Scandal de proporţii în handbalul românesc: Transferuri neregulamentare operate de Federaţie
Foto: Mihaela Pătuleanu, handbalista care poate arunca în aer clasamentul Ligii Naţionale

Scandal de proporţii în handbalul românesc: Transferuri neregulamentare operate de Federaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un sezon întreg din Liga Naţională de handbal feminin este compromis * Forul de specialitate a permis clubului SCM U. Craiova să facă transferuri deşi gruparea olteană avea interdicţie * Rezultatele de pe teren ale echipei craiovene sunt puse la îndoială prin folosirea jucătoarelor legitimate neregulamentar


Contestaţia depusă de Danubius Galaţi la finalul meciului pierdut, duminică, pe teren propriu, cu SCMU. Craiova a fost urmată de un memoriu în care se reclamă că pe durata întregului sezon al Ligii Naţionale clubul oltean a folosit trei jucătoare transferate neregulamentar. Este vorba de Daniela Băbeanu, transferată înaintea începerii campionatului, Carmen Amariei şi Simina Vezentan, ultimele două achiziţionate în pauza de iarnă.

Gălăţenii au prezentat documente prin care susţin că fosta jucătoare a echipei din Craiova, Mihaela Pătuleanu, acum la Danubius, depusese un memoriu la Federaţia Română de Handbal (FRH) prin care reclama neachitarea unor restanţe salariale. Ultima decizie a forului condus de Cristian Gaţu, luată de Consiliul de Administraţie al FRH, a fost acordarea unui termen limită pentru plata datoriei, 1 noiembrie 2012, în caz contrar clubul din Craiova urmând să aibă interdicţie la efectuarea de transferuri.

Termenul nu a fost respectat şi, cu toate că intrase în vigoare interdicţia de a face transferuri, cei din federaţie au operat legitimarea lui Amariei şi Vezentean.

Federaţia este în culpă

Cei din federaţie au explicat operarea acestor transferuri prin faptul că handbalista Mihaela Pătuleanu nu a anunţat că nu şi-a primit banii în termenul respectiv. „Jucătoarea trebuia să ne notifice din timp că nu a fost respectat termenul, a făcut acest lucru abia pe 30 ianuarie 2013”, a spus în urmă cu două zile Mihail Marinescu, preşedintele Comisiei de Memorii din FRH.

Însă, regulamentul de transferări prevede clar că dovada plăţii trebuie făcută de clubul implicat, nu de sportiv. „Pentru probarea achitării sumelor prevăzute în contract vor fi recunoscute de către comisie numai actele de înregistrare în evidenţele contabile ale clubului; Dispoziţie de plată către casierie, Stat de plată sau Ordin de plată vizat de către bancă”, se spune în articolul VII, aliniat 10, litera d, din regulamentul de transferări al FRH.

„Nu avem nimic cu sportivele sau cu antrenorii de la Craiova, dar regulamentul trebuie respectat. Nu se spune nicăieri în regulament că jucătoarea trebuie să anunţe dacă se respectă termenele impuse de federaţie sau nu. Cei de la Craiova ştiau că au interdicţie şi cu toate acestea au înregistrat transferuri. Clasamentul campionatului este viciat, Amariei ne-a dat opt goluri, spre exemplu, fără ea poate nu ar mai fi câştigat la Galaţi şi în alte meciuri. Într-o situaţie similară am fost şi noi vara trecută, întâi s-au achitat datoriile către fostele jucătoare. Cu acei bani ne puteam face transferuri, aşa cum a făcut acum clubul din Craiova”, a declarat Dan Pantea, preşedintele Danubius Galaţi.

Deşi iniţial Mihail Marinescu anunţase că memoriul grupării gălăţene va fi analizat ieri, în regim de urgenţă, în cele din urmă cazul a fost programat pentru şedinţa Comisiei de Memorii de marţi, 19 februarie.

Citit 2258 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2013 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.