UPDATE: Durere în sportul gălăţean: s-a stins Puiu Vasilache, întemeietorul clubului Oţelul. Sâmbătă va fi condus pe ultimul drum

UPDATE: Durere în sportul gălăţean: s-a stins Puiu Vasilache, întemeietorul clubului Oţelul. Sâmbătă va fi condus pe ultimul drum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Victor „Puiu” Vasilache, omul care a înfiinţat şi modernizat Clubul Sportiv Oţelul, va fi înmormântat cu tricoul de campion câştigat de echipa de fotbal în 2011


Victor Vasilache, cel care a înfiinţat şi modernizat Clubul Sportiv Oţelul, s-a stins din viaţă în noaptea trecută. Luna viitoare ar fi împlinit 73 de ani. Viaţa lui Nea Puiu, aşa cum îi spuneau lui Victor Vasilache toţi apropiaţii, s-a identificat cu o mare parte din istoria clubului Oţelul. În tinereţe, a practicat mai multe sporturi: atletism, fotbal, volei şi rugby. La 24 de ani, după terminarea facultăţii, i s-a încredinţat Oţelul, pe atunci doar o asociaţie sportivă modestă, cu echipă de fotbal în B, pe care „organele de partid" intenţionau s-o desfiinţeze, plus o secţie de atletism fără sportivi. Erau doar doi atleţi, dar unul plecat la Steaua şi celălalt la Dinamo. Era secretarul asociaţiei şi practic conducătorul acesteia, preşedintele având doar statut onorific. Campionatul era pe terminate şi echipa de fotbal retrograda în C. „În Galaţi, pe atunci, fotbalul trebuia să însemne doar FCM (Fotbal Club Muncitoresc). Au mutat echipa la Adjud şi, pentru că nu mai voiau să audă numele de Oţelul, am înfiinţat trei echipe în Combinat şi le-am înscris în campionatul municipal, LBR, Venus Turnare Continuă şi Rapid UETU", povestea Puiu Vasilache primele file de istorie ale Oţelului.

LBR a ajuns, în doi ani, să promoveze în C. Se întâmpla în 1977. În 1980, se reuşea accesul în B, sub titulatura Oţelul LBR, iar Puiu Vasilache reuşea să ducă gruparea dincolo de numărul minim de secţii (patru) necesar pentru a trece de la „asociaţie", la Clubul Sportiv Oţelul ajungându-se repede la 14 discipline sportive, cu şah, handbal, moto, box sau paraşutism, pe lângă fotbal şi atletism.

A urmat un alt moment în care i-a fost răpită toată bucuria reuşitei. „M-au sunat la miezul nopţii, să mă duc imediat cu carnetele jucătorilor, duceau echipa la Tecuci", rememora Puiu Vasilache unul din momentele dureroase din viaţa sa.

A luat-o de la capăt, mizând pe Metalosport, echipa Uzinei „Cristea Nicolae" - actualul Intfor, practic o secţie a Combinatului pe atunci. Cu jucătorii care au refuzat să plece la Tecuci, a intrat imediat din C în B, în 1983. Se revenea la titulatura Oţelul, iar în 1986, se promova în prima ligă. Doi ani mai târziu, Oţelul obţinea dreptul de a juca în Cupa UEFA.

„Meciul decisiv a fost la Moreni, am câştigat cu 1-0. Generalul de la paşapoarte care se ocupa de echipa din Moreni, pur şi simplu a luat steagul de la arbitrul de tuşă şi a stat cu el ridicat continuu. Au prelungit meciul cu aproape 20 de minute, dar am rezistat", povestea, în 2010, primul preşedinte al Oţelului din era modernă a clubului.

Pe 7 septembrie 1988, a fost marea sărbătoare, meciul din Cupa UEFA, de la Galaţi, cu Juventus, câştigat de Oţelul cu 1-0!

În acelaşi an, 1988, trăia o altă bucurie uriaşă, despre care spunea că a fost una din marile satisfacţii ale vieţii sale: promovarea echipei de handbal feminin în prima divizie, la puţin timp de la înfiinţare.

Pe 1 decembrie 1989, Puiu Vasilache era înlăturat, în ultimele zile ale regimului comunist, după mai bine de 16 ani în care făcuse, din nimic, CS Oţelul, situat pe atunci în primele zece cluburi din ţară.

În semn de preţuire pentru tot ce a făcut pentru Oţelul Galaţi, conducătorii clubului din anul de graţie 2011, când s-a câştigat campionatul, vor depune în această seară la căpătâiul întemeietorului clubului tricoul de campion. În urmă cu o lună, FC Oţelul îl anunţa pe Victor Vasilache ca preşedinte onorific al clubului.

UPDATE, 16,30/ Suporterii Oţelului şi apropiaţii îşi pot lua rămas bun de la Victor "Puiu" Vasilache la capela bisericii "Sfinţii Trei Ierarhi", din Mazepa. Înmormântarea va avea loc sâmbătă.

 

"Sunt născut şi crescut în Galaţi şi sunt mândru că am făcut ceva pentru oraşul meu" - Victor Vasilache (2010)


 

Citit 3285 ori Ultima modificare Joi, 05 Martie 2015 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.