NEGOCIERI pentru CUMPĂRAREA bazei sportive OȚELUL
Foto: Foto Sonia Baciu

NEGOCIERI pentru CUMPĂRAREA bazei sportive OȚELUL
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Dacă aleşii locali îşi dau acordul de principiu, municipalitatea va demara procedurile de preluare a bazei sportive “Oţelul”, iar primarul Marius Stan va putea numi comisia de evaluare şi negociere. Un proiect de hotărâre în acest sens a ajuns deja pe masa aleşilor locali spre dezbatere şi ar putea fi supus votului la finele acestei luni. Paradoxal, propunerea de cumpărare vine chiar la finalul mandatului de primar pe care Stan l-a câştigat promiţând „noul Galaţi: noua primărie, noul stadion, noul mall”.

Bâlbâieli administrative

În iunie 2012, Marius Stan părea convins că, la finele celor patru ani de mandat, Galaţiul va avea un nou stadion, iar un an mai târziu, pe 13 iunie 2013, edilul a prezentat chiar planul noului stadion, în colaborare cu Brăila, în cartierul Cantemir: "un centru olimpic, cu stadion de ultimă generaţie, sală de sport cu adevărat performantă, bazine olimpice şi tot ceea ce e necesar. Construcţia stadionului durează în jur de un an şi jumătate, astfel că, în 2014, cel târziu în 2015, ar trebui să-l avem gata". Edilul afirma că, în cazul în care proiectul nu va fi demarat până la începutul lui 2014, noua arenă va fi construită în locul Stadionului "Dunărea".

În martie 2014, primarul lansa o întrebare către gălăţeni pe pagina publică de Facebook: "Are Galaţiul nevoie de un stadion nou şi modern? Trebuie să ştiţi că vorbim de o investiţie de cel puţin 25 de milioane de euro (pentru un stadion de 25.000 de locuri). Ştiu că mulţi veţi spune că am promis în campania electorală un stadion nou. La momentul acela, însă, situaţia fotbalului era cu totul alta", scria Stan.

În august 2015, edilul se declara interesat ca baza sportivă "Oţelul" să aparţină comunităţii locale.

De ce ne trebuie Oţelul

În raportul de specialitate al proiectului care a ajuns acum pe masa aleşilor se arată că Primăria are obligaţia de a asigura condiţii pentru practicarea sportului de masă şi a celui de performanţă. Şi că sportivii gălăţeni care se antrenează, în prezent, pe baza sportivă „Stadionul Dunărea”, se plâng de starea de degradare şi de distrugere. Baza nu mai asigură condiţii optime pentru practicarea sportului, iar ultimele lucrări de reparaţii, efectuate în 2004, au rezolvat doar parţial problema. Conform studiului de fezabilitate realizat de Proiect Galaţi, în noiembrie 2006, modernizarea bazei sportive "Stadionul Dunărea", cât şi a terenului pentru practicarea atletismului de performanţă ar fi costat Primăria 2.120.645 de euro, cu un termen de execuţie estimat la 24 de luni.

„Costurile ridicate pentru modernizarea bazei sportive Stadionul Dunărea, cât şi durata de execuţie a acestora, demonstrează necesitatea achiziţionării, la un preţ convenabil, a unei baze sportive funcţionale pentru a fi redată imediat circuitului sportiv şi unde se pot organiza şi evenimente de masă – concerte, spectacole”, se arată în documente.

ArcelorMittal vinde

ArcelorMittal a înaintat, în februarie 2016, intenţia de vânzare a imobilului proprietate constând în teren şi construcţii, situat în strada Anghel Saligny nr. 82, în suprafaţă de 34.894 mp, imobil compus din teren de fotbal cu instalaţii de stropit ultramoderne şi dotat cu nocturnă, instalaţie de încălzire, vestiare, grupuri sanitare, tribune, cabinet medical, spaţiu de cazare, înscris în registrul bazelor sportive.

În septembrie anul trecut informa că, lunar, cheltuielile de întreţinere a obiectivului Stadion Oţelul se ridică la aproximativ 10.000 de euro, fără a lua în considerare o marjă de profit. Şi că la aceste cheltuieli se adaugă cele necesare reparaţiilor şi întreţinerii curente a terenurilor pentru antrenamente şi jocuri oficiale la standardele impuse de federaţia de specialitate, stadionul fiind omologat pentru disputarea competiţiilor.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor aproba cumpărarea bazei sportive şi la ce preţ vor duce negocierile.

Citit 4779 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Martie 2016 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.