În ultimii doi ani naționala de fotbal a României a reușit două performanțe uriașe: calificarea la Campionatul European de Fotbal 2024 de pe primul loc, câștigând grupa fără meci pierdut și câștigarea grupei E în faza finală a aceluiași turneu, ceea ce i-a adus calificarea în faza optimilor de finală. Chiar dacă a fost eliminată de naționala Olandei cu scorul de 3 la 0, România a lăsat o impresie pozitivă după mulți ani în care a dezamăgit.
Venirea pe banca naționalei a antrenorului Mircea Lucescu a coincis cu o campanie fără înfrângere în Liga Națiunilor. Bifând 6 victorii din 6 meciuri împotriva reprezentativelor din Lituania, Cipru și Kosovo, cu un golaveraj de 18 la 3, naționala României era văzută drept una dintre favoritele la calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA 2026.
Casele de pariuri au cotat România drept una dintre favoritele la șefia Grupei H, alături de Austria. Atât cotele, cât și pronosticurile din biletul zilei al experților în pariuri au susținut că România va câștiga majoritatea meciurilor de calificare. Și, de cele mai multe ori, s-a ridicat la înălțimea acestei etichete - în special în jocurile împotriva unor echipe precum San Marino. Dar nu a fost totul ușor. România s-a împiedicat de la bun început cu o înfrângere în fața Bosniei și Herțegovinei.
Cât de importantă este victoria contra naționalei din San Marino prin prisma meciurilor din iunie?
Grupa H în care sorții au repartizat naționala României (locul 45 în clasamentul FIFA) include reprezentativele Bosniei și Herțegovinei (locul 70), Austriei (locul 22), Ciprului (locul 129) și San Marino (locul 210). România era creditată cu șansele cele mai mari la ocuparea locului secund, Austria fiind cotată cu prima șansă la câștigarea grupei.
După meciurile disputate în luna martie, Bosnia și Herțegovina are 6 puncte (2 victorii, golaveraj 3 la 1), în timp ce România a acumulat 3 puncte (1 victorie și 1 înfrângere, golaveraj 5 la 2). Victoria obținută în deplasarea din San Marino, de pe 24 martie, cu scorul de 5 la 1 echivalează cu o gură de oxigen pentru naționala României din perspectiva următoarelor două confruntări din luna iunie.
România vs Austria – care sunt șansele reprezentativei naționale?
Austria își va începe parcursul de calificare jucând primul meci acasă, împotriva României în data de 7 iunie. În aceeași zi, Bosnia și Herțegovina va evolua contra naționalei din San Marino, pe teren propriu, șansele de adjudecare ale celor 3 puncte puse în joc fiind destul de mari pentru bosniaci. Iar acest lucru înseamnă 9 puncte și consolidarea primei poziții în grupă.
Reprezentativa Austriei are un lot cotat la 191.1 milioane de dolari pe Transfermarkt, cu jucători care valorează peste 15 milioane de Euro, precum Konrad Laimer, Xaver Schlager, Patrick Wimmer, Christoph Baumgartner etc .
Ultimele 5 meciuri directe dintre naționalele Austriei și României în competiții oficiale și amicale înseamnă 2 victorii ale austriecilor (2 la 1 în preliminariile Cupei Mondiale în 2009 și 1 la 0 în Liga Națiunilor în 2020), o victorie pentru România (3 la 2 în Liga Națiunilor în 2020) și 2 remize (1 la 1 în 2009 în preliminariile Campionatului Mondial și 0 la 0 într-un meci amical din 2012).
Faptul că România a câștigat ultimul meci cu 3 la 2, în 2020, pe terenul Austriei poate reprezenta un factor motivant pentru jucătorii antrenați de Mircea Lucescu. Având nevoie de cele 3 puncte puse în joc pentru a se menține în apropierea primei poziții, naționala României, care este cotată la 73.6 milioane de Euro, trebuie să își rezolve problemele cu jucătorii accidentați, precum Radu Drăgușin (cel mai valoros jucător român, 25 milioane de Euro) pentru a spera la victorie.
Ciocnire crucială cu Cipru
Următorul meci al României va fi acasă, pe 10 iunie, când va juca împotriva Ciprului. În aceeași zi, Austria va întâlni în deplasare San Marino, având perspectiva câștigării celor 3 puncte. Reprezentativa Ciprului este cotată la 20.75 milioane de Euro, cel mai valoros jucător fiind Ioannis Pittas (2.5 milioane de Euro).
Ultimele 4 partide contra Ciprului au însemnat 3 victorii pentru România (2 la 0 în 2006, 3 la 0 și 4 la 1 în 2024) și 1 remiză (1 la 1 în 2011). Naționala României are nevoie de toate cele 6 puncte puse în joc în luna iunie pentru a-și păstra ridicate șansele de calificare la Mondialul din 2026. Oare va reuși să le obțină?
(P)