"GAURĂ" de 1,7 milioane de euro la DUNĂREA GALAŢI. DNA caută vinovaţii (II)

"GAURĂ" de 1,7 milioane de euro la DUNĂREA GALAŢI. DNA caută vinovaţii (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Modificările legislative şi interpretarea convenţiilor civile ale angajaţilor drept contracte de muncă sunt printre principalele cauze ale declanşării procesului de insolvenţă în opinia reprezentanţilor clubului


Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice  (AJFP) Galaţi  a solicitat la Tribunalul Galaţi insolvenţa FCM Dunărea, în dosar precizându-se că are de recuperat de la club o creanţă fiscală la nivelul sumei de 7.085.958 de lei (aproximativ 1,7 milioane de euro). 

În dosar, AJFP îi incriminează pe cei din managementul clubului, aspect prezentat în detaliu în ediţia de ieri a Vieţii libere

Prin intermediul unui comunicat, reprezentanţii clubului au explicat cum s-a ajuns în această situaţie, referindu-se şi la o parte dintre aspectele precizate de AJFP la dosarul din instanţă.

„Persoanele din conducere în perioada respectivă au preluat clubul în 2005 cu o datorie către AJFP în valoare de 802.105 lei. S-au făcut plăţi astfel încât la 31 decembrie 2008 debitul scăzuse la 31.668 de lei, aspect care dovedeşte buna credinţă şi intenţiile clare de a ne plăti datoriile. Apoi, în urma schimbărilor legislative, toate plăţile făcute pentru debitul curent erau redirecţionate automat pe datoriile istorice, astfel încât deveneau noi datorii, care au generat noi dobânzi şi penalităţi. Am solicitat o reeşalonare, dar nu a fost posibil pentru că nu aveam ce să punem gaj.”, se spune în comunicat.

De asemenea, s-a precizat că suma de 269.750 de lei, reprezentând indemnizaţie de transfer pentru jucătorul Bogdan Gavrilă, a fost virată direct către AJFP de Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Gică Popescu la cererea expresă a FCM Dunărea. „Aceasta nu este singura sumă mare provenită în urma unui transfer care a fost direcţionată astfel de către FCM Dunărea”, se spune în comunicat.

În ceea ce priveşte sechestrul pus de AJFP pe drepturile federative asupra jucătorilor, ajunşi ulterior liberi de contract, fostul preşedinte al clubului, Aural Braşoveanu, a susţinut că au fost oferte de transfer, dar nu li s-a putut da curs din cauza Finanţelor. "Am dorit să facem acele transferuri, pentru a diminua datoria. Am anunţat la Finanţe şi ne-au transmis că nu se poate, pentru că nu au evaluat jucătorii. Există documente în acest sens", a declarat, luni, Auraş Braşoveanu.

Acesta a mai spus că cea mai mare parte a datoriei invocate de AJFP provine din recalcularea, în 2012, de către Finanţe a dărilor la stat plătite din 2005 până în acel moment. Clubul plătise conform convenţiilor civile cu care jucătorii, antrenorii şi alţi angajaţi îşi desfăurau activitatea, iar Fiscul le-a recalculat la nivelul dărilor la stat aferente unor contracte de muncă. "Astfel, a rezultat suma de aproximativ 5,4 milioane de lei, care a ajuns la 7 milioane, cu dobânzi şi penalităţi. Suma se află în litigiu pe rolul instanţelor de judecată", a declarat Braşoveanu.

Pentru că nu avea de unde să plătească dările la Fisc şi, implicit, să suporte cheltuielile echipei, FCM Dunărea s-a retras din Liga a II-a, sistându-şi activitatea în vara acestui an.

Situaţie similară la Oţelul

Într-o situaţie similară se află multe cluburi de fotbal din ţară, printre care şi FC Oţelul, unul dintre motivele pentru care clubul gălăţean de Liga I a intrat în insolvenţă fiind o datorie de aproximativ 5 milioane de euro către AJFP, provenită tot în urma unei astfel de recalculări. Alte opt cluburi din liga secundă au acelaşi tip de probleme.

Citit 1329 ori Ultima modificare Marți, 25 Noiembrie 2014 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.