Orașul Galați, locul 3 pe țară ca reprezentare sportivă
Foto: Marian Calestru

Orașul Galați, locul 3 pe țară ca reprezentare sportivă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Conform unui top realizat de cotidianul nostru cu privire la reprezentarea localităților cu prezențe în prima ligă la nivelul celor mai populare sporturi de echipă (ediția 2021-2022), Galaţiul ocupă locul al treilea în ţară.

Am luat în considerare următoarele discipline sportive: fotbal (masculin și feminin), baschet (masculin și feminin), handbal (masculin și feminin), volei (masculin și feminin), futsal, polo, rugby și hochei. Ca urmare a acestei analize reiese că Galațiul se află pe locul al treilea, la egalitate cu Timișoara și Craiova, cu șase echipe înscrise în primul eșalon: CSM Arcada (multiplă campioană și câștigătoare a "Cupei României" la volei masculin), United (câștigătoarea "Cupei României" la futsal), CSM Galați, cu echipele de baschet masculin (participantă în "final four"-ul "Cupei României"), hochei (locul 4) și rugby, plus FC Universitatea (fotbal feminin) - ultima aproape de retrogradare, la capătul acestui sezon.

Cu toate că încă se află printre orașele fruntașe, Galațiul a înregistrat o scădere, având în vedere că a avut reprezentare de primă ligă la fotbal (Oțelul, campioană în 2011), volei feminin (CSU Metal - multiplă campioană, apoi CSU Belor - actualmente CSU Hygienium), baschet feminin (Phoenix Galați - prima echipă ce a jucat un meci oficial la inaugurarea Sălii Sporturilor), handbal feminin (fostă Oțelul și Danubius, actualmente CSM Galați, în Liga a II-a) și chiar handbal masculin (pentru un singur sezon în ultimul deceniu).

După cum spuneam, la egalitate ca număr de echipe cu Galațiul se află Craiova (două echipe de fotbal, plus câte una la baschet masculin, handbal feminin, volei masculin și volei feminin) și Timișoara (fotbal feminin, futsal, baschet masculin, volei masculin, handbal masculin și rugby).

București și Cluj, primele două în top

Cele mai multe reprezentări în prima ligă le are, de departe, Bucureștiul, capitala țării, cu 32 de echipe (câte 5 la polo și volei masculin, câte 3 la fotbal, baschet masculin, handbal feminin, handbal masculin și rugby, câte două de baschet feminin, volei feminin și hochei, plus una la fotbal feminin). Doar la futsal nu există nicio echipă din Capitală.

Bucureștiul este urmat în top de Cluj-Napoca, cu zece echipe în campionatele naționale, dar majoritatea sunt cluburi universitare aflate pe ultimele locuri ale competițiilor, cum este cazul la baschet feminin, handbal masculin, volei feminin, volei masculin sau futsal. În schimb, are o foarte bună reprezentare la fotbal (CFR Cluj, multiplă campioană), baschet masculin ("U" BT Cluj, sfertfinalistă în Liga Campionilor) sau fotbal feminin (Olimpia Cluj, multiplă campioană), plus echipe la polo și rugby.

În afară de primele cinci orașe aflate în frunte, mai sunt încă trei cu câte patru echipe la nivel național, Constanța (Farul - fotbal, Dobrogea Sud - handbal masculin, Athletic - baschet masculin și Phoenix - baschet feminin), Baia Mare (cu echipe la fotbal feminin, handbal feminin, handbal masculin și volei masculin) și Târgoviște (fotbal, fotbal feminin, volei feminin și baschet feminin).

Brăila - o singură echipă

Sunt 56 de localități din România care au cel puțin o reprezentantă în ligile naționale, iar vecinii din Brăila excelează doar la handbal feminin, cu HC Dunărea, fără nicio altă echipă aflată în primul eșalon. Cea mai deplorabilă situație o are Iașiul, un oraș de top din România, cu echipă doar la rugby, ce s-a și făcut de râs în prima etapă a Superligii, cu un eșec la zero.

De remarcat și faptul că Sibiul are doar o echipă (baschet masculin), dar care atrage foarte mulți suporteri, Brașov are doar baschet feminin și hochei, Oradea se concentrează pe baschet masculin și polo (două echipe), iar în fruntea localităților mici se află Voluntari (fotbal, baschet masculin și volei feminin - toate cu rezultate bune) și Mioveni (fotbal, handbal feminin și volei feminin).

Citit 2546 ori Ultima modificare Vineri, 29 Aprilie 2022 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.