Astăzi, la Londra: Start în Jocurile Paralimpice

Astăzi, la Londra: Start în Jocurile Paralimpice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre concurenţi se află şi un sportiv de la Sporting Club Galaţi, Florin Cojoc, care va participa la săritura în lungime


 

Cea mai importantă competiţie mondială a persoanelor cu handicap – Jocurile Paralimpice – debutează, astăzi, în capitala Angliei. A devenit o obişnuinţă ca după Jocurile Olimpice (ajunse la a 30-a ediţie), să se organizeze şi cea de-a doua competiţie de amploare – cea a persoanelor cu dizabilităţi.

A 24-a ediţie a Jocurilor Paralimpice se va desfăşura pe parcursul a 12 zile (29 august – 9 septembrie). Şi-au anunţat participarea aproximativ 4200 de sportivi cu dizabilităţi reprezentând 164 ţări, care se vor întrece la 21 de discipline. Cu acest prilej, organizatorii au anunţat că vor fi desemnaţi 503 campioni paralimpici. Sportivii participanţi au probleme fizice, precum probleme de mobilitate, amputări, diferite grade de orbire, dar şi probleme cerebrale.

România – a cincea prezenţă

Anul acesta, România este prezentă pentru a cincea oară la Paralimpice. Din păcate, austeritatea îşi face din plin prezenţa şi în cazul de faţă, delegaţia ţării noastre numărând doar şase sportivi. Însă, conform regulamentului competiţiei, aproape toţi vor concura la mai multe probe în cadrul disciplinelor sportive.

Prima participare românească a avut loc acum patru decenii (Germania 1972), urmată de Atlanta – 1996, Sydney – 2000, Atena – 2004 şi Beijing – 2008.

La ediţia din acest an, portdrapelul delegaţiei noastre este ciclistul Eduard Novak – singurul sportiv român medaliat la această amplă competiţie. El a cucerit medalia de argint la ediţia precedentă, de la Beijing, la ciclism contratimp. Novak este unul dintre cei mai reprezentativi sportivi tricolori. Înainte de a suferi accidentul care i-a adus handicapul (amputaţie la unul din membrele inferioare), a practicat cu succes patinajul viteză.

Obiectivul delegaţiei României, două medalii

În cele nouă zile de întreceri sportive efective, „tricolorii” vor participa la patru discipline: tenis de masă, ciclism, nataţie şi atletism, în mai multe probe. Se estimează ca posibilă obţinerea a cel puţin două medalii, cele mai mari speranţe în acerst sens fiind puse în ciclistul Novak şi Samuel Ciorap – nataţie (stilurile spate şi bras).

Florin Cojoc reprezintă Galaţiul Unul dintre cei şase sportivi români, Florin Cojoc, reprezintă Sporting Club Galaţi, grupare la care este legitimat deşi el este din Iaşi. El este fi înscris pe lista concurenţilor la atletism – în proba de săritura în lungime, fiind programat să intre în competiţie pe 3 septembrie.

Preşedintele Sporting Club Galaţi, Vasile Cristea, a precizat că Florin Cojoc are în palmares un titlul de campion european şi deţine al optulea rezultat mondial în proba sa preferată, pentru care s-a pregătit cu cea mai mare seriozitate. Antrenamentele s-au efectuat pe stadionul din Iaşi, sub îndrumarea profesorului. Florin are 31 de ani, este profesor de educaţie fizică şi mai are ca pasiune fotbalul, ocupându-se de instruirea mai multor grupe de copii.

În ceea ce priveşte şansele sale la marea competiţie care debutează astăzi, Vasile Cristea pronostichează că sportivul său (care prezintă un handicap la braţul stâng), este capabil să ofere una dintre frumoasele surprize – putând ajunge chiar pe locurile III-IV, ceea ce ar fi o încununare a miilor de ore de pregătire pe care Florin le efectuează de ani buni. Să-i ţinem pumnii strânşi şi să aşteptăm cu încredere evoluţia sa.

Citit 822 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2012 16:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.