"Dacă m-aș mai naște o dată, tot fotbal aș face"

"Dacă m-aș mai naște o dată, tot fotbal aș face"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Sandu Valentin Cernat, un fost fotbalist gălățean care a debutat de timpuriu în prima ligă la Oțelul, dar care a avut ghinionul unei accidentări ce l-a făcut să renunțe prea devreme, a redescoperit pasiunea pentru fotbal prin antrenorat la nivel de copii.

Aproape de aniversarea a 40 de ani (vârstă pe care o împlinește pe 4 septembrie), Vali Cernat a fost un jucător de bandă stângă (dar de picior drept) la Oțelul, ce a prins mulți antrenori grei în vestiar, de la Ilie Dumitrescu, Țiți Dumitriu, Victor Roșca sau Costel Orac. Debutul către echipa de seniori a Oțelului a curs firesc, după ce marcase peste 40 de goluri în campionatul de tineret pentru gruparea gălățeană. Cu toate că a lăsat o impresie bună ca fotbalist, n-a reușit să ducă la capăt o carieră ce putea fi fructuoasă.

"Cariera a fost foarte scurtă din cauza unei accidentări la genunchi, mai complicată decât s-ar fi crezut inițial. După operație am încercat să revin, dar n-am mai putut. Am fost nevoit să renunț la fotbal. Mi-a fost foarte greu, doi ani de zile n-am fost om din cauza asta. Cu ajutorul familiei și cu cel al prietenilor, am reușit să-mi revin și să aleg un drum bun".

S-a simțit, după spusele sale, dărâmat psihic după ce a fost nevoit să renunțe la cariera de fotbalist. A reușit să depășească momentele grele și a pășit pe căi corecte din toate punctele de vedere. Și-a făcut o frumoasă familie după ce s-a căsătorit cu Ana Maria, cu care are un băiețel, Ianis, de aproape trei ani, iar pe partea profesională produce și montează ferestre, fiind recunoscut în tot orașul pentru faptul că face o treabă bună în tot ceea ce se implică.

Revenire la pasiunea fotbalului

După ce s-a așezat din toate punctele de vedere, Vali Cernat a redescoperit drumul către pasiunea pentru fotbal. Astfel, a devenit antrenor la nivel de copii, ceea ce face cu succes și astăzi. Este admirat de copii și din ce în ce mai mulți se înscriu la antrenamentele sale, cea mai bună dovadă a faptului că își face treaba cu brio.

"Am fost provocat de către cei de la Șoimii Dunăreni. Mi-a fost foarte greu să accept, nu mai voiam să mă întorc în fenomen, dar am mai făcut o încercare și m-am atașat foarte mult. Îmi place enorm să-mi petrec timpul pe teren cu copiii, îmi place să lucrez cu ei și mă simt relaxat. Există o satisfacție enormă când vedem bucuria copiilor. Pasiunea pentru fotbal m-a atras din nou către acest sport și cred că, dacă m-aș mai naște o dată, tot fotbal aș face", ne-a spus Vali Cernat, care între timp a trecut la un club recent înființat – Campionii, alături de Bogdan Crăciun și Alexandru Vlasie (antrenor de portari) și se ocupă de antrenamente alături de bunul său prieten, Constantin Gonța.

Are grupe de copii de la cele mai mici vârste, 4-5 ani, până la cei de 12-13 ani, iar tehnicile de antrenament le-a dobândit de la toți profesorii pe care i-a întâlnit în cariera sa. 

"Am avut mulți antrenori de la care am avut ce învăța în carieră. De la fiecare am luat câte ceva. Ne dorim pentru copii ca în primul rând să fie educați, să îi ajute sportul pentru viață, nu doar pentru fotbal. Nu toți care vin să facă fotbal ajung fotbaliști, dar toți vor beneficia într-un fel sau altul de pe urma faptului că fac fotbal".

În ceea ce privește viitorul, Vali Cernat n-ar spune nu unei noi provocări în fotbal, dacă se va ivi oportunitatea de a trece și la nivel de seniorat.

Citit 3232 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 August 2021 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.