Boxul gălăţean încă produce!

Boxul gălăţean încă produce!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Porturile dunărene Galaţi şi Brăila, alături de oraşele Bucureşti şi Timişoara, au fost leagănul boxului românesc, la începutul secolului trecut. Trecând repede prin palmaresul gălăţenilor, ne amintim cu mândrie, nu într-o ordine strictă a valorii, de Dumitru Ciubotaru, Ştefan Cojan, Adolf Cristea, Nicu Popa, Octavian Amăzăroaie, Georgică Donici şi de maeştrii acestora, Petre Mihai, Nicolae Dobre, Costică şi Grigore Jelesneac sau Octavian Tabără. O tempora!
Astăzi, pugilismul gălăţean trăieşte numai datorită a doi antrenori inimoşi, ambii veniţi din alte părţi ale ţării. Este vorba despre brăileanul Costel Burlacu şi de Felix Păun, cel care a înfiinţat la Pechea o sală din care au plecat campioni, nu din oraşul Galaţi, ci din mediul rural. O comună din care provin Lucian Bute şi Cristian Ciocan, ale căror performanţe au făcut mare cinste sportului cu mănuşi de la noi.
Iată de ce astăzi îi dăm cuvântul unuia dintre remarcaţi, maestrul Costel Burlacu: "Legăturile mele cu oraşul Galaţi sunt foarte vechi. Am venit aici, la Centrul Olimpic de Box, condus de maestrul Octavian Tabără, şi am rămas aici în perioada 1989-1992. M-am mutat o vreme, cu centrul, la Reşiţa şi m-am întors definitiv în 1994. În anii aceştia, am izbutit să obţin cu elevii mei 64 de titluri de campioni ai României, iar la loturile naţionale au fost promovaţi, în aceşti aproape 40 de ani, câteva sute de sportivi. Eu zic că mi-am făcut datoria, cu toate că nu prea am beneficiat de ajutor. Secţia noastră a fost scoasă de la Arena de Box şi mutată la Sala Sporturilor "Dunărea", într-un spaţiu total necorespunzător. Dar nu mă las, iubesc prea mult boxul", a ţinut să declare antrenorul emerit Costel Burlacu. Acesta a menţionat că singura persoană care l-a ajutat, procurând un ring pentru concurs şi stabilind relaţii internaţionale cu boxul din Republica Moldova, a fost Picu Apostol Roman.
Tehnicianul gălăţean i-a amintit apoi pe cei care au ajuns să boxeze la campionate mondiale şi europene de juniori, sportivi depistaţi şi crescuţi la Galaţi: Lupu, Tasci, Biţu, Brudiu sau Irimescu. Acesta din urmă tocmai a plecat în cantonamentul lotului naţional de juniori de la Pârâul Rece.

Citit 2061 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2020 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.