De câte puncte are nevoie Oțelul pentru a promova în Superligă

De câte puncte are nevoie Oțelul pentru a promova în Superligă
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Odată stabilit țintarul pentru faza de play-off din Liga a II-a se pot face predicții și previziuni cu privire la posibilitățile pe care le are gruparea gălățeană Oţelul de a accede în Superligă.

Oțelul este la jumătatea drumului în acest sezon, după ce a trecut cu brio prima parte prin calificarea în faza de play-off, de pe poziție de promovare directă. Această situație este cauzată de faptul că liderul la zi, Steaua CSA, nu are drept de promovare, ceea ce face ca locurile 2 și 3, ocupate momentan de Poli Iași și Oțelul Galaţi, să fie de acces direct în Superligă, iar pozițiile 4 și 5, ocupate în prezent de Unirea Dej și Gloria Buzău, să fie de baraj. A șasea echipă din play-off este Dinamo.

Faza de play-off pornește cu următorul clasament: 1. Steaua CSA 40 puncte, 2. Poli Iași 40 puncte, 3. Oțelul 36 puncte, 4. Unirea Dej 32 puncte, 5. Gloria Buzău 31 puncte, 6. Dinamo 31 puncte. Astfel, echipa lui Dorinel Munteanu are un avans de patru lungimi față de Unirea Dej, respectiv, de câte cinci față de Buzău și Dinamo. Tocmai de aceea este important de gestionat avantajul din clipa de față.

"Pentru noi, de-abia acum începe greul, adică ne propunem să ne batem pentru promovare. Va fi foarte greu, dar ținând cont că am intrat în obiectiv, adică în play-off, vom face tot posibilul ca echipa noastră să fie în primele patru. Ne dorim în primele două, dacă nu primele patru, ca să putem să avem speranțe la revenirea în Superligă. Lupta va fi în cinci, ţinând cont că Steaua nu poate să promoveze. Orice punct acumulat poate avantaja o echipă", a spus antrenorul Dorinel Munteanu, conform liga2.ro.

Cu 17 puncte, siguri de promovare directă

În analiza pentru calificarea în play-off, am scris la vremea respectivă că 33 de puncte vor fi suficiente pentru accederea în această fază, dar că ar fi nevoie de 35 pentru a fi siguri de reuşită. Oțelul s-a conformat calculelor cu precizie și a depășit necesitatea, intrând în play-off cu 36 de puncte. Făcând comparație cu ce s-a întâmplat în sezonul precedent, am sesizat că o echipă a făcut 20 de puncte, FC Hermannstadt, ceea ce i-a permis clasarea pe loc de promovare directă. În aceste condiții, dacă una dintre echipele de sub Oțelul ar face 20 de puncte, fie că e vorba de Dej, Buzău sau Dinamo, gălățenii ar fi siguri de promovarea directă cu 17 puncte realizate în play-off. Asta ar însemna ca Oțelul să câștige cinci meciuri și să obțină două remize, ceea ce-i permite o marjă de trei eșecuri. Se poate și cu 15. Se poate chiar și cu 13!

Vorbind strict de meciurile din play-off, clasamentul acestei porțiuni din sezonul trecut a arătat astfel: 1. Hermannstadt 20 puncte, 2. ”U” Cluj 15 p, 3. Petrolul 14 p, 4. Steaua CSA 13 p, 5. Unirea Slobozia 9 p, 6. Chiajna 8 puncte. La fel ca atunci, și de această dată este foarte probabil ca media de puncte obținute de o echipă să fie în jur de 13-14, mai ales că nivelul pare mai echilibrat de această dată. Acest lucru i-ar facilita Oțelului accesul pe loc de promovare și cu 15 puncte sau doar cu 13, în funcție de cât fac echipele din spatele său. Pentru promovare cu 15 puncte, ar însemna ca Dej să nu facă mai mult de 18, iar Buzău și Dinamo nu mai mult de 17. La calculul cu 13 puncte realizate de Oțelul în play-off, din 30 posibile, calculul pentru celelalte ar fi cu Dej nu mai mult de 16 sau Dinamo și Buzău nu mai mult de 15.

Oțelul - Poli Iași, în prima etapă de play-off, se joacă duminică, 19 martie, de la ora 14,15.

Citit 9131 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2023 04:32

1 comentariu

  • postat de CLANTA
    Miercuri, 15 Martie 2023 16:11
    86.124.201.***
    Otelul are nevoie de fair-play din partea Steaua. nu cred ca o echipa care nu are drept de promovare trebuie sa fie implicate in jocurile din play-off. Steaua poate deveni arbitrul promovarii ! corect ar fi ca rezultate le echipei Steaua sa nu intre in calculul clasamentului desi accidentarile si c
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.