Performer în două sporturi/ Un arbitru de fotbal, în lotul naţional de atletism
Foto: Sursa foto: arhivă personală Cristian Vorovenci

Performer în două sporturi/ Un arbitru de fotbal, în lotul naţional de atletism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Atletul Cristian Vorovenci, de la CSU Galaţi, este multiplu campion naţional şi balcanic, dar şi unul dintre cei care au arbitrat ultimul derbi fotbalistic local dintre Oţelul II şi Metalosport


Atletul Cristian Vorovenci (30 ani), care a obţinut în weekendul trecut primul titlul naţional din postura de sportiv legitimat la CSU Galaţi, în proba de 800 de metri în sală, este o achiziţie recentă a clubului gălăţean. Se cunoaşte de mult timp cu atleţii şi antrenorii de la CSU, astfel că, dintr-o vorbă în alta, s-a ajuns la o ipotetică legitimare a sa aici.

Primele discuţii pe acest subiect au avut loc în luna decembrie a anului trecut, iar la concretizare s-a ajuns repede, în ianuarie. Pentru că la sala din Bacău are condiţii de antrenament pe care în Galaţi nu le poate găsi în sezonul rece, s-a ajuns la cea mai bună variantă pentru el, dublă legitimare CSU Galaţi şi CSM Bacău. "La ce palmares are, n-am ezitat nicio secundă să-l legitimăm. Este cel mai bun din ţară la semifond. Pe lângă valoarea sportivă ridicată, este şi un băiat de mare caracter", a explicat recenta achiziţie Mihai Pantea, preşedintele CSU Galaţi.

Totul, abia de la 18 ani

Povestea lui Cristi Vorovenci în lumea sportului a început în oraşul natal, Tulcea, ca fotbalist la juniorii CSŞ-ului local. A fost de ajuns să alerge la un cros, în 2003, pentru ca fosta mare campioană Elena Fidatov, acum antrenoare, să-l îndrume spre atletism. Avea 18 ani, o vârstă care pentru mulţi este cam târzie pentru un nou început în sport.

Cum prima dragoste nu prea se uită, Cristi a rămas activ şi în lumea fotbalului. În acelaşi an în care s-a apucat de atletism, a absolvit şi cursurile de arbitri de fotbal.

S-a specializat ca arbitru-asistent, a debutat în Liga a IV-a, un an mai târziu a obţinut categoria a II-a, iar în 2009 a obţinut prima categorie. Acum este în lotul arbitrilor de Liga a III-a şi spune că reuşeşte fără probleme să se împartă între cele două sporturi. Antrenamentele de atletism îi ocupă toată săptămâna, iar în weekend, când nu are competiţii pe pistă, intră pe iarbă pentru a arbitra. În noiembrie anul trecut a arbitrat la derbiul gălăţean dintre Oţelul II şi Metalosport.

Antrenat de logodnică

Din Tulcea a plecat şi pentru a urma cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, la îndrumarea regretatului Dorin Melinte, soţul legendarei Doinei Melinte, care la acel moment era antrenorul clubului CSM Bacău. De altfel, Dorin Melinte i-a fost şi antrenor până în aprilie 2005.

În anii studenţiei a cunoscut-o pe Carmina Gorgan, "viitoarea soţie" fiind şi ea o performeră în atletism, campionă naţională la săritura cu prăjina. De cinci ani, cei doi sunt împreună şi în viaţa profesională, Carmina devenind antrenoarea lui Cristian.

Multiplul campion naţional este component al lotului olimpic, iar la sfârşitul acestei săptămâni va reprezenta România la Balcaniada în sală, competiţie la care a adunat în anii anteriori patru titluri de campion, în proba de 1.500 de metri.

Cine este Cristian Vorovenci

Născut în Tulcea, în aprilie 1985;

A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău;

Arbitru de fotbal din 2003;

Campion naţional în aer liber la 1.500 de metri, 2004-2010 şi 2014;

Campion naţional în sală la 800 m, 2009-2011 şi 2015;

Campion naţional în sală la 3.000 m, în 2013;

Şase titluri de campion balcanic (la 800 şi 1.500 m);

Locul II la 1.500 m la Cupa Europei pe echipe, 2014;

Locul I la Campionatele Internaţionale ale României la 800 m (2013) şi 1.500 m (2014).


CITEŞTE ŞI: O familie de gălăţeni care-şi trăieşte viaţa în pas alergător

Citit 1972 ori Ultima modificare Vineri, 20 Februarie 2015 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.