VOLEIUL este un sport care formează fizicul şi psihicul copiilor
Foto: Foto Sonia Baciu

VOLEIUL este un sport care formează fizicul şi psihicul copiilor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Voleiul este un sport care ajută mult la dezvoltarea fizică şi mentală a copilului şi este un mijloc minunat de a ocupa timpul liber al şcolarului. Este un sport antrenant şi foarte frumos, care este mai degrabă specific fetelor, prin dezvoltarea armonioasă a corpului. Prin practicarea acestui sport, copii pot învaţa să devină mai serioşi şi să îşi prioritizeze mai bine nevoile şi responsabilităţile în viaţă. În Galaţi sunt patru cluburi de volei, două feminine (CS Şcolar şi Donaris) şi două masculine (CS Şcolar şi Arcada).

Selecţia se face direct din sălile de sport

Selecţia viitorilor voleibalişti se face de către antrenori, cu ajutorul profesorilor de educaţie fizică din şcoli, care îi remarcă la orele lor. Astfel selecţionaţi, copiii sunt apoi aşteptaţi în puţinele săli în care se poate practica voleiul.

“Pentru noi este o problemă cu spaţiile în care să putem să ne antrenăm. Avem copii, avem antrenori, dar tocmai pentru că nu percepem taxă avem un statut mai dificil în ceea ce priveşte accesul în săli. Avem o grupă care începe de la ora 18,00 la sala de la Liceul "Sf. Maria", iar de la ora 21,30 la sala de la Liceul "M. Eliade", pentru grupa de juniori mari, ore destul de târzii pentru copii”, a declarat Marius Ţig, antrenorul echipei masculine a CS Şcolar. Cei de la Arcada se antrenează în sala Şcolii Nr. 42 şi în sala Universităţii (Puşkin), iar echipa feminină de la CSS are ca loc de desfăşurare a antrenamentelor Sala "Siderurgistul" şi la Şcoala Nr. 11.

10-14 ani, vârsta potrivită

Vârsta optimă pentru începutul practicării voleiului este considerată de unii dintre antrenori cea de 10 ani, iar de alţii 13-14 ani, în special dacă se doreşte performanţă. Dar indiferent de vârstă, copii trebuie să fie buni atleţi, să aibă îndemânare, să aibă înălţimea potrivită, pentru că un sportiv de performanţă în volei trebuie să fie înalt.

„Am un băiat, are 13 ani acum şi este cel  mai bun de la mine. A venit de la dans şi, într-un an de când practică voleiul, a crescut în înălţime 14 cm. Avea ritm şi a fost uşor pentru el să se acomodeze la un alt sport”, a spus Marius Ţig.

În timp ce Marian Apostu, fost voleibalist şi actual antrenor al echipei de seniori de la Arcada, declară că “am cochetat cu voleiul de prin clasa a V-a, dar la modul foarte serios am început abia din clasa a X-a”.

Antrenamentele comune ridică nivelul jocului 

Lipsa spaţiilor potrivite i-a adus pe unii antrenori în situaţia de a face antrenamente mixte, cu beneficii de ambele părţi. "Acum câţiva ani, am ajuns la semifinale, ceea ce era o performanţă pentru noi. Dar acest lucru a fost posibil pentru că, din lipsa spaţiului de joc, am aranjat să jucăm la mixt cu fetele de la Donaris, chiar şi de trei ori pe săptămână. Şi ne-am ridicat ambele echipe”, a mai spus Ţig.

Unul dintre puţinele sporturi "netaxate"

Voleiul este unul dintre puţinele sporturi la care nu se percepe taxă. "Dacă am cere bani, probabil că nu ar mai veni niciun copil", a declarat Apostu. Cluburile sportive şcolare sunt susţinute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, astfel că, în afară de echipamentele de antrenament, părinţii nu au nimic de plată.

Cercetările au arătat că sporturile contribuie major la buna dezvoltare psihologică şi emoţională şi reduc considerabil anxietatea şi depresia. Copiii care fac sport de mici se dezvoltă armonios atât fizic, cât şi psihic şi emoţional şi sunt mai puţin predispuşi la tulburări afective. Voleiul ajută la dezvoltarea spiritului de echipă, favorizează creşterea în înălţime şi dezvoltă capacitatea de oxigenare a organismului.

Citit 12129 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2015 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.