Handbalul gălăţean, înainte de 1989/ Cum au ajuns campioanele fruntaşe în întrecerea socialistă

Handbalul gălăţean, înainte de 1989/ Cum au ajuns campioanele fruntaşe în întrecerea socialistă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Frezor, laminator, lăcătuş, acestea sunt câteva din meseriile handbalistelor de la Oţelul din prima „generaţie de aur” a clubului, modalitate de a fi recompensate pentru „rezultate bune obţinute în activitatea de producţie”

Cu puţin timp în urmă, la Galaţi a fost sărbătorită aniversarea a trei decenii de la obţinerea primului titlu de campioane naţionale de către junioarele Clubului Sportiv Şcolar. Au fost excelente momente de bilanţ, dar şi de aduceri aminte, întrucât în Sala Sporturilor „Dunărea” au fost prezente personalităţi marcante ale handbalului feminin gălăţean, care au scris istoria acestei frumoase  discipline sportive. Pe lângă sărbătorite, pe parchetul sălii s-au aflat antrenori (între care şi Constantin Dinu Cojocaru - la 70 de ani de viaţă), oameni de handbal, foste şi actuale handbaliste.

Cu sprijinul lui Dinu Cojocaru, dar şi al lui Săndel Soare, preşedinte ani buni al echipei Otelul, încercăm să aducem în memoria contemporanilor o serie de evenimente petrecute cu mulţi ani în urmă, la începuturile formaţiei care aducea handbalul feminin gălăţean pe harta marii performanţe.

Fetiţele campioane ale CSS au devenit, în timp, jucătoare senioare valoroase, care au făcut carieră în handbalul românesc, la Galaţi sau în alte echipe.

„În acei ani, a ajuns la urechile lui Costache Trotuş (n.n. - cel mai important conducător al Combinatului Siderurgic gălăţean) că Galaţiul are echipă campioană naţională. Atunci m-a chemat la domnia-sa spunându-mi să facem tot posibilul ca şi Combinatul să aibă o echipă feminină de handbal, cu jucătoare de valoare. Aşa s-au petrecut lucrurile în acea perioadă, în care a apărut echipa Oţelul (după CSU Ştiinţa sau Voinţa) în competiţiile naţionale. În componenţa acestei formaţii au ajuns aproape toate campioanele de la junioare (cu dublă legitimare) şi, în scurt timp, echipa a promovat în primul eşalon, sub comanda lui Dinu Cojocaru, care s-a ocupat de aceasta până în anul 1990”, povesteşte Săndel Soare, şeful secţiei de handbal a CS Oţelul.

Completăm fişa biografică a iscusitului antrenor Dinu Cojocaru, cu alte câteva date. După 1990, a lucrat cinci ani la Oltchim Rm. Vâlcea, apoi trei sezoane la „U” Cluj, alte şapte sezoane în Italia şi apoi şi-a încheiat cariera la Remin Deva.

Handbalistele muncitoare în fabrici

Şi pe vremea aceea era nevoie de stimularea sportivilor, sub diferite forme. Pentru că le era mai la îndemână conducătorilor, pentru handbaliste s-a găsit o metodă... oficială, practică obişnuită în mai toate sporturile în perioada dinainte de 1989: angajări în fabrici, pe unde se trecea aproape numai la semnarea statelor de plată, ale performerilor care muncea pe terenurile de sport. Aşa s-a ajuns cu 12 dintre handbaliste pe o listă intitulată: „Tabel nominal cu propunerile de premiere a personalului muncitor. Ca urmare a unor rezultate bune obţinute în activitatea de producţie, propunem stimularea următorilor oameni ai muncii”. Şi în continuare sunt trecute numele muncitorilor fruntaşi (de fapt, cele ale handbalistelor), cu numărul de marcă şi funcţia: Manuela Ursache şi Gabriela Călmuc - în funcţia de sortator, Gabriela Antoneanu, Mihaela Stan, Nicoleta Ivan, Anişoara Istrati, Mihaela Dinu - laminator, Zenovia Turcu - frezor (aceasta este, la ora actuală, conf. univ. dr. la FEFS din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”), Alexandrina Oprea şi Gabriela Stoica - lăcătuş, Carmen Ungureanu - lucrător comercial şi Niculina Oprea - muncitor mecanic.

Ex foto: Echipa din anul 1986: rândul de sus Zenovia Turcu - Stan, Nicoleta Ivan, Anişoara Istrate, Alexandrina Oprea - Soare, Dinu Cojocaru, Carmen Ungureanu – Stănişor, Mihaela Dinu - Ghintu, Niculina Lupu - Preda, Tincuţa Petria; rândul de jos – Gabriela Călmuc - Profir, Gabriela Stoica - Aretene, Manuela Ursache Braşoveanu, Sanda Ostache Asandei, Gabriela Antoneanu - Manea, Mihaela Stan - Păunescu

  

Citit 6813 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2016 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.