BASCHET MASCULIN: Galaţiul a revenit în prima ligă după 15 ani (FOTO)

BASCHET MASCULIN: Galaţiul a revenit în prima ligă după 15 ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* În anul 2000, antrenorul Florin Nini reuşea să menţină echipa CSU în eşalonul de elită, dar aceasta nu a mai fost înscrisă în campionat * Şi-a înfiinţat atunci propriul club, Phoenix, cu care acum şi-a văzut visul împlinit, revenirea în Liga Naţională cu o echipă gălăţeană


Echipa masculină de baschet Phoenix "U" Galaţi şi-a asigurat promovarea în Liga Naţională după primele două meciuri ale turneului final din eşalonul secund, desfăşurat la Galaţi: 94-58 cu Politehnica Iaşi şi 86-57 cu Ştiinţa Bucureşti. Astfel, jocul de vineri seară, 15 mai, cu Dinamo, cealaltă echipă care a obţinut promovarea, nu a mai avut ca miză decât orgoliul şi a fost câştigat de echipa gălăţeană cu scorul de 85-82 (39-49).

Astfel, baschetul masculin gălăţean revine în eşalonul de elită după o pauză de 15 ani, cu acelaşi antrenor cu care a evoluat ultima dată în prima ligă, Florin Nini, de numele căruia se leagă tot ceea ce înseamnă  baschet masculin de mare performanţă la Galaţi în ultimii 20 de ani.

Nini este la a treia promovare cu o echipă gălăţeană, precedentele fiind reuşite cu CSU, în 1997 şi 1999. Ultima dată, reuşea să menţină CSU în prima ligă, însă în 2000 aceasta nu a mai fost înscrisă în campionat, decizie motivată de lipsa resurselor financiare.

Începuturile carierei de antrenor

În aceste condiţii, Florin Nini a încercat să reclădească totul de la cel mai mic nivel, cel al juniorilor, prin înfiinţarea propriului club, dedicat în primii zece ani în exclusivitate copiilor şi juniorilor, iar acum îşi vede împlinită cea mai mare dorinţă din toţi aceşti ani: readucerea unei echipe din Galaţi în prima ligă.

Cariera de tehnician a lui Nini a început în 1995, ultimul său an ca jucător. "Decanul de atunci al facultăţii, Dumitru Sârbu, mi-a influenţat viaţa decisiv, m-a aruncat direct în vâltoare. Terminasem facultatea ca şef de promoţie şi mi-a propus să rămân la catedră. Peste câteva luni, mi-a dat pe mână echipa de seniori de la CSU. Nimeni în afară de el nu-mi dădea şanse, dar în al doilea an promovam în prima divizie, de unde Galaţiul lipsise 14 ani", a povestit Florin Nini despre începuturile carierei sale de antrenor.

După un sezon de rodaj, a urmat cel încheiat în 1997 cu promovarea, dar tinereţea sa şi a jucătorilor au dus la retrogradare. A revenit repede, după un singur sezon, reuşind de dată această să menţină echipa în prima liga. A urmat neînscrierea în campionat, moment care i-a marcat destinul.

Şcoala privată de baschet "Phoenix"

A reînceput totul de la zero, împreună cu prietenul său, Gelu Cazanovschi, înfiinţând o şcoală privată de baschet, "Phoenix", pe care a dezvoltat-o până la un nivel impresionat: acum este singurul club cu structură piramidală completă, de la copiii din grupele de baby-baschet până la echipele de seniori din prima ligă, atât la feminin, cât şi la masculin.

"Am luat-o mereu de la capăt, am crezut mereu în renaştere, de aici şi numele clubului nostru, Phoenix. Am crezut în visul nostru, să creştem jucători pentru marea performanţă. După alt sistem faţă de ce se făcea în baschetul din România, cu o altă mentalitate. Am învăţat din ţările cu baschet adevărat. Este o bucurie fără margini pentru mine, că am reuşit să îmi încununez munca de 15 ani. Pentru club este o promovare istorică, pentru că în anul 2000, pe 4 octombrie, începeam acest club cu doi copii, iar acum, după 15 ani, putem spune că suntem singurul club din România care are echipe de liga naţională - masculină şi feminină, Divizia B şi structuri de copii şi juniori", a declarat Florin Nini.

Antrenorul şi totodată managerul general al clubului şi-a exprimat încrederea că performanţa va fi apreciată de municipalitate şi se vor primi fondurile necesare unei prezenţe onorabile în Liga Naţională. "Este o victorie a oraşului şi sunt convins că municipalitatea nu va lăsa această promovare să scape din vedere şi vom primi fondurile. Sunt convins că este o bucurie a tuturor, a oraşului, a sportivilor. Toţi cei care s-au numit cândva Phoenix trebuie să fie bucuroşi şi să considere că este şi victoria lor", a adăugat Nini.

Antrenorul gălăţean este şi selecţionerul echipei naţionale feminine a României, cu care se află în faţa unei noi mari provocări, turneul final de luna viitoare al Campionatului European, eşalonul continental de elită.

Cei care au adus promovarea

Iată numele jucătorilor care au dus Phoenixul în Liga Naţională: Ciprian Ţelinoiu, Alexandru Chiriac, Radu Vîrnă, Valentin Popa, Iosif Pârlog,  Bogdan Bălănică, Cornel Cioacătă, Andrei Sava, Roland Brown, Bryan Harrison, Şerban Bălan Halici, George Badea, Nicu Peptănaru, Robert Bolobiţă, Mihai Ciprian, Darius Chirică, Andrei Neguroiu, Andrei Petică şi Vlad Mihăilă.


CITEŞTE ŞI: Popko şi Dubarenco, sâmbătă, 16 mai 2015, în finalul turneului de la Galaţi

Citit 2906 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Mai 2015 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.