Problemele altora pot menţine Oţelul în Liga I/ Ipoteză şocantă după acuzaţiile de corupţie: FCSB poate fi retrogradată!
Foto: Ionuţ Negoiţă, acţionar FC Dinamo

Problemele altora pot menţine Oţelul în Liga I/ Ipoteză şocantă după acuzaţiile de corupţie: FCSB poate fi retrogradată!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Acţionarul FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a făcut o serie de acuzaţii de corupţie, care pot avea efecte uriaşe, în cazul în care şi le va putea susţine cu dovezi

Ionuţ Negoiţă a acuzat miercuri, într-o conferinţă de presă, că fundaşul Ştefan Bărboianu nu şi-a apărat corect şansele în  meciul cu Steaua, pierdut de „alb-roşii” cu scorul de 1-3, acţionarul FC Dinamo precizând că ştie toate detaliile „trădării” şi de aceea l-a dat afară de la echipă pe jucătorul în cauză. "A apărut un moment în care Steaua, intrată în criză de timp, trebuia ajutată. De către cine? De către un băiat care a mai ajutat şi în alte dăţi. Vă vine să credeţi că un jucător de 27 de ani, cu 200 de meciuri în Liga I, a făcut două faulturi în aceeaşi fază sub ochii lui Balaj? Asta este golănie. M-a trădat pe mine, care-l plătesc. Şi-a trădat colegii, care aveau 3.000 de euro primă. A trădat toată suflarea dinamovistă“, a declarat Negoiţă, într-o conferinţă de presă.

Ştefan Bărboianu a fost titular în ultimul meci al formaţiei Dinamo, pierdut cu scorul de 1-3, pe teren propriu, în faţa echipei Steaua, în cadrul etapei a 30-a a Ligii I. El a provocat în minutul 76 lovitura de la 11 metri din care Steaua a deschis scorul, prin Nicolae Stanciu.

„Ştiu când, cu cine, ştiu cât”

În plus, Ionuţ Negoiţă a spus că are multe informaţii despre un episod similar în cazul lui Bărboianu. „Nu e la prima abatere el. Ştiu când, cu cine, ştiu locul, ştiu despre cât e vorba. Ştiu lucruri pe care le voi spune, dar nu public. Le spun în faţa autorităţilor, pentru că nu las lucrurile aşa”, a mai declarat Negoiţă. Cel mai probabil, Negoiţă se referă la finala Cupei României din 2011, când Steaua a învins pe Dinamo cu 2-1, meci în care Bărboianu a fost autorul unui autogol.

Din aceste declaraţii, deşi sunt mulţi „dacă” în ecuaţie, izvorăşte o ipoteză şocantă: Steaua riscă să fie retrogradată! Dacă Negoiţă nu-şi poate dovedi acuzaţiile, riscă să piardă nu doar credibilitatea, să-şi terfelească imaginea, ci şi bani mulţi, pentru că Bărboianu, dar şi Steaua, îl vor acţiona în instanţă şi-i vor cere daune pentru calomnie şi defăimare.

„Îmi este greu să cred că e o umbră de adevăr în asta. Dacă nu aduce dovezi, trebuie să-şi ia măsuri, pentru că noi suntem obligaţi să-l acţionăm în instanţă”, a reacţionat Valeriu Argăseală, preşedinte FCSB. Tocmai de aceea, cea mai probabilă ipoteză este că Negoiţă chiar îşi poate dovedi acuzaţiile, fiind greu de crezut că un om de afaceri de talia lui s-a hazardat.

Ce spune regulamentul

În cazul în care acuzaţiile vor fi confirmate de dovezi, devine foarte important dacă în toată povestea a fost implicat vreun personaj de la clubului stelist sau e vorba de alte interese, pentru că FCSB ar fi in situaţia de a fi şancţionată cu retrogradarea în liga secundă.

În Regulamentul Disciplinar al FRF, astfel de cazuri se încadrează la „Articolul 60 - Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competiţiilor”, care are următoarele prevederi:

“1 Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidenţa prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoana sau un club, va fi sancţionată în mod cumulativ:

a) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;

b) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;

c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.

2 Solicitarea, acceptarea promisiunii sau primirea unui avantaj nejustificat se sancţionează în conformitate cu prevederile alin. 1 lit. a) - c) din prezentul articol.”

Mai este şi cazul Pandurii - "U" Cluj

Alte două cluburi din Liga I, Pandurii Tg. Jiu şi Universitatea Cluj-Napoca, riscă retrogradarea sub incidenţa prevederilor regulamentare menţionate. După meciul dintre cele două formaţii din etapa a 27-a, câştigat de "U" Cluj la Tg. Jiu, scor 0-1, Adunarea Generală a Acţionarilor clubului Pandurii l-a suspendat pe preşedintele executiv Eugen Pârvulescu, pentru că este suspectat de trucarea respectivei partide. Departamentul de Integritate şi Antifraudă al FRF s-a sesizat în acest caz şi va acţiona spre clarificarea speţei.

Totodată, riscurile unei retrogradări disciplinare există şi pentru liderul Ligii I, ASA Tg. Mureş, în dosarul „Avram”. Fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru că în 2011 a primit mită de la omul de afaceri Sorin Ţerbea, fără funcţie în club şi între timp decedat, suma de 19.000 de euro, în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.

Noi speranţe pentru Oţelul

În această situaţie, devine posibil ca unele din echipele ce vor termina campionatul pe poziţii de retrogradare să poată continua şi în sezonul viitor în Liga I, în locul echipelor ce pot fi trimise disciplinar în eşalonul secund. De altfel, cei de la Oţelul, atât conducători cât şi unii jucători, au spus în ultima perioadă că îşi doresc să adune puncte până la final cu care să urce în clasament cât mai aproape de linia retrogradării, tocmai în ideea că este posibil să rămână în Liga I şi de pe o astfel de poziţie. “Am mai spus, eu cred că la sfârşitul campionatului nu vor retrograda toate echipele aflate sub linie. Sunt probleme financiare uriaşe la mai multe echipe, care se pot retrage din campionat şi să rămână în Liga I formaţii care termină sub linie. Trebuie ca echipa să rămână motivată, să aibă aceeaşi atitudine arătată în ultimele etape, pentru a mai urca câteva locuri în clasament. Cu atât mai mult acum, când a apărut şi această ipoteză, a retrogradărilor disciplinare”, a declarat Cristian Munteanu, team-manager Oţelul.

Înaintea ultimelor patru etape, Oţelul este pe ultimul loc, cu un punct mai puţin ca CFR Cluj şi Ceahlăul, şapte puncte în urma Rapidului, respectiv opt puncte distanţă de U. Cluj (locul 14) şi Gaz Metan Mediaş (locul 13).

Citit 2482 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2015 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.