an şi vor avea loc în 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori, de fiecare dată din cauza războaielor: ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial; ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial; ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial. (S. Baciu)


UPDATE 23 martie 2020: Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să amâne Jocurile Olimpice de vară 2020 de la Tokyo din cauza pandemiei de coronavirus, a spus Dick Pound, membru al CIO, pentru USA Today.

”Pe baza informaţiilor pe care CIO le are, amânarea a fost decisă”, a declarat Pound, într-un interviu telefonic. ”Paşii următori nu au fost deocamdată determinaţi, dar Jocurile nu vor începe pe 24 iulie, asta ştiu. Le vom lua etapă cu etapă şi trebuie să facem faţă tuturor provocărilor pe care le presupune amânarea, care sunt imense”, a afirmat Pound.

În ciuda numeroaselor apeluri la amânarea competiţiei, lansate de câteva zile de sportivi şi de comitetele naţionale olimpice, CIO a aşteptat până duminică pentru a menţiona în premieră o posibilă amânare a JO de la Tokyo, care ar urma să înceapă pe 24 iulie.

Luni, premierul japonez Shinzo Abe a recunoscut că amânarea ”ar putea deveni inevitabilă” în condiţiile pandemiei de coronavirus. Canada, Norvegia și Australia au anunţat deja că nu vor trimite sportivi la JO de la Tokyo, programate în perioada 24 iulie - 9 august.

Acesta este al doilea eveniment sportiv de amploare care a fost amânat pentru anul următor, după EURO 2020.  (S. Baciu)


Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a admis public, pentru prima dată de la izbucnirea crizei provocată de noul coronavirus, că ia în calcul amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Într-o scrisoare deschisă, preşedintele CIO a afirmat că o hotărâre finală va fi luată în următoarea lună.

"Suntem extrem de îngrijorați despre urmările pe care pandemia de COVID-19 le are asupra vieților oamenilor. Viața este deasupra tuturor celorlalte lucruri, inclusiv a organizării Jocurilor. Vreau să vă asigur că vom ține cont de toate astea în luarea deciziilor legate de Jocurile Olimpice de la Toyko 2020.

Drumul spre Tokyo e foarte diferit pentru fiecare dintre voi. Mulți nu vă puteți antrena în modul în care erați obișnuiți din cauza măsurilor luate împotriva COVID-19 în țările voastre. Unii vă pregătiți normal și așteptați să vă îndepliniți visul olimpic. Mulți v-ați calificat deja, dar un număr important nu. Ce avem toți în comun este incertitudinea. Asta ne ține ca pe jar, în tensiune, și ridică întrebări despre un viitor pozitiv, distruge speranța. Unii se tem chiar pentru propria existență. Incertitudinea e alimentată din faptul că, în acest moment, nimeni nu poate face estimări reale despre durata luptei împotriva acestui virus. Asta e o realitate pentru sport, știință, media, politică și pentru întreaga societate. Din păcate, nici Comitetul Olimpic nu poate răspunde la această întrebare. De asta ne bazăm pe sfaturile primite de la organizațiile de forță, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății", a spus Thomas Bach, în prima parte a scrisorii, adresată în principal sportivilor.

Decizia, în mai puţin de patru săptămâni

Preşedintele CIO a precizat că se analizează mai multe variante şi că deocamdată este prematură luarea unei hotărâri. "Ne gândim la mai multe scenarii, unele pe care le adaptăm de la o zi la alta. Pe o parte, există îmbunătățiri semnificative în Japonia, unde oamenii primesc cu căldură Flacăra Olimpică. Asta ne dă speranțe că putem organiza competiția, cu restricții de siguranță, respectând principiul sănătății celor implicați. Pe de cealaltă parte, au văzut o creștere dramatică a cazurilor în unele țări europene. De asta trebuie să ne gândim la un următor pas în scenariilor noastre. Ar fi prematur să luăm o decizie despre data de organizare a Jocurilor Olimpice de la Toyko pe baza informațiilor pe care le avem în acest moment. La fel ca voi, și noi avem o dilemă: să anulăm Jocurile Olimpice și să distrugem visul a 11.000 de atleți din 206 Comitete Sportive Naționale?

Amânarea nu ar rezolva nicio problemă și nu ar ajuta pe nimeni. O decizie luată astăzi despre o eventuală amânare nu ar determina data viitoare a Jocurilor din cauza incertitudinii mondiale. Împreună cu părțile implicate, am demarat discuții detaliate pentru a completa evaluarea stării de sănătate a planetei și impactul pe care îl are asupra Jocurilor Olimpice. Includem inclusiv scenariul amânării. Muncim din greu și suntem încrezători că vom finaliza discuțiile în mai puțin de patru săptămâni", a adăugat preşedintele CIO.

Acesta a vorbit şi despre problemele pe care le-ar aduce o amânare. “Spre deosebire de alte evenimente sportive, amânarea Jocurilor Olimpice este o provocare extrem de complexă. Un număr mare de arene nu ar mai fi disponibile la o dată ulterioară. Ar trebui să avem implicare totală și cooperare din parte Comitetului de Organizare și al autorităților japoneze, al federațiilor internaționale, al comitetelor olimpice naționale", a mai spus Thomas Bach.

Canada şi-a anunţat deja retragerea

Jocurile Olimpice sunt programate să se desfășoare la Tokyo, Japonia, în perioada 24 iulie - 9 august. Pandemia de coronavirus a dat complet peste cap sportul mondial. Mai multe evenimente de calificare nu s-au putut desfășura, iar mai multe federaţii şi comitete olimpice naţionale au făcut presiuni pentru amânarea competiției.

Cea mai radicală poziţie o are Comitetul Olimpic Canadian, care tocmai a anunţat că a luat decizia de a nu participa, dacă marea competiţie mondială va avea loc în acest an. "Am luat dificila decizie de a nu trimite delegații la Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice. Facem apel la Comitetul Internațional Olimpic și la Organizația Mondială a Sănătății de a amâna Jocurile cu un an și le oferim întregul sprijin pentru a naviga pe complexul drum al reprogramării. Nimic nu este mai important decât sănătatea și siguranța sportivilor și a comunității mondiale", se arată în comunicatul oficial al canadienilor.

Citit 1567 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.