Mircea Basarab - 40 de ani în slujba sportului alb

Mircea Basarab - 40 de ani în slujba sportului alb
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

S-a născut în zodia tenisului și activeazǎ de o viaţă întreagă în sportul alb - cum i se mai spune acestei frumoase discipline sportive. Ne aflăm față în față cu Mircea Basarab - sportiv, instructor, antrenor și manager al unui important club din Galați.

Este omul care s-a dedicat încă din copilărie tenisului. Perioada junioratului a petrecut-o la Asociația Sportivă Energia, în campionatul "Onoare" al municipiului București. A fost perioada ce a coincis cu școlarizarea sa la Grupul Energetic din Capitală.

La Galați a ajuns în calitate de instructor sportiv la Clubul Dacia. A ajuns aici și a devenit gălățean cu acte în regulă. Şi-a desfășurat întreaga activitate în orașul nostru, amplificând-o de la un an la altul, preocupând-se  și de dezvoltarea bazei sportive. A luat-o aproape de la zero. Au fost amenajate șase terenuri de zgură, un grup social realmente necesar și s-a ocupat de organizarea întregii activități: de instruire și competițională. Pentru continuarea activității pe tot timpul anului s-a amenajat și un teren acoperit, de asemenea indispensabil (în special în sezonul rece).

La ora actuală, la Dacia activează patru antrenori specializați, care se ocupă de pregătirea zecilor de sportivi reprezentanți ai clubului în competiții.

Atenție permanentă acordată specializării 

Mircea Basarab s-a preocupat permanent de perfecţionarea și specializarea sa. A activat o perioadă ca instructor sportiv, dar numai această calificare nu l-a mulțumit. În 1990, a absolvit cursurile Școlii Naționale de Antrenori de pe lângă ANEFS. Zece ani mai târziu, îl întâlnim pe Mircea Basarab în calitate de absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați, pentru ca în continuare să devină antrenor emerit și profesor de gradul I.

Grație acestor calități, dobândite pe parcurs, a fost numit antrenor al lotului național de juniori (1995-2000), perioadă în care au fost obținute numeroase și importante performanțe. Ca antrenor al acestui lot, a participat la două ediții ale Campionatului Mondial de juniori, unde s-a remarcat printr-o serie de rezultate notabile.

La nivelul Clubului Dacia, au fost obținute titluri de campioni naționali - individual și pe echipe. Importante sunt și performanțele a 12 sportivi pregătiți la clubul din Mazepa, grație cărora aceştia au obținut burse sportive pentru SUA. La Clubul Dacia continuă aceeași activitate febrilă a pregătirii sportive - de la inițiere, selecție, avansați, pentru a se ajunge la înalta performanță.

Nu este lipsit de interes nici faptul că Dacia are o strânsă colaborare cu instituții de profil din oraș - Liceul Sportiv și CS Școlar, dar și cu FEFS.

Pregătire și în plan internațional

Mircea Basarab și-a completat experiența internațională printr-un stagiu de pregătire în Australia, unde pe perioada unui an s-a ocupat de pregătirea unor juniori. De asemenea, foarte interesantă este prezența sa alături de sportivi de calibru ce au participat la turnee de Grand Slam, precum Gabriela Talabă și Diana Gherghi. Mai mulți sportivi de la Dacia au ajuns în Europa, în SUA, cum este și cazul lui Ionuț Hurduc și al altora.

Am încercat un "profil" al unui om remarcabil, ce și-a dăruit toată energia realizării marii sale pasiuni - TENISUL. Pentru acest lucru merită să-i acordăm acest spațiu, pentru ca Mircea Basarab promite că nu se va opri aici.

Mult succes în continuarea activității sale!

Citit 2655 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2024 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.