Secretarele şi şoferii din primării, plătiţi mai bine decât profesorii

Secretarele şi şoferii din primării, plătiţi mai bine decât profesorii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia că angajaţii din Educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în pofida majorărilor anunţate în acest an. Sindicaliştii susţin că sunt profesori plătiţi cu mult mai puţini bani decât "secretarele sau şoferii din primării, care beneficiază de salarii stabilite discreţionar", considerând că "este de-a dreptul revoltător cum au reuşit aleşii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră".

Sindicatul dă exemplul unui profesor debutant, care avea, în luna decembrie a anului trecut, un venit net de 1.440 de lei şi va primi o majorare salarială de doar 55 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25 la sută. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8 la sută, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat, relatează Hotnews. În ceea ce priveşte un profesor cu peste 40 de ani de muncă, acesta va avea, de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 de lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv o creştere reală de 4,2 la sută.

Prin Legea cadru nr. 153/2017 (legea salarizării unitare), prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de salarizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare.

FSLI susţine că Legea salarizării unitare a fost elaborată "fără să existe negocieri serioase, confederaţiile sindicale nu au primit acest proiect şi nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu".

"În timp ce angajaţii din Educaţie vor primi acum, la început de an, sume infime, pentru aleşi s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizaţii calculate prin înmulţirea coeficientţlor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este, începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 de lei", arată FSLI. Sindicaliştii spun că pentru angajaţii din primării şi consilii locale sau judeţene nu există coeficienţi de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoinţa şefului instituţiei şi de venitul pe care îl primeşte acesta. Aşa s-a ajuns la situaţia în care sunt primării unde şoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime.

"Dacă în alte ţări, cu economie dezvoltată şi cu democraţie avansată, salariile din administraţia publică sunt mai mici decât cele din învăţământ, în România salariul mediu net din administraţie este de aproximativ 3.850 de lei, în timp ce în Educaţie acesta este de aproximativ 2.350 de lei", se mai arată în comunicatul FSLI.

Citit 2434 ori Ultima modificare Luni, 15 Ianuarie 2018 22:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.