Surpriză pe final de aprilie: CFR Cluj – Oţelul 1-1

Surpriză pe final de aprilie: CFR Cluj – Oţelul 1-1
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu li s-a făcut părul măciucă, deşi au jucat pe terenul campioanei * Au avut 1-0 şi un om în plus mai bine de o repriză, dar au avut de-a face cu nişte atacanţi transferaţi de CFR Cluj pe milioane de euro * Jelev, al doilea gol marcat din postura de căpitan de echipă *

Nu le mai îngheaţă nasul

Da, egalul de la Cluj al Oţelului este ca o poezie de reîntoarcere la viaţă. Aduce mult cu „Primăvara” lui George Topârceanu: „Dup-atâta frig şi ceaţă / Iar s-arată soarele / De-acum nu ne mai îngheaţă / Nasul şi picioarele.”

Şi putea fi ditamai capodopera dacă n-ar fi existat greşeala de la golul egalizator al formaţiei campioane, însă este lăudabil faptul că formaţia lui Petre Grigoraş a scăpat de nuanţele bacoviene din prestaţiile precedente, dacă nu sună prea sofisticat pentru o cronică de meci.

1-1 la CFR este la fel de surprinzător ca acel 1-2 cu Gloria Buzău pe teren propriu, situaţii care arată cât de departe este fotbalul de matematică, de ştiinţele exacte.

Sălăgeanu, argintul viu

Mult mai curajoşi, cu gândurile extra-competiţionale lăsate în autocar, roş-alb-albaştrii au fost - şi ca joc - la nivelul echipei care în toamnă avea jumătate de normă în Champions League.

În ciuda startului cu faze de poartă semnate de Culio (7’), Flores (8’), Dubarbier (17’) şi Mureşan (21’), „oţelarii” au rămas cu sinusurile intacte. După ce Ibeh a dat primul semn de fotbal al partidei (5’), Ilie a avut o execuţie de bombardier, scuturând mingea de figura goalkeeperului Stăncioiu (24’).

A fost un avertisment clar că Oţelul vrea să lase semne după întâlnirea din cartierul clujean Gruia. Şi peste un sfert de oră s-a declanşat... hemoragia. Mureşan visa prin propria jumătate de teren, Sălăgeanu i-a furat mingea şi n-a mai putut fi oprit decât prin fault la 16 metri (41’). 

Ce presiune în partea secundă!

Fundaşul CFR s-a ales cu fireasca eliminare, iar bulgarul Jelev - din nou căpitan de echipă - a transformat în gol lovitura liberă de pe linia careului de 16 metri: şut pe jos, în colţul scurt al ardelenilor (42’).

Simţind miros de puşcă, antrenorul portughez al Clujului a aruncat în luptă tot ce avea mai contondent din punct de vedere fotbalistic. În replică, Grigoraş putea face 2-0 cu aceeaşi marfă, Iorga lovind balonul cu tibia la 7 metri de ţintă (55’).

Presiunea crescândă i-a adus pe amfitrioni aproape de plasa lui Kolev, dar Culio a tras în plopi (58’), pentru ca Ilie (61’) şi Râpă (62’) să-şi salveze eroic reduta din preajma porţii. Apoi şutul lui Alcantara în umărul lui Ilie (63’), forcingul fiind încheiat cu golul lui Kone: plasat, de la 14 metri în colţul lung (64’).

Giurgiu, mare ghinionist

În ciuda hăului creat pe laturile defensivei ceferiste, Oţelul n-a mai punctat, însă a avut o imensă ocazie prin Giurgiu, marele ghinionist al primăverii. Fostul jucător al lui Rubin Kazan a trimis din voleu, de la 7 metri, la o palmă de bară, după o pasă superbă a lui Iorga (73’). Dacă s-ar fi făcut 1-2, ar fi explodat mămăliga: publicul n-ar mai fi suportat umilinţa, iar jucătorii cu multe galoane ai clubului transilvan şi-ar fi pierdut iremediabil concentrarea.

Fără Kolev între buturi s-ar fi făcut însă de trei puncte pentru gazde, torpila lui Ruiz, scăpat în careu, fiind blocată excelent de bulgarul de 33 de ani (81’). Pe final, CFR merita să rămână cu doi oameni în minus, Mara intrând precum omul din Neanderthal în Sălăgean (îi lipsea numai parul!), iar Galaţiul a avut şansa de a marca şi prin Gado, dar asistentul Caia l-a oprit aiurea din cursă (86’). 

Statistica partidei:

CFR CLUJ – OŢELUL GALAŢI 1-1 (0-1)

Meciul s-a disputat sâmbătă în etapa a XXVII-a a Ligii I de fotbal;

Stadionul „Dr. Constantin Radulescu” – 5.000 spectatori;

Au marcat: Kone 64’ / Jelev 42’;

Cartonaşe galbene: Mara 82’ / Ibeh 74’, Gado 86’, Cârjă 92’;

Cartonaş roşu: Mureşan 41’;

CFR: Stăncioiu – Viera (46’ Kone), Mureşan, Alcantara, Pereira – Flores, Peralta (21’ Leao), Mara, Culio – Traore (53’ Ruiz), Dubarbier. Antrenor: Antonio Conceicao;

OŢELUL: Kolev – Râpă (70’ Cârjă), Sârghi, Jelev, Ilie – Giurgiu, Costin – Iorga (85’ Gado), Ibeh, Sălăgeanu (83’ Tănasă) – Pena. Antrenor: Petre Grigoraş;

Au arbitrat: Marian Bordean (Sibiu) – Eduard Dumitrescu (Piteşti), Sorin Caia (Timişoara).

Explicaţie foto: Jelev (dreapta) a fost şi sâmbătă căpitan „cu gol” pentru tabăra gălăţeană

Foto: Prosport

Citit 1542 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.