”Bornele” carieriei Simonei Halep

”Bornele” carieriei Simonei Halep
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul 2 în clasamentul WTA, câștigătoare a 20 de trofee WTA, din care două de Grand Slam (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019), a acordat un amplu interviu susținut de BT, unul dintre sponsorii săi principali, iar printre temele abordate au fost cele legate de începuturile activității sportive ale Simonei (28 ani), izolarea din ultimele două luni, dar și o posibilă retragere.

Avem de lucru la mentalitate

"Am crescut cu o mentalitate... Când eram mică, mi se spunea că nu o să ajung o jucătoare de tenis, nu o să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari, cum până nu demult, în 2017, mi se spunea că nu am mental de campioană de Grand Slam. În America, la 5 ani te pune pe Centralul de la US Open și îți zice: Uite, aici ai să joci peste 20 de ani. Crești cu încrederea asta, îți hrănești dorința de a ajunge acolo, zi de zi, când joci, când te antrenezi. Noi nu am văzut nici în poze terenurile astea mari. Tata a fost cel care a crezut în mine, iar când am câștigat turneul de juniori din Franța mi-a spus că atunci când o să joc finală de Grand Slam o să își pună pălărie și trabuc", a spus Simona Halep.

Izolarea și revenirea pe teren

Pauza forțată de care sportul a avut parte de la începutul lunii martie a lăsat ceva urme și în ceea ce o privește pe Simona Halep. "Am învăţat enorm din izolarea de două luni. Mi-am dat seama că în ultimii şase ani eu am fost efectiv în carantină totală. Mi-am dat seama că trebuie să schimb câte ceva în viaţa mea, ca să mă dezvolt şi pe partea emoţională şi personală. Faptul că am stat în carantină şase ani m-a ajutat să ajung numărul 1 mondial. Dar acum, ca să fiu fericită în viaţă şi fără tenis, încerc încet-încet să mai simt şi altceva, să mai văd şi altceva. Dar felul meu de a fi îmi spune la 10 seara să fiu acasă, pentru că a doua zi dimineaţă am antrenament. Nu pot să mă desprind total, dar am progresat un pic. Şi sunt mândră", a spus Simona.

Revenirea pe teren va fi una destul de dificilă pentru orice sportiv. "Va fi foarte greu acum, pentru orice sportiv. Cea mai lungă pauză a mea înainte a fost de 3-4 săptămâni şi mi-a fost foarte greu (n.r. - când a revenit în competiţie). Pierzi ritmul, pierzi concentrarea... apoi fizic, dacă nu faci nimic o săptămână ţi-ai pierdut jumătate de an", a declarat cea mai bună jucătoare de tenis a României. 

Norocul trebuie valorificat

Simona Halep a menţionat că în cariera sa a contat mult norocul, dar şi faptul că a reuşit să ia lucrurile bune de la fiecare antrenor pe care l-a avut. "Am 24 de ani de tenis... eu mereu zic că e norocul fiecăruia. Norocul are partea lui. Mare de tot. Eu am avut oameni potriviţi la momentul potrivit. Cei mai buni antrenori... fiecare persoană care apare în viaţa ta profesională te ajută enorm. Eu am luat de la toţi ce e mai bun. Din despărţirile de antrenori am plecat mereu cu partea pozitivă. Am zis că a fost poate mai greu, dar m-a învăţat asta şi asta. Am luat ce e mai bun de la fiecare, aşa am fost toată viaţa. Aşa am putut să progresez de la om la om. Deci norocul în viaţă este cel mai important în ceea ce faci. Bine, norocul îl ai, dar trebuie şi să te ţii de nişte chestii ca să îl valorifici. Dacă eşti responsabil pe ceea ce faci şi te dedici 100 la sută, dau în scris, după 24 de ani de tenis, este imposibil să nu reuşeşti", a explicat jucătoarea.

Un vis împlinit

Câștigarea turneului de la Wimbledon a fost un exemplu clar de reușită a Simonei Halep. "Nu m-am gândit o secundă că o să câştig vreodată la Wimbledon. Pe cuvântul meu de onoare... Nu am avut niciun teren de iarbă. Nu am jucat un minut pe iarbă până în 2007, când m-am dus la juniori. Nu jucasem niciodată, habar nu aveam. Nu, nu mi-am imaginat niciodată că o să câştig vreodată la Wimbledon. Dar este cel mai prestigios titlu, e clar. Când zici câştigător de Wimbledon, deja zici că e jucător. Eu, ca să fiu sinceră, m-am surprins pe mine un pic la Wimbledon. Cu Serena de partea cealaltă a terenului, ea câştigase de 9 ori... terenul era de iarbă... Atunci m-am surprins că pot să fiu intangibilă emoţional. Pentru că sunt o fire emotivă. Iar emoţionalul eu nu-l controlez foarte bine. Iar atunci, contra Serenei, pe iarbă, nu m-a atins nimic. Şi asta m-a surprins. Niciodată nu am crezut că pot fi capabilă să câştig pe iarba de la Wimbledon", a declarat Simona Halep.

Retragere, dar nu acum

Jucătoarea româncă s-a aflat pentru 64 de săptămâni pe prima poziție în ierarhia mondială, pe care a atins-o în premieră la începutul lunii octombrie 2017, după finala de la Beijing. Simona Halep a anunțat că se va retrage din activitate în momentul în care va ieşi din top 10 mondial, dar a subliniat faptul că 2-3 ani va mai putea să joace la nivel înalt. "Am avut senzaţia asta că am obosit, în ultima perioadă. Au fost ani grei. M-am gândit şi la retragere, să fiu sinceră, însă simt că mai pot şi încă mult. De visat nu mă împiedică nimic să visez, aşa că în continuare sunt foarte motivată să merg înainte pentru al treilea Grand Slam, pentru a vedea cât mai pot să fiu în Top 10. Pentru că atunci când voi ieşi din Top 10 cred că o să trag pe dreapta. Dar mai am, 2-3 ani eu zic că mai pot să joc. Legat de US Open, eu nu prea joc bine la final de an... energia mea se duce în jos după Roland Garros şi Wimbledon... de aceea nu reuşesc la US Open să fiu foarte tare", a mai spus ea în interviul susținut de BT.

Citit 1427 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2020 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.