Cât costă salvarea vieții unui copil pe terenul "Dunărea II"

Cât costă salvarea vieții unui copil pe terenul "Dunărea II"
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La aproape un an de la tragedia copilului strivit de o placă de beton a gardului de la un teren de fotbal din Galați, nimic nu s-a schimbat în privința amenajării bazei sportive pentru evitarea unor astfel de pericole.

Cu toate că viața unui copil s-a sfârșit cumplit, fiind strivit de gardul de la terenul "Dunărea II", în aprilie 2021, respectiva bază sportivă își continuă bine-mersi activitatea, fără prea mari modificări. Plăcile de beton știrbite înconjoară în continuare terenul de fotbal pe care s-a produs tragedia în urmă cu un an, însă nu doar asta e îngrijorător, ci și faptul că acolo încă se desfășoară antrenamente și competiții de fotbal ale cluburilor gălățene.

Am căutat soluții pentru eliminarea plăcii de beton cu pricina, iar un evaluator din domeniul construcțiilor ne-a spus că eliminarea unei singure plăci din gard ar costa aproximativ 500 lei (în condițiile în care se acționează localizat pe o singură zonă). Dacă se recurge, așa cum ar fi normal, la eliminarea întregului gard, costul ar fi estimat la aproximativ 100 lei pe metru de gard. Faptul că n-ar mai fi gard de beton de jur-împrejur ori măcar ar fi dărâmate cele ce stau să cadă din clipă în clipă n-ar fi cea mai mare problemă, întrucât baza este împrejmuită de natură.

Gard de plasă, siguranța sportivilor

O soluție și mai eficientă ar fi montarea unui gard de plasă de jur-împrejur, inspirat din zona terenurilor sintetice de închiriat, la care nu a fost semnalat, de la montarea lor până în prezent, niciun pericol asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an la "Dunărea II". Ar fi necesară achiziția de plasă, montarea unor stâlpi și manopera, o lucrare destul de greu de estimat precis în privinţa costurilor, dar relativ simplu de realizat. Manopera ar costa, conform unui evaluator, pornind de la 50 lei/metru de gard (în funcție de lucrare), iar prețul efectiv al gardului de plasă diferă în funcție de tipologia plasei alese. Consultând un proprietar de teren sintetic, împrejmuit cu gard de plasă, acestea ne-a indicat pentru un teren mic, la prețurile actuale mult ridicate, costuri generale de aproximativ 40.000 de lei, în care sunt cuprinse gardul efectiv și manopera. Sigur că ar fi costuri mult mai mari pentru terenul de la "Dunărea II", dar acesta ar oferi siguranță pentru desfășurarea antrenamentelor și competițiilor.

În ultima perioadă, am primit mai multe sesizări de la părinți ai copiilor care se duc să joace meciuri oficiale în arena terorii de la "Dunărea II", iar accesul părinților este restricționat, cu toate că nu există niciun temei legal pentru acest lucru. Și mai îngrijorător este că, în continuare, copiii își fac nevoile pe unde apucă, iar măsurile luate până acum nu aduc liniștea siguranței pentru părinții acestora. Cum în Galați infrastructura sportivă e în stare din ce în ce mai proastă, mai multe cluburi de fotbal sunt nevoite să-și desfășoare activitatea pe "Dunărea II".

Galați, orașul gardurilor ucigașe

În urmă cu aproximativ zece luni, am semnalat într-un număr al ziarului nostru că sunt cel puțin încă opt zone din Galați cu garduri în stare degradată, gata oricând să facă noi victime, așa cum s-a întâmplat cu micuțul David. Nimic nu s-a întâmplat de atunci, iar gardurile râd malefic de noi în continuare.

Citit 1781 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.