Nicolae Rainea a fost înmormânat cu onoruri militare

Nicolae Rainea a fost înmormânat cu onoruri militare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Fostul arbitru internaţional Nicolae Rainea, care a decedat la vârsta de 81 de ani, a fost înmormântat, sâmbătă, la Cimitirul Eternitatea, în prezenţa a aproximativ 300 de persoane. La funeraliile celui considerat cel mai valoros arbitru român din toate timpurile, care s-au desfăşurat cu onoruri militare, au participat mai mulţi oameni de fotbal printre care s-au aflat foştii arbitri Adrian Porumboiu, Aron Huzu, Sorin Corpodean, Marian Salomir, Vasile Donţu, arbitrul Alexandru Tudor, secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, conducătorii FC Oţelul, Ovidiu Burcă şi Cristian Munteanu, directorul de imagine-comunicare al LPF, Marius Mitran, preşedintele CA al FC Steaua, Valeriu Argăseală şi fostul fotbalist Cătălin Tofan.

De asemenea, au adus un ultim omagiu şi arbitrii delegaţi să conducă partida de sâmbătă dintre Oţelul Galaţi şi CS U Craiova: Marius Avram, Miclos Nagy, Andrei Constantinescu şi Claudiu Marcu.

În drumul spre cimitir, cortegiul funerar a oprit în faţa Stadionului Oţelul.

Nicolaea Rainea a încetat din viaţă, miercuri dimineaţă, la vârsta de 81 de ani. S-a confruntat în ultimii ani cu grave probleme de sănătate provocate de diabet, organismul i-a slăbit şi nu a mai putut face faţă acum unei afecţiuni pulmonare, care a generat complicaţii severe.

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaţionale şi a participat la trei ediţii consecutive ale Cupei Mondiale.

Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea a început să practice fotbalul la 13 ani, dar a fost nevoit să renunţe după ce s-a îmbolnăvit de TBC. A devenit arbitru în 1959, iar după trei ani a promovat în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după două sezoane a primit ecusonul FIFA. A arbitrat la trei turnee finale de Campionat Mondial, o finală de Campionat European (Italia 1980, Belgia - RFG 1-2), două semifinale ale Cupei Campionilor Europeni şi trei finale de competiţii continentale intercluburi (Cupa UEFA 1978: PSV Eindhoven - Bastia 3-0, Super Cupa Europei 1978: Liverpool - Anderlecht 2-1, Cupa Campionilor Europeni 1983: Hamburger SV - Juventus 1-0). În total, peste 1.000 de meciuri.

După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi apoi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi. De asemenea, Nicolae Rainea a fost membru şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Era decanul de vârstă al Consiliului Local, în al cincilea mandat de consilier local. Nicolaea Rainea a fost distins cu titlurile de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, Ordinul „Serviciul credincios în grad de cavaler” şi Ordinul „Serviciul credincios în grad de ofiţer”.

Citit 2252 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.