"Naţionala" de HOCHEI a României a câştigat "decisivul" cu ibericii. PROMOVARE în Divizia I mondială
Foto: Foto Sonia Baciu

"Naţionala" de HOCHEI a României a câştigat "decisivul" cu ibericii. PROMOVARE în Divizia I mondială
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Echipa naţională de hochei pe gheaţă a României a promovat în Divizia I, Grupa B a Campionatului Mondial, după ce a câştigat meciul cu Spania, cu scorul de 6-0, partidă care era decisivă pentru revenirea în primul eşalon. "Mondialul" s-a desfăşurat la Galaţi după o pauză de 38 de ani.

După succesul naţionalei Australiei în faţa Belgiei, echipa tricolorilor (antrenori Martin Lacroix, gălăţeanul Marius Trandafir şi Nuţu Alexe) era obligată să obţină victoria în faţa ibericilor, pentru a reuşi promovarea. Şi au reuşit să o obţină, într-o manieră categorică, cu scorul de 6-0, prin golurile marcate de: Szilard Rokaly (min. 16,05), Otto Biro (22,24), Ede Mihaly (32,52 şi 43,29), Mihail Georgescu (43,45) şi Huba Bors (57,20).

"Tricolorii" au revenit, astfel, după numai un an, în al treilea eşalon valoric mondial, câştigând turneul de la Galaţi, cu patru victorii din cele cinci partide disputate, singurul meci pierdut fiind în faţa Islandei. Celelalte rezultate ale echipei naţionale au fost: 9-1 cu Belgia, 4-1 cu Serbia, 0-2 cu Islanda şi 5-1 cu Australia.

România a ocupat primul loc în grupă, cu 12 puncte, urmată de Australia - 11 puncte, Serbia - 8 puncte, Belgia - 6 puncte, Islanda - 6 puncte, Spania - 2 puncte, aceasta din urmă retrogradând.

Antrenorul Martin Lacroix, campion cu formaţia Corona Braşov consideră că rezultatul obţinut în acest turneu a fost unul al întregii echipei. “Am avut doar trei zile de antrenament înainte de turneu. Nu ştiam la ce să mă aştept. Ştiam câţiva jucători cu care am lucrat la Corona Braşov. Sunt mulţumit că grupul s-a sudat foarte repede, a fost unit pe parcursul întregului turneu. Sunt bucuros de ce au făcut jucătorii în ultima săptămână. Ştiam că vor fi echipe bune, nu a fost uşor, am avut presiune, dar evident mă simt foarte bine. Am vrut să câştigăm acest turneu. Am primit câteva goluri, cred că în cinci meciuri am primit cinci goluri, defensiv a fost foarte bine, am înscris şi noi, este excepţional”, a declarat Lacroix.

Gliga, cel mai bun jucător al României

Căpitanul echipei naţionale, Roberto Gliga, a obţinut mai multe premii din partea Federaţiei Internaţionale de hochei pe gheaţă (IIHF), dar şi al antrenorilor “naţionalei”. “Premiile acestea sunt un bonus pentru mine, cel mai important este ca echipa să câştige, aşa cum am spus şi înainte de turneu, obiectivul era să promovăm, am reuşit, iar asta mă bucură cel mai mult. Competiţia a avut rezultate puţin neaşteptate. Nu se aştepta nimeni ca Australia să ocupe locul al doilea şi să fie candidată la promovare. Au fost rezultate surprinzătoare, chiar şi înfrângerea noastră cu Islanda a fost foarte frustrantă”, a declarat Gliga, desemnat cel mai bun jucătoar al echipei naţionale a României.

Românul Csanad Fodor a fost desemnat cel mai bun atacant al turneului, în timp ce australianul Anthony Kimlin - cel mai bun portar, iar Dominik Crnogorac (Serbia) a fost cel mai bun fundaş.

România are un viitor bun în hocheiul mondial

Cu două echipe naţionale care au promovat în Divizia I, grupa B, la seniori, respectiv, Under 18 (Coreea), şi una clasată pe locul al treilea, la Under 20, hocheiul românesc are un viitor frumos. “Pot să spun că am avut un an reuşit în ceea ce priveşte hocheiul. Viitorul este dat tocmai de rezultatele obţinute la competiţii de nivel înalt, ceea ce înseamnă că viitorul echipei naţionale de seniori este asigurat. La turneul de la Galaţi, important este rezultatul final. Am reuşit să promovăm în Divizia I, aşa cum ne-am propus. Nu mai contează acum ce a fost pe parcurs. Poate că a fost bine că acea înfrângere cu Islanda a venit undeva la jumătatea competiţiei, pentru că băieţii s-au putut remonta şi au arătat în meciurile următoare că s-au ambiţionat mai tare după acea înfrângere”, a declarat Mihai Covaliu, preşedintele Federaţiei Române de hochei (FRHG).

Lacroix, posibil să continue la “naţională”

Canadianul Martin Lacroix a luat legătura cu echipa naţională cu doar trei zile înaintea începerii competiţiei, perioadă considerată prea scurtă pentru a forma un grup omogen, dar care s-a dovedit alegerea potrivită. “Urmează să analizăm, să vedem care este şi decizia lui Martin Lacroix cu privire la sezonul viitor. După cum ştiţi, noi nu avem în acest moment un antrenor exclusiv al echipei naţionale. Am profitat de experienţa lui, de faptul că a câştigat Campionatul Naţional cu Corona Braşov şi că a cunoscut jucătorii echipei naţionale, care au evoluat la Corona, dar şi pe cei care au jucat în campionat şi în Liga Mol împotriva Coronei. Rămâne să vedem ce va fi în viitor”, a precizat Mihai Covaliu.

Lacroix consideră că este prea devreme pentru a lua o decizie în această privinţă, dar este mulţumit de ceea ce a realizat în această săptămână. “Este puţin cam devreme în acest moment, dar vreau să mulţumesc FRHG pentru această oportunitate. A fost o experienţă minunată pentru mine, nu a fost uşor, mai ales că nu vorbesc limba română. Vom rămâne în legătură pentru viitor, aşa cum am precizat este prea devreme”, a concluzionat Lacroix.

Citit 1621 ori Ultima modificare Luni, 10 Aprilie 2017 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.